[-]
Szybkie szukanie


Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Po wpisaniu captcha nie odblokowuje połączenia
06-05-2015, 13:37
Post: #1
Po wpisaniu captcha nie odblokowuje połączenia
Witam

Mam taki oto problem, że po wpisaniu captcha nie odblokowuje połączenia choć mam komunikat, że kod prawidłowy. Po prostu nie ma neta i pomaga tylko reset modemu. Żeby było ciekawiej tak się dzieje na 3 modemach:
- E182E (od CP, org. firmware, ost. wersja)
- E3131 Hilink,
- E173-u2 (od Play, z softem który odblokowywał 900MHz).

Żeby było jeszcze ciekawiej, tak się dzieje na dwóch kompach: Asus x202e i tablet Toshiba Encore, oba z win8.1.
Również wpięcie w/w modemów (za wyjątkiem E3131) do routera Ovislink AirLive N.Plug daje ten sam efekt: brak neta, pomaga tylko reset routera.
I żeby było jeszcze ciekawiej, tak się dzieje na 2 kartach aero. Zdarzyło się wprawdzie, że ze 4 razy odblokowało neta po wpisaniu captcha, (modem był w routerze) ale to wszystko.

Czyściłem przeglądarkę, cache, dns-y, robiłem restarty itd. Choć mimo wszystko nie może to tak działać, że za każdym razem kiedy chcę korzystać z aero muszę wyczyścić całego kompa.
Np. taki test: karta w modemie, w routerze Arlive. Na jednym kompie w przeglądarce wpisuję captcha i mam komunikat, że poprawnie. W tym momencie idę i uruchamiam drugi komputer, przeglądarkę i... neta brak (wifi połączone oczywiście).

Nigdy nie korzystałem z TNI itp. programów, bo nie było potrzeby, więc modemy nie są grzebane/poprzestawiane. A odkąd mam tylko Win7 i Win8 nawet nie korzystam z Mobile Partnera bo winda sama bez problemu obsługuje wszystkie te modemy/połączenia. Nie mam absolutnie żadnych problemów z w/w sprzętem jeżeli w obojętnie którym modemie/routerze jest karta orange, plus, play czy rbm.

Na kompie i tablecie jest windows 8.1 preinstalowany. Prócz tego: steam, origin, skype, inssider, winrar, ccleaner, java, firefox. Najbardziej podejrzane strony na jakie wchodzę z tych kompów to niebezpiecznik i securitytube. Poza tym nie mam żadnego dodatkowego antywirusa, firewalla czy antimalware. Tylko to co wbudowane w windows.

Z powyższego wniosek, że to wina routera albo raczej obu kompów, ale nie mam zielonego pojęcia gdzie szukać przyczyny, więc za wskazówki będę bardzo wdzięczny.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
07-05-2015, 08:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2015 12:25 przez K4r0lSz.)
Post: #2
Po wpisaniu captcha nie odblokowuje połączenia
Pytanie za 5 punktów - Od kiedy tak masz?
Od niedawna reset odblokowanie połączenia wykonuje Aero2 po swojej stronie... czasem trwa to dłużej niż 10sek, ale nie więcej niż 30 Wink
Także aktualnie wpisanie Captcha i odczekanie chwili powinno przywrócić Internet.

Próbowałeś z kartą Aero2 włożoną do telefonu?
Choć to dziwne, jeszcze można obstawiać problem w modemach... z jakiegoś powodu nie chcą przyjąć nowych ustawień IP/DNS, gdy zmienia je dostawca :?

Jeszcze myślę, czy to nie wina Windows 8.1 - ja zauważyłem inne zachowanie, problem przy przełączaniu automatycznym WiFi.
Asus TX300 po WiFi do Huawei E5331 (na Aero2) [ustawione automatyczne podłączenie], i czasem gdy przełączę się na inne WiFi (HotSpot z telefonu), a później (przy wyłączeniu HotSpotu telefonicznego) Windows 8.1 sam nie podłącza się do E5331.

Update z 10:30
U mnie właśnie, mimo poprawnego kodu, też się internet nie pojawił (czekałem 5min). Pomogło dopiero ponownie uruchomienie E5331.

Update z 11:30
Przy kolejnej captchy reset odblokowanie połączenia (przez Aero2) nastąpił po ponad 1 minucie.

Funkcja SZUKAJ jest za darmo, nie na darmo.
Moje oferty na olx.pl Wink
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
07-05-2015, 12:17
Post: #3
Po wpisaniu captcha nie odblokowuje połączenia
Podpowiem, że po tych "10 sekundach" nie zmienia się IP, a jedynie ustawienia firewalla po drugiej stronie (u operatora) - otwiera się dostęp i tyle.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
07-05-2015, 12:22
Post: #4
Po wpisaniu captcha nie odblokowuje połączenia
To chyba coś kiepsko działa ten Firewall Wink
Może stąd problemy u Piotr3k.

Funkcja SZUKAJ jest za darmo, nie na darmo.
Moje oferty na olx.pl Wink
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
07-05-2015, 14:19
Post: #5
Po wpisaniu captcha nie odblokowuje połączenia
On działa dziwnie, ale tutaj to jakaś interakcja pomiędzy routerem i siecią Aero2. Mam taki sam router i spróbuję coś takiego zestawić dziś w nocy, może uda mi się doprowadzić od tego efektu i zdiagnozować kawałek po kawałku.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
11-05-2015, 22:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2015 22:43 przez Piotr3k.)
Post: #6
Po wpisaniu captcha nie odblokowuje połączenia
Witam ponownie.

Odpowiadając na pytania, taką sytuację mam do kiedy aero zrezygnowało z konieczności restartu modemu, czyli od początku zmian operatora. Po prostu nie zadziałało to.

Żeby jakoś usystematyzować te testy wydzieliłem z mojego sprzętu jakby dwa zestawy:
1. Asus x202e (Win8.1 x64) + E182e zamiennie z E3131 Hi Link - modem w porcie USB, wif wyłączone.
2. Tablet Toshiba Encore (Win8.1 x86) + router Ovislink Airlive N.Plug + E173-u2 - łączność przez wifi

Oba komputery zostały gruntownie wyczyszczone z cookies, DNS cache, pliki tymczasowe, cache przeglądarki (Firefox) itp.

Jeśli chodzi o zestaw 1. to w zeszłym tygodniu testowałem przez 4 dni wyłącznie z E182e. Sporadycznie, bodaj 2 razy odblokowało internet po wpisaniu captcha. Tu muszę powiedzieć, że ja nigdy nie czekałem na odblokowanie dłużej niż ok. 30 sekund - jeśli po 30 sek. nie mogłem wyświetlić jakiejś strony po prostu restartowałem modem. Zauważyłem też, że bardzo często modem się rozłącza. Siłę sygnału mam bardzo dobrą a do nadajnika 300m i tylko jedna ściana po drodze. Nie jest to też raczej kwestia niewystarczającego zasilania modemu. Jedno z gniazd USB tego Asusa można obciążyć bardziej niż standardowe, nawet w instrukcji jest opisane jako gniazdo gdzie zalecają podłączać urządzenia jak smartfony itp. w celu ładownia. W tym gnieździe zawsze był modem. Druga przypadłość to taka, że windows nie łączy automatycznie po rozłączeniu, tylko w przypadku wznowienia pracy komputera. Sądziłem, że aktualizacja sterowników ze strony producenta może rozwiąże problem ale nie rozwiązała.
W sobotę porzuciłem E182e i przełożyłem kartę do E3131 HiLink. W sobotę i niedzielę bywało, że po wpisaniu captchy internet został kilka razy odblokowany, oceniam że to jakieś 3 razy na 10-12h. Dziś (poniedziałek) sytuacja jest bardzo dobra. Za każdym razem po wpisaniu captcha internet jest od razu odblokowany. Bardzo mnie to cieszy i mam cichą nadzieję, że tak już zostanie, i że były to jakieś przejściowe problemy po stronie operatora. Może jutro wrócę jeszcze do sprawdzenia jak się teraz zachowuje E182e.

Jeśli chodzi o zestaw 2. to w poprzednim tygodniu testowałem równolegle z zestawem 1 przez te 4 dni i ani razu nie odblokowało połączenia po wpisaniu captcha. Zawsze kończyło się wył/wł routera bądź restartem z poziomu www. Przez weekend w ogóle nie wziąłem tego zestawu do ręki, ale dziś po powrocie do domu sprawdzę czy coś się zmieniło.

Wracając do Waszych sugestii - też pomyślałem, że może cały problem w windows, że może pieprzą mu się dns-y przy każdym zablokowaniu i odblokowaniu. Lub może sam blokuje do nich dostęp (o ile nie operator) kiedy połączenie po stronie operatora jest blokowane. Ale z drugiej strony sytuacja w drugim zestawie by temu przeczyła, bo nawet jeśli wpiszę na tablecie captcha z poziomu przeglądarki a potem połączę się przez wifi do routera z dowolnego komputera to również nie ma połączenia z internetem. Cały sęk w tym, że ja chciałbym zrozumieć co te problemy powoduje i po której stronie.

Później dam znać czy coś się zmieniło w kwestii E182e i całego zestawu 2.
Pozdrawiam.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Brak połaczenia - aero2 Agata123 10 4 666 26-04-2016 14:03
Ostatni post: jakubd
  brak połączenia rourer ZTE mf60 ewciakk66 1 1 473 27-03-2016 21:38
Ostatni post: szopen
Lightbulb Brak możliwości połączenia Karpiu 16 7 300 03-11-2014 10:32
Ostatni post: jakubd
  Nie można ustanowić połączenia ze zdalnym komputerem thekjukamber 10 13 336 26-08-2014 21:54
Ostatni post: thekjukamber
  przeskakiwanie 3G/H+ -brak połączenia Commo 10 10 477 29-04-2014 22:15
Ostatni post: byczbycz