[-]
Szybkie szukanie


Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Huawei E173 - problem
07-11-2012, 12:40
Post: #1
Huawei E173 - problem
Mam problem, nie jestem pewien czy to jest odpowiednie forum, ale jako że tutaj sporo ludzi chyba ma ten model, więc zaryzykuję.

Modem kupiłem w lipcu 2011, cały czas pracował w Aero2. Czasami prawie przez całą dobę, kiedy indziej przez 2 tygodnie miał przerwę, ale generalnie mocno eksploatowany - jedyne źródło internetu w domu.

Od wczoraj mam jednak problem. Modem co kilka - kilkanaście minut się "usuwa" z systemu. Tak jakby ktoś go odłączył fizycznie i podłączył znowu. Chyba tylko raz przetrwał pełną "Aerowską" godzinę. Przy ustawianiu automatycznego wznawiania połączenie niedługo potem jestem On-line, ale mimo wszystko jest to bardzo problematycznie. Absorbuje, system (Windows XP) ogłusza dźwiękami podłączanego i odłączanego urządzenia, no i odpada możliwość ściągnięcia pliku z serwera nieobsługującego wznowień.

Pytanie brzmi, "jak żyć?" Wink Poważnie mówiąc, czy powyższe problemy wskazują na uszkodzenie fizyczne? Nigdy się z czymś takim nie spotkałem, używałem w życiu ze 2-3 urządzenia USB. Czy to raczej uszkodzenie modemu czy np. płyty głównej?

Pytanie pomocnicze: jak jest z gwarancją Huawei? Doczytałem się że "24 miesiące telefony, 12 miesięcy akcesoria, 6 miesięcy baterie" Modem to akcesorium? Jeśli tak, i jeśli to jego awaria to mam spory problem, nie mam kasy na nowy modem.

Z góry dzięki za pomoc, i przepraszam jeżeli piszę w złym miejscu.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
07-11-2012, 13:44
Post: #2
RE: Huawei E173 - problem
Tego typu objaw oznacza zwykle problemy z zasilaniem z portu USB (pewnie w międzyczasie sygnał sieci stał się słabszy) - zacznij od podłączenia do innego portu USB, odłączenia wszystkich innych urządzeń USB od komputera lub ewentualnie zastosowania koncentratora USB z zasilaczem.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
07-11-2012, 19:42
Post: #3
RE: Huawei E173 - problem
ja siedze na playu, ale tez zauwazylem ze poprostu czasem sam z siebie, zerwie polaczenie i musze wejsc w play online i go znowu uruchomic, jednakze zdarza sie raz na jakis czas
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
07-11-2012, 22:26
Post: #4
RE: Huawei E173 - problem
Mam ten sam problem od wczoraj, zasięg jest full. To coś innego, na pewno nie z usb.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
08-11-2012, 02:21
Post: #5
RE: Huawei E173 - problem
(07-11-2012 19:42)raven.michal17 napisał(a):  zauwazylem ze poprostu czasem sam z siebie, zerwie polaczenie i musze wejsc w play online i go znowu uruchomic
Mówimy chyba o innym przypadku. Ty o zerwaniu połączenia, ja o usunięciu sprzętu z portu USB, tak to widzi system. Modem wyskakuje i wskakuje automatycznie sam.

Trochę się bawię, na razie problem się pojawia niezależnie od portu USB, oraz czy jest coś innego podłączone pod USB, czy nic. Identycznie jest przez Hub USB w monitorze, czyli chyba niestabilność zasilania w komputerze odpada.

Aha, chyba nie zdarza się to bez otwartego połączenia. Jeżeli jest tylko zalogowany do sieci to na razie mi nie "wyskoczył".

Nikt nie ma doświadczeń z reklamacją Huawei?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
08-11-2012, 02:43
Post: #6
RE: Huawei E173 - problem
Ja mam dziś cały dzień ten sam problem, modem jakby się restartował, po czym raz szybciej raz dłużej się łączy. Używałem do tej pory systemowej konfiguracji, ale odpaliłem dziś TNI i od nowa wszystko poustawiałem i nadal to samo lecz jak by już lepiej na razie jeden cykl mi wytrzymał godzinę i kilka razy po ok 20-40 min, ale w ciągu dnia albo nie łączył się przez długi czas nawet do godziny a połączenia trwały po kilka lub kilkanaście minut. Bezpośrednio po tym niby restarcie (ponownym włączeniu się modemu) TNI próbując się połączyć wyświetla komunikat CME ERROR: SIM BUSY.
Co ciekawe wrzuciłem kartę od T-mobila i połączenie nie zerwało się przez 4h. Ma ktoś jakieś pomysły co to może być?
Zasięg tak jak u kolegi b. dobry ok 2-3 mies działał bezawaryjnie, to samo dzieje się po podłączeniu do drugiego kompa.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
08-11-2012, 04:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2012 04:41 przez Fredosław.)
Post: #7
RE: Huawei E173 - problem
Dodam że u mnie zasięg chyba nie ma wpływu, w zależności od ustawienia mam od -83dBm do -67dBm, restarty takie same. Modem ze zmienionym firmware, tym co pomagał za starej blokady TS:

Wersja firmware: 11.126.85.00.209
Wersja programu: 11.302.09.06.264

Częstotliwość restartów się waha, czasami wytrzyma 20-30 minut, a czasem jest seria restartów co 1-2 minuty. Wyłączyłem w systemie dźwięki instalowania/odinstalowywania urządzeń, bo ju z mi we łbie huczało.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
08-11-2012, 13:16
Post: #8
RE: Huawei E173 - problem
Fredosław, spróbuj połączyć się przez TNI i zobacz czy wyskakuje Tobie ten sam błąd po zrestartowaniu się modemu co i u mnie, jeżeli tak to spróbuj zresetować modem tym programikiem. U mnie widocznie pomogło bo dziś nic nie zrywa i trzyma połączenie pełną godzinę.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
08-11-2012, 15:21
Post: #9
RE: Huawei E173 - problem
Dzięki, pomogło z tym resetem w TNI. Póki co działa już bez problemów od kilku godzin.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
08-11-2012, 15:44
Post: #10
RE: Huawei E173 - problem
Zapomnialem dodac, ale u mnie też sie podobnie objawiało że tak jakby samo odłączony modem a potem spowrotem mi wyskoczyła ikonka autoodtwarzania.
ALe moze mi sie tak stalo kilka razy poki co.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Huawei E173U-2 znika z systemu Theofilos 16 4 594 10-06-2016 09:59
Ostatni post: Theofilos
  Huawei E303s-2 zmiana hilink na normalny adamos11 9 3 229 19-01-2016 20:21
Ostatni post: szopen
  Huawei E173u2 - zanika transfer danych przychodzących tamyja 1 2 310 01-09-2015 18:56
Ostatni post: jakubd
  Huawei E303s - 2 problem adamos11 48 16 550 09-06-2015 21:19
Ostatni post: szopen
  Huawei E173s-2 (Plus) nie widzi Aero2 ElAnka 10 6 125 04-04-2015 16:29
Ostatni post: jakubd