![]() Szybkie szukanie |
Xiaomi MiWiFi R3G przygotowanie routera do pracy z softem alternatywnym
|
23-06-2019, 00:00
|
|||
|
|||
Od strony internetu spróbuj użyć portu powyżej 1024 (i oczywiście poniżej 65536), np. 9999.
Oczywiście zakładam, że 192.168.1.100:99 to poprawne dane połączeniowe. |
|||
23-06-2019, 06:59
|
|||
|
|||
RE: Xiaomi MiWiFi R3G przygotowanie routera do pracy z softem alternatywnym
Niestety bez zmian
![]() |
|||
23-06-2019, 21:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2019 21:05 przez szopen.)
|
|||
|
|||
"na moje oko"
1) jako nazwę użyłbym czegoś z najbardziej standardowym zestawem znaków, czyli "vuplus" 2) podejrzewam, że raczej 0.0.0.0 3) protokół TCP czy UDP, a może oba? PS co to za usługa? PPS nie wiem, czy przypadkiem nie trzeba tego przekierowania ustawić też jako aktywnego (ale nie mam teraz ani w najbliższej przyszłości dostępu do żadnego routera pod Padavanem), możesz poćwiczyć na jakiejś innej usłudze, którą łatwo przekierować (choćby ftp) |
|||
24-06-2019, 00:34
|
|||
|
|||
Jeżeli to urządzenie serii vuplus.com, to słabo to widzę. Choć zależy co chcesz robić, bo jak nie streaming (ten wymaga mnóstwo pasma) to może się da, ale i tak mówią o kilku portach, a nie jednym.
|
|||
25-06-2019, 12:15
|
|||
|
|||
@szopen
Ustawiłem jak zalecasz i bez zmian, ftp tez sprawdzałem ![]() Jest to dekoder satelitarny, samo przekierowanie portu 99 daje mi dostęp do zarządzania dekodera przez aplikacje i po dołożeniu dwóch portów również streaming kanałów. @jakubd Od wielu lat korzystam z zarządzania i streamingu i nigdy nie było żadnego problemu, wystarczyło tylko porty wystawić. |
|||
18-11-2019, 09:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2019 16:05 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Cześć,
Niedawno dotarły do mnie dwa kolejne Routery Xiaomi 3G, chciałem wrzucić na nie Padavana i pojawił się problem już na samym starcie - nie mogę wgrać ROMu developerskiego. Przy próbie wgrania pojawia się komunikat "weryfikacja pliku nie powiodła się". Dwa poprzednie routery poszły bez problemu, z tymi jest coś nie tak - różnią się delikatnie budową zewnętrzną oraz nie mają złącz USB. Kupiłem: Mi Router R3Gv2 mod edit: Nie dajemy linków do sklepów, a tym bardziej z "ogonkiem", natomiast obrazy wgrywamy na nasze forum. Proszę poprawić to. ///mod edit2 (szo): link do sklepu w jedynej akceptowalnej postaci https://www.aliexpress.com/item/4000170718555.html Na routerze obecnie jest fabryczny ROM w wersji 2.28.8 Co to za routery i czy możliwe jest wrzucenie na nie Padavana? Objawy: ![]() ![]() |
|||
22-11-2019, 01:12
|
|||
|
|||
Vegair napisał(a):Na routerze obecnie jest fabryczny ROM w wersji 2.28.8Prawdopodobnie kupiłeś R4A, które wredni chinole naiwnym opychają jako "R3Gv2", zostajesz na chińskim sofcie (jeśli ktoś się nie weźmie za przygotowanie innego, to zapomnij o alternatywnym sofcie, a szansa mała bo flaki w R4A są słabe w porównaniu do R3G). |
|||
29-11-2019, 16:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2019 16:44 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Vegair napisał(a):czy możliwe jest wrzucenie na nie Padavana?Co do pytania - zapomnij o Padavanie, kupiłeś inny sprzęt niż jest opisywany w tym wątku (niezależnie czy jest to R4A czy cokolwiek innego, bo specyfikacja z linku jest nieco lepsza od R4A, ale wciąż słabsza od R3G, no i to na 100% nie jest to R3G). Może istnieje gdzieś jakiś alternatywny projekt dla tego sprzętu, ale ja go nie znam i nie jestem zainteresowany (sorry routery bez portów USB dla mnie się już nie liczą od paru lat, bo zabiera im to większość potencjalnych dodatkowych funkcjonalności). Jest jeszcze inna opcja - walcz z oszustem o zwrot kasy (może być ciężko, bo w opisie oferty jest dość wyraźnie napisane, że to nie jest R3G, a na zdjęciach widać brak USB). |
|||
08-12-2019, 14:05
|
|||
|
|||
RE: Xiaomi MiWiFi R3G przygotowanie routera do pracy z softem alternatywnym
że tak zapytam jaki macie u siebie stopień defregmentacji plików?
zawsze myślałem że EXT4 nic nie potrzebuje u mnie po komendzie : Kod: /opt/home/admin # e4defrag -c /dev/sda1 zapuściłem e4defrag /dev/sda1 i mieli już ok 9godz. a dysk ma już 62 stopnie ![]() nic bym z tym nie robił ale zapis na dysk strasznie spadł do ok.10MB/s a było ok ~35-45MB/s SMART dysku nic nie zgłaszał i wszystko jest ok jedynie chodzi o zapis. A nie chce mi się ok 5TB kopiować na inny dysk żeby tylko go sformatować bo to są gównie bardzo małe pliki Dysk to Seagate 5TB w obudowie USB |
|||
09-12-2019, 14:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-12-2019 14:59 przez szopen.)
|
|||
|
|||
grubo odlatujemy od tematu, więc w skrócie (zalecam tworzenie nowych wątków, jeśli tematyka mocno odbiega od tytułu wątku! można przecież podać odniesienie w postaci linku)
1. Stopień fragmentacji, a nie defragmentacji (defragmentacja to proces usuwania fragmentacji), na hdd jest to istotny wyznacznik związany z wydajnością pracy na takim "zanieczyszczonym" systemie plików (warto poczytać dlaczego), w przypadku ssd można odpuścić defragmentację (chociaż moim zdaniem przepisanie danych w nowe miejsca "raz na ruski rok" raczej nie zaszkodzi, szczególnie w przypadku tanich ssd), oczywiście dążymy do najmniejszej wartości "Fragmentation score", ale nie ma jasno i ściśle określonych ram kiedy należy defragmentować, a kiedy nie (jakkolwiek w przypadku typowych zastosowań wartości >50 świadczą o tym, że wypadałoby zdefragmentować, ale to zależy jakiego to rodzaju dane i jak są używane). 2. Stopień fragmentacji nie zależy od systemu plików lecz od tego co się z tymi plikami dzieje w trakcie pracy - to zależy od "higieny" zapisu danych (jeśli pliki skopiujemy z zewnętrznego nośnika w 1 ciągłym procesie, to fragmentacja będzie zerowa, jeśli natomiast na dysk równocześnie kilkanaście procesów zapisuje rosnące pliki, to stopień fragmentacji jest zawsze bardzo wysoki, w pewnych zastosowaniach przeplot plików jest celowy - np. jeśli chodzi o zapis monitoringu czy innych streamingów odbywających się równocześnie). 3. System plików ext4 (czy ogólnie ext) jest zalecany dla systemów linuxowych ponieważ jest natywnie przez nie obsługiwany, a nie dlatego, że nie podlega fragmentacji. 4. Nie wiem gdzie trzymasz ten dysk, ale to nie jest odpowiednie miejsce - praca w takiej temperaturze skróci mu żywotność i to prawdopodobnie znacznie! 5. SMART jest systemem zgłaszania usterek sprzętowych, fragmentacja pod to nie podlega (nie jest usterką!) 6. Wydajność zapisu zależy także od wielkości plików (im mniejsze tym jest niższa) i jest to zjawisko normalne. 7. To czy plik jest mały czy duży zależy nie tylko od jego rozmiarów, ale też od jednostki allokacji - plik jest "mały" jeśli jest od niej mniejszy (sam pracuję głównie z dużymi plikami, więc dla mnie optymalna jest duża jednostka allokacji i przy tworzeniu systemów plików pod tym kątem staram się użyć największej możliwej). |
|||
![]() _moi_ (2019-12-10) |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|