[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TP-Link TL-MR3420 v2 + Huawei E3131 problemy z niską prędkością połączenia w Play 3G
08-06-2017, 14:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2017 09:02 przez szopen.)
TP-Link TL-MR3420 + Huawei E3131 [OK]
Warum napisał(a):Tylko właśnie mam jakieś ale. Modem na laptopie/PC działa z prędkością ~3Mbps down i ~2Mbps up. To nie są zawrotne prędkości, ale działają. Jednakże, kiedy modem podpięty jest pod 3420, net działa jak krew z nosa. Speedtest pokazuje w porywach 0,3 Mbps, a do uploadu nie miałem już sił.

Czy ktoś się spotkał z czymś takim? Wiem i wiem, że należałoby kupić router z mocniejszym prockiem i RAM'em, ale mam już tego nieszczęsnego dziada, więc warto z niego wyciskać ile się da.
to nic do tego nie ma procek ani RAM w routerze (przynajmniej jeśli konkretnie chodzi o wyniki które podałeś)

problem leży na 100% w innym miejscu (bo ograniczenie wydajności związane z archaicznością i ograniczeniami konstrukcji tego routera wywołuje limit prędkości na znacznie wyższym poziomie, niż Ty osiągasz prędkości na "gołym" modemie)

najprawdopodobniejszą przyczyną jest problem z zasięgiem operatora (prędkości przy użyciu routera wskazują na zasięg jedynie 2G) - tu ratować się można odsuwając modem od routera na około 1m, aby zredukować wzajemne zakłócenia (niezbędne jest użycie przedłużacza USB przyzwoitej jakości)!, ale najważniejsze jest umieszczenie modemu w miejscu o najlepszej sile sygnału, więc zorganizuj sobie miejsce na sprzęt bezpośrednio przy tym oknie gdzie masz najlepszy sygnał sieci komórkowej 3G tego operatora, którego chcesz używać (brakuje tej informacji jaka to sieć!, ja wiem, że dział jest poświęcony Aero2, ale nie każdy to czyta!)

Warum napisał(a):Mam dziwne wrażenie, że ktoś mnie oszukał. Oprogramowanie na stronie ustawiania samego routera pokazuje wersję 2, ale na nalepce znamionowej pod urządzeniem jest napis 3420, bez v.2. Oszustwo?
zrób 2 zdjęcia - całego routera i tabliczki znamionowej (w jpg, nie musi być duża rozdzielczość byleby była czytelna) i wrzuć je jako załaczniki do kolejnego posta, to ocenimy jak jest w rzeczywistości

moim zdaniem temat kwalifikuje się na osobny wątek, ale nie podałeś wielu istotnych informacji, w tym jednej z ważniejszych - jaki operator i jak wygląda kwestia zasięgu w 3G

więc zamierzam wydzielić twój temat jako osobny, ale potrzebuję dodatkowych informacji, a brakuje ich całego mnóstwa (choćby czy modem to hilink, czy tradycyjny, jak łączysz się na linii komputer-router, itd.)

Warum napisał(a):P.S. Kolega ma 1043ND. Czy on w teorii byłby lepszy?
tak W TEORII byłby lepszy, ale to wcale nie znaczy, że cokolwiek osiągniesz, bo to co opisałeś, że robiłeś ze swoim routerem wygląda na walkę po omacku…
(podczas, gdy najprawdopodobniejsze są całkiem inne przyczyny problemów)
i nawet jeśli to co masz to jest sprzętowe V1 to i tak jego wydajność jest sporo większa niż to co osiągasz
(UWAGA nie próbuj wgrywać firmware od innej wersji sprzętowej! niż jest w rzeczywistości, czekam na zdjęcia)

wstępnie zakładam, że musisz połączyć komputer z routerem przewodowo (chciałbym od razu wyeliminować ewentualne problemy z WiFi niezależnie od tego czy występują czy nie)
na prośbę autora wątek oddzielony (stąd skreślenia), czekamy na dalsze informacje

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
TP-Link TL-MR3420 + Huawei E3131 [OK] - szopen - 08-06-2017 14:29