![]() Szybkie szukanie |
Huawei E3351 (43,2Mb/s; HSPA+)
|
21-08-2015, 22:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-08-2015 16:23 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Huawei E3351 (43,2Mb/s; HSPA+)
dalszy ciąg dyskusji (dotyczącej Aero2 LTE) wyciąłem z tego wątku (no takiego bałaganu nie możemy robić!) do :
http://forum.jdtech.pl/Watek-co-dalej-z-...e-tdd-2600 Lorek napisał(a):co do e367, ja bym ryzykował do Aero2 które pociągnie jeszcze może 15mcy, no ale wybrałem j/wno jak widać nie ryzykowałeś ![]() moim zdaniem nie ma co ciągnąć tematu tego szrota (gdyby w tej cenie był w 100% sprawny to by zmieniało postać rzeczy) a wracając do tematu - mój egzemplarz tez już dotarł (zamówiłem z pudełkiem, więc w skrzynce zastałem awizo dla przesyłki "nie mieszczącej się do skrzynki", no trochę listonosza poniosło, koperta wprawdzie 1) modem zaktualizował mi sterowniki w systemie (a raczej zaproponował pobranie ich aktualizacji ze swoich wewnętrznych zasobów) http://192.168.1.1/autorun/MobileBrServ....0177366600 2) na pudełku jest informacja o 4 pasmach pracy w 2G (EDGE/GPRS/GSM - wymieniono 1900/1800/900/850MHz, czyli niby wszystko się zgadza i pasuje do wersji s-2), za to brak jakiejkolwiek informacji o obsługiwanych pasmach 3G 3) interfejs i zachowanie modemu (przejechałem prawie cała Polskę "pionowo na mapie", z kartą SIM VM, więc większość trasy w roamingu krajowym, ale częściowo tez w zasięgu Play) wskazuje, że jednak nie ma on obsługi 2G wcale, ale nie wiem czy dotyczy to tylko mojego egzemplarza, czy generalnie tego modelu pochodzącego z tej sieci… w ustawieniach wybór technologii jest "wyszarzony", a widoczne jest "3G only" - załączony screenshot, przy podróży przez PL modem przechodził między technologiami 3G, HSPA, HSPA+ (w statusie jako 3G, H lub H+) nigdzie nie zaobserwowałem "zejścia" do 2G, zamiast tego połączenie było zrywane jak widać próbowałem zmienić to ustawienie przy manualnym trybie połączenia z siecią oraz oczywiście bez połączenia z internetem (co potwierdza "wyszarzona" ikona globusa czyli połączenia z internetem) 4) brak złącz dla anteny zewnętrznej, ale na czułość zdecydowanie nie można narzekać - zerwań było zaledwie kilka na tak długiej trasie 5) do pracy z Aero2 BDI wymaga ręcznego utworzenia profilu połączenia oraz włączenia zezwolenia na roaming 6) VID to 12d1 a PID14db (rozpoznawany np. jako HUAWEI Mobile 12d1:14db) czyli tak samo jak wszystkie mi znane HiLinki Huawei'a - dzięki temu mamy pewność współpracy z każdym z urządzeń z którym współpracuje np. E3131 HiLink (dotyczy to np. współpracy z openwrt czy gargoyle by obsy) http://eko.one.pl/?p=openwrt-modemygsm#h...2e353iinne gdy przygotuję screenshoty, będzie też instrukcja konfiguracji dla Aero2, choć webui HiLink w zasadzie "prowadzi za rękę" choć po angielsku (a kartę VM rozpoznał w pełni automatycznie sam i sam w ramach przygotowań screenshot'ów dołożyłem tez kilka do tego posta zachowanie modemu przy braku karty SIM lub gdy jest uszkodzona czy niepoprawnie włożona oraz w przypadku braku zasięgu sieci komórkowej (choć nie wykluczam mozliwości obejrzenia czegoś podobnego przed zalogowaniem się modemu do sieci operatora) Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|