![]() Szybkie szukanie |
Xiaomi MiWiFi R3G przygotowanie routera do pracy z softem alternatywnym
|
17-02-2018, 01:05
|
|||
|
|||
Witam. Mam problem . Niestety po Wii 5GHz mam prędkości tylko ok 40 50 Mb. I to po między urządzeniami . Czy też tak macie
Wysłane z mojego C1-U02 przy użyciu Tapatalka |
|||
17-02-2018, 16:41
|
|||
|
|||
1. Jaką masz prędkość synchronizacji WiFi na tych urządzeniach? Oba urządzenia jak rozumiem WiFi?
2. Jak mierzysz prędkość? |
|||
17-02-2018, 18:44
|
|||
|
|||
Mam podpięty do routera USB 3.0 i kopiowałem z telefonu film na USB telefon w sieci 5 GHz a sprawdzałem na stronie routera prędkości po sieci wifi. Czytałem na rosyjskiej stronie że tez kilku tak ma i na poprzedniej wersji tego problemu nie było. Tylko pytanie gdzie mogę znaleźć poprzednią wersję oprogramowania Padavan'a.
Wysłane z mojego C1-U02 przy użyciu Tapatalka |
|||
18-02-2018, 15:54
|
|||
|
|||
jeśli coś zostało skopane, to prędzej czy później zostanie naprawione, wiec poczekaj na kolejne aktualizacje
masz urządzenia 2T2R? Statystyki Folding@home |
|||
19-02-2018, 00:00
|
|||
|
|||
Tak na marginesie dodam:
Generalnie jak rozumiem nie testujesz tutaj prędkości między urządzeniami WiFi, tylko wydajność podsystemu udostępniania plików z nośnika USB (pendrive?) poprzez system plików (pewnie Samba) do innego urządzenia. Dla żadnego z nich SMB (ani router, ani telefon) nie jest natywnym systemem udostępniania plików w sieci, do tego pewnie pendrive sformatowany w NTFS. W tym wypadku testujesz wydajności procesorów i algorytmów obsługi systemów plików i SMB, a nie sieci WiFi, nie wspominając o wydajności samego pendrive/dysku. |
|||
20-02-2018, 14:06
|
|||
|
|||
Witam, ja skorzystałem z FAQ z tej strony:
https://www.reddit.com/r/Xiaomi/comments..._firmware/ Udało się - ale - mam problem - po zmianie IP nie mogę się zalogować do rutera ;-( Próbowałem zmienić IP 192.168.1.1 na 192.168.20.1, soft spytał się czy zmienić też ustawienia dhcp - wybrałem że "tak". Po reboot miałem nowy IP i gateway ale nie mogłem się zalogować do rutera na nowym adresie IP wersja fw: 3.4.3.9-099_e58fdd7 Xiaomi 3 |
|||
20-02-2018, 17:36
|
|||
|
|||
co to znaczy, że nie możesz się zalogować?
karta sieciowa dostała nowy przydział z DHCP? (jakie masz teraz IP?) Statystyki Folding@home |
|||
20-02-2018, 17:56
|
|||
|
|||
ruter ma nowy adres 192.168.20.1, laptop dostaje nowy IP z nowej puli i nie otwiera się strona "logowania" czyli 192.168.20.1 myśli i myśli i nic ;-(
restart koma, magiczne 3 komendy flush dns, release i renew nic nie dają ... Pomaga reset i nie zmienianie IP. Dodam że AP nie podłączony do neta. |
|||
20-02-2018, 19:01
|
|||
|
|||
widzę, że zgłosiłeś błąd, gdzie należało
https://bitbucket.org/padavan/rt-n56u/is...le-to-open szkoda, że nie zaglądają tu inni użytkownicy tego softu, którzy mogliby potwierdzić opisany błąd, bądź choćby sprawdzić czy błąd występuje w innych wersjach (mogę skompilować ewentualnie jakąś starszą wersję dla R3, jeśli Ci na tym zależy i podasz co ma być wkompilowane, bo cudem mam nie zaktualizowane repozytoria ;P) Statystyki Folding@home |
|||
20-02-2018, 22:45
|
|||
|
|||
Jeśli masz "sprawdzony" fw który działa to przytule z chęcią ;-)
Nic specjalnego nie potrzebuje po za "standardem". Z USB nie korzystam. Brakuje mi w tym sofcie opcji automatycznego restartu np co tydzień (Gargoyle, Lucy watchcat) Jest taka opcja? ;-) |
|||
21-02-2018, 01:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2018 00:48 przez szopen.)
|
|||
|
|||
nie mam fw, bo nie używam tego sprzętu (szczególnie, że piszesz o R3, którego nawet nie miałem w ręce, a nie o R3G), ale skompilować mogę z tego co mam akurat pobrane
skoro "standard", to nie widzę problemu w przygotowaniu (ale wgrywasz to na własne ryzyko) szczerze mówiąc nie widzę powodów do restartowania sprzętu (nigdy), o ile tylko pracuje na stabilnym sofcie ale skoro potrzebujesz cron'a https://bitbucket.org/padavan/rt-n56u/wiki/EN/UsingCron próbowałem szukać czegoś na temat opisanego błędu i znalazłem też już skompilowane starsze wersje https://forum.lowyat.net/index.php?showt...p=87838553 (ale jakby co, to skompilowałem też 3 różne kombinacje, w końcu miałem dość czasu aby to sprawdzić - kompilacja zajmuje u mnie koło 30 min. a "szybka kompilacja" po zmianie opcji jakieś 10-20) Statystyki Folding@home |
|||
21-02-2018, 23:29
|
|||
|
|||
Podany przez Ciebie link przekierowuje na główną stronę forum ...
|
|||
22-02-2018, 00:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2018 00:51 przez szopen.)
|
|||
|
|||
link poprawiony, informacja dla innych czytających - są to pliki NIE dla tytułowego R3G lecz dla uboższej wersji znanej jako R3, MiWiFi3 albo wręcz Mi3
Statystyki Folding@home |
|||
22-02-2018, 10:44
|
|||
|
|||
Będę potrzebował też dla wersji 3G - lada dzień ma przyjść ...
Potrzebuje też dla wersji 3G soft fabryczny który odblokowuje ssh. @szopen Dziękuje za pomoc! |
|||
22-02-2018, 13:50
|
|||
|
|||
nie znam innej metody uzyskania dostępu do ssh niż opisana na początku (z dalszymi aktualizacjami)
Statystyki Folding@home |
|||
22-02-2018, 13:57
|
|||
|
|||
tu jest instrukcja do Xiaomi 3 i wystarczy wgrać fw.
https://www.reddit.com/r/Xiaomi/comments..._firmware/ imho może wgrywając wersje dev też tak się da z 3G? Czy vm prometeus jest jednorozaowa? tj jak skompiluje i zrobię jeden router to muszę pobrać na nowo by "zrobić" inny? Właśnie listonosz przyniósł mi ruter tym razem 3G - wieczorem zabawa ... |
|||
22-02-2018, 15:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-03-2018 21:23 przez szopen.)
|
|||
|
|||
do starszych wersji było firmware developerskie (albo spatchowane?) ze zintegrowanym ssh
Cytat:miwifi_r3_all_55ac7_2.11.20.bin jeśli znajdziesz gdzieś takie do R3G to jesteś gość ![]() myślę, że Xiaomi nie bez powodu wprowadziło taką procedurę (bo pseudodeveloperów zrobiło się za dużo) ale skoro masz swój router już w ręce to nie ma żadnego problemu - dysponujesz numerem seryjnym i możesz router przypisać do swojego konta xiaomi (i oficjalną metodą producenta pobrać łatkę ssh) maszyna wirtualna to maszyna wirtualna ![]() oczywiście możesz wykorzystać ją wielokrotnie i to nie tylko by skompilować zaktualizowany firmware dla jednego routera, bo taka możliwość jest dla każdego modelu routera przewidzianego w skrypcie (ma on możliwość aktualizacji źródeł z repozytoriów, a nawet samego siebie ![]() naprawdę sam skompilowałeś sobie soft dla R3? kompilacja dla R3G wymaga zmiany modelu z głównego menu Prometheusa (S)->(1)->[4]->(Q) oraz ustawienia takich opcji jakie uznajesz za potrzebne (biorąc pod uwagę, że w wersji e58fdd7 występuje błąd, który Ci przeszkadza musisz obserwować commity https://bitbucket.org/padavan/rt-n56u/commits/all pojawienie się czegoś z datą nowszą od 2018-01-28 oznacza konieczność aktualizacji źródeł) ba, jeśli masz już skompilowane firmware, to z poziomu skryptu można go wgrać do wielu egzemplarzy routerów, a nawet do każdego modelu routera możesz przygotować sobie różne wersje "gotowców" drobne "hinty" - po wyjściu ze skryptu lądujesz w katalogu domowym (/home/user) - jeśli chcesz go uruchomić ponownie to do wywołania skryptu służy start.sh znajdujący się w tym katalogu - można uruchomić midnight commander (linuxowy odpowiednik norton commndera) poleceniem mc (skrypt Prometheus można przecież uruchomić też wewnątrz mc) - archiwum skompilowanych firmware jest w podkatalogu trx_archive (czyli /home/user/trx_archive gdybyś czasem opuścił katalog domowy) - w maszynie wirtualnej w miarę prosto można podmontować pendrive (ale możliwe są i inne opcje wymiany danych) PS jeśli chcesz "starą" (1aae35d) wersję Padavana dla R3G to podeślij maila na PW Statystyki Folding@home |
|||
![]() mollu (2018-02-22) |
22-02-2018, 15:10
|
|||
|
|||
szopen napisał(a):kompilacja dla R3G wymaga zmiany modelu z głównego menu Prometheusa (S)->(1)->[4]->(Q) oraz ustawienia takich opcji jakie uznajesz za potrzebne oooo to mi chodziło ;-) chciałem sciągać na nowo i aktualizować ;-) z linuxem jestem na bakier ;-( kiedyś trochę więcej umiałem - ale jak się nie używa to się zapomina ;-( |
|||
22-02-2018, 15:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2018 15:49 przez szopen.)
|
|||
|
|||
hintów ciąg dalszy
przykładowe podmontowanie pendrive fat z możliwością zapisu (asem linuxa nie jestem, pewnie można prościej ![]() Kod: sudo mkdir /mnt/pen Kod: sudo umount /mnt/pen oczywiście skompilowany trx nie daje się wgrać bezpośrednio z softu xiaomi (więc użyj do tego skryptu, albo aktualizuj spod padavana, nie robiłem dotąd aktualizacji, więc nie wiem na ile to bezpieczne) Statystyki Folding@home |
|||
22-02-2018, 19:27
|
|||
|
|||
niestety nie mogę otworzyć strony:
https://d.miwifi.com/rom/ssh Po zalogowaniu mam taki błąd: Serwer d.miwifi.com odrzucił połączenie. Wejdź na http://miwifi.com/ Wyszukaj w Google: mi wifi rom ssh ERR_CONNECTION_REFUSED |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|