[-]
Szybkie szukanie


Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ZTE MF823 w trybie hilink nie działa dhcp
25-06-2020, 08:25
Post: #1
ZTE MF823 w trybie hilink nie działa dhcp
ZTE MF823 w trybie hilink

1) Gdy podepnę modem do USB dioda zachowuje się poprawnie, po chwili miga na zielono sygnalizując nawiązanie połączenia.

2) Windows i Linux rozpoznaje połączenie ethernet, ale obydwa systemy nie mają dostępnego internetu.

3) W linuxie wywołałem takie komendy:

3.1) lsusb
Bus 001 Device 008: ID 19d2:1403 ZTE WCDMA Technologies MSM

3.2) ifconfig
Kod:
usb0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 169.254.201.70  netmask 255.255.0.0  broadcast 169.254.255.255
        inet6 fe80::ea7c:8ae6:499a:384e  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        ether 0a:3d:1b:31:d6:91  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 23  bytes 1444 (1.4 KiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 51  bytes 11539 (11.2 KiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0
Tutaj widać problem. O ile się nie mylę, to modem powinien przydzielić sobie adres 192.168.0.1.


3.3) Gdy pobawię się z ustawieniami ręcznie to ostatecznie mogę uzyskać dostęp do internetu. Aby to zrobić wykonuję:
- przydzielam usb0 adres 192.168.0.100
- dodaję wpis do rutowania
- dodaję własny DNS
i chyba to wszystko. Po tym GUI modemu było dostępne pod adresem: 192.168.0.1, a komputer miał już dostęp do internetu.
Podobnie w windowsie. Gdy pobawię się z adresami IP komputer potrafi uzyskać dostęp do internetu.

3.4) GUI interfejsu nie oferuje "resetu" fabrycznego.

To mnie jednak nie satysfakcjonuje. Modem ewidentnie nie działa poprawnie, tak jak działał. Chciałem więc coś z tym zrobić, naprawić.
Chciałem przełączyć tryby modemu, aby może w ten sposób, wymusić na modemie coś jakby restart. Dlatego zrobiłem co następuje:

Zrobiłem zatem:
http://192.168.0.1/goform/goform_process...md=FACTORY

Pojawiły się /dev/ttyUSB0 /dev/ttyUSB1 /dev/ttyUSB2

Po tym modem przeszedł w tryb 0016
lsusb
Bus 001 Device 008: ID 19d2:0016 ZTE WCDMA Technologies MSM

I teraz zrobiłem:
echo -e "AT+ZCDRUN=8\r" > /dev/ttyUSB1
echo -e "AT+ZCDRUN=9\r" > /dev/ttyUSB1
echo -e "AT+ZCDRUN=F\r" > /dev/ttyUSB1

Niby wszystko ok, ale po ostatniej komendzie nic się nie dzieje, modem zostaje w trybie 0016, a na drugiej konsoli widzę niekończące się wypisywanie komunikatów. Leci to jakby w pętli, nie kończy się, ciąg literek "aaaaa" rośnie.

Kod:
cat /dev/ttyUSB1
OK

AaaaAAaaAaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaAaaAAAaaaaaAaaAAAaaaaaAAAaaaaAaaaaAaaaaaaAaAaaaaaa​aaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAAaaaaaaaaaaaaAaaaaAaAaAaaaaaaaaaaaaaaaAa​aaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaAaaaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaAaa​AAaAaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaaAaaa​aaaaaaaAaAaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa​aaaaaaaaAaAAaaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa​aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaAaAaaaaaaaaaaaaaaa​aaaaaaaaaaaAaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa​AaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAT+ZCDRUN=F


exit download mode result(0:FAIL 1:SUCCESS):1



OK

AaaaAAaaAaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaAaaAAAaaaaaAaaAAAaaaaaAAAaaaaAaaaaAaaaaaaAaAaaaaaa​aaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAAaaaaaaaaaaaaAaaaaAaAaAaaaaaaaaaaaaaaaAa​aaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaAaaaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaAaa​AAaAaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaaAaaa​aaaaaaaAaAaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa​aaaaaaaaAaAAaaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa​aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaAaAaaaaaaaaaaaaaaa​aaaaaaaaaaaAaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa​AaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAT+ZCDRUN=F


exit download mode result(0:FAIL 1:SUCCESS):1



OK

AaaaAAaaAaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaAaaAAAaaaaaAaaAAAaaaaaAAAaaaaAaaaaAaaaaaaAaAaaaaaa​aaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAAaaaaaaaaaaaaAaaaaAaAaAaaaaaaaaaaaaaaaAa​aaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaAaaaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaAaa​AAaAaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaaAaaa​aaaaaaaAaAaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa​aaaaaaaaAaAAaaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa​aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaAaAaaaaaaaaaaaaaaa​aaaaaaaaaaaAaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa​AaaaaaaAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAT+ZCDRUN=F


exit download mode result(0:FAIL 1:SUCCESS):1




Modem nadal jest w trybie 0016
pi@raspberrypi:~ $ lsusb
Bus 001 Device 008: ID 19d2:0016 ZTE WCDMA Technologies MSM


Pozostało mi jeszcze wysłanie tego:
Kod:
echo 0x19d2 0x16 > /sys/module/usbserial/drivers/usb-serial:generic/new_id
ale nic to nie zmieniło. Co z tym fantem mogę zrobić?

Próbowałem też zalogować się do modemu via telnet. Niestety hasło z internetu 'zte9x15' nie pasuje.

Jakieś opcje uratowania modemu? Może jakaś ukryta komenda do przywrócenia ustawień fabrycznych? Może można wgrać nowy firmware? Jak? Nie mam pojęcia. Mimo, że jest to już mój 3 modem na przestrzeni lat, nie miałem jeszcze przyjemności wgrywać firmware'u.

A może lepiej nic już nie kombinować bo modem ewidentnie umiera i może być tylko gorzej? Ustawiać adresy ręcznie i cieszyć sie, że jeszcze działa?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
25-06-2020, 11:32
Post: #2
ZTE MF823 w trybie hilink nie działa dhcp
1. Wysyłanie wszystkich 3 poleceń ZCDRUN nie ma sensu - 2 zastępuje ustawienie 1ki. Powinieneś odpalić chyba właśnie to z 9 i F.
2. Po wydaniu polecenia odłącz i podłącz modem.
3. Te modemy nie są jakoś super niezawodne, ale jak działają to zwykle latami, więc masz problem w postaci przełączenia w tryb HiLinkowy. Spróbuj inny port, w ostateczności spróbuj pod Windows gdzieś, choć teoretycznie powinno działać.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
26-06-2020, 13:34
Post: #3
RE: ZTE MF823 w trybie hilink nie działa dhcp
Nie pomogło.

Pomęczyłem modem dalej i udało mi się dostać telnetem do modemu. Hurra. Hurra... ale co dalej?

Udało mi się znaleść logi:
Kod:
root@9615-cdp:/usr/zte_web/web/zte_log# ls -lh
total 54
-rw-r--r--    1 root     root       21.1K Apr  1 00:00 zte_nvc_norm.log
-rw-r--r--    1 root     root       32.1K Apr  1 00:00 zte_nvc_sock.log

Kod:
cat zte_nvc_norm.log
[1273]:current item number = [315].
[1277]:all item number = [463].
[365]:/usr/zte/zte_conf/config/userseting_nvconfig_bak.txt is not exist.
[1273]:current item number = [315].
[1277]:all item number = [463].
[365]:/usr/zte/zte_conf/config/userseting_nvconfig_bak.txt is not exist.
[1273]:current item number = [315].
[1277]:all item number = [463].
[365]:/usr/zte/zte_conf/config/userseting_nvconfig_bak.txt is not exist.
[1273]:current item number = [315].

Kod:
cat zte_nvc_sock.log
[1801]:receive and send msg failed.
[1835]:nvc_head.node_num=463.
[1781]:recive daemon msg to start run.
[1726]:recv data failed. Reason: No such file or directory.
[1801]:receive and send msg failed.
[1835]:nvc_head.node_num=463.
[1781]:recive daemon msg to start run.
[1726]:recv data failed. Reason: No such file or directory.


Teraz pytanie co dalej? Może pamięć nawaliła i część plików jest uszkodzona?

Te katalogi są np. puste: /etc/dhcpc

Interesująco za to wygląda /etc/dnsmasq.conf, ale właściwie jest cały zakomentowany. Ciekawe fragmenty z tego pliku to:
Kod:
#dhcp-range=192.168.0.50,192.168.0.150,12h
dhcp-range=10.0.0.10,10.0.0.200,2h

dhcp-authoritative

Mam drugi taki modem. Tylko nowszy o kilka lat. Może po prostu, jezeli udało mi się zrobić telneta, zgram cały dostępny mi soft z obydwu urządzeń i spróbuję wgrać do niego soft z działającego modemu? Pytanie czy to te same wersje sprzętowe?

Jak to dobrze wykonać taką operację, aby nic nie zepsuć? Jak zgrać taki soft via telnet? Zachować strukturę katalogów, linki, uprawnienia. A może jest inna procedura zamiany softu?


Na razie ostrożnie zrobię tak, to te pliczki na których brak skarżą się w/w logi.
Kod:
cp /usr/zte/zte_conf/config/userseting_nvconfig.txt /usr/zte/zte_conf/config/userseting_nvconfig_bak.txt

po wyjściu i rozłączeniu bez zmian. W logach natomiast widzę:
Kod:
...
[1273]:current item number = [315].
[1277]:all item number = [463].
[365]:/usr/zte/zte_conf/config/userseting_nvconfig_bak.txt is not exist.
[1273]:current item number = [315].
[1277]:all item number = [463].
[1261]:Some error happened in last save.
[1273]:current item number = [315].
[1277]:all item number = [463].
[365]:/usr/zte/zte_conf/config/userseting_nvconfig_bak.txt is not exist.
[1273]:current item number = [315].
[1277]:all item number = [463].

Czyli sprzęt rozpoznaje ten pliczek i dochodzi do wniosku, że jest niepoprawny i go usuwa. Takie mam wnioski.

Kolejna próba to może przegranie tego pliczku z innego modemu. Z tym jednak się wstrzymam. Może ktoś z forum udzieli fachowej pomocy.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
26-06-2020, 21:32
Post: #4
ZTE MF823 w trybie hilink nie działa dhcp
Jutro zobaczę jak to wygląda w drugim modemie. Może wystarczy tylko skasować nadmiarowe linie w pliku /usr/zte/zte_conf/config/userseting_nvconfig.txt?

Może problem zabrał się z wyciągnięcia modemu bez jego programowego wysunięcia?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
26-06-2020, 23:06
Post: #5
ZTE MF823 w trybie hilink nie działa dhcp
piotr-aero napisał(a):Może problem zabrał się z wyciągnięcia modemu bez jego programowego wysunięcia?
To akurat jest o praktycznie zerowym prawdopodobieństwie, za to wcześniej wspomniane uszkodzenie pamięci flash jest prawdopodobne, a wtedy jest cień szansy na naprawę przez powtórne wgranie oprogramowania (jeśli pamięć mnie nie myli QPST jest potrzebne, znajdziesz gdzieś w linkach poniżej)

Jeśli chcesz znaleźć coś na temat tego modemu zajrzyj tam:
https://4pda.ru/forum/index.php?showtopi...77&st=4380
firmware jeszcze widziałem tam:
https://3ginfo.ru/downloads1993.html

Skoro modem i tak nie działa to ryzyko już jest niewielkie - najwyżej go nie naprawisz…

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&amp;t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
28-06-2020, 16:29
Post: #6
ZTE MF823 w trybie hilink nie działa dhcp
O DHCP znalazłem też to:
http://sirlagz.net/2015/11/25/modifying-...aid-stick/
Ogólnie pamiętaj (zobacz w mount) że system plików jest prawie na pewno readonly i przemontowanie jego z prawe zapisu może nie być możliwe - stąd QPST. Konfig jest pewnie w większości trzymany z obszarze nvram, który powinien być po prostu częścią flasha. Logi są w ramdysku i znikają po resecie.

Informacji o MF823 jak widzisz za wiele nie ma, większą karierę zrobił w sieciach za naszą wschodnią granicą, skąd pochodzi znacząca ilość modemów na naszym rynku (sygnowanych Beeline i MTS) i 4pda pewnie ma większość przydatnych informacji, choć linki do części binarek mogą być nieaktualne.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Huawei E3372h-153 HiLink prolblemy z Orange Maximus Magnus 13 830 12-06-2020 01:34
Ostatni post: szopen
  Modem mPcie Huawei ME909s-120 nie działa z LTE Yellow 8 1 820 17-04-2019 16:06
Ostatni post: szopen
  Huawei E3372 z Play to wersja Hilink? bogdanzieba 11 4 824 31-01-2019 23:09
Ostatni post: bogdanzieba
  ZTE MF823 - Sterowniki, komendy AT w Windows. HSPA+ Darkon 10 2 914 05-01-2019 22:48
Ostatni post: jakubd
  Huawei E3372h-153 HiLink problem z wgraniem firmware Ekin 5 4 191 18-05-2018 10:16
Ostatni post: jakubd