[-]
Szybkie szukanie


Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ZTE MF60/aero2/słaby przesył
12-02-2014, 00:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2014 00:59 przez szopen.)
Post: #1
ZTE MF60/aero2/słaby przesył
Witam Szanowne grono!
Jest to mój pierwszy post na tym forum. Biorąc to pod uwagę, jak również fakt, iż jestem cienki w klockach informatyki/elektroniki, proszę o wyrozumiałość.
Ale do rzeczy.
Otóż dzisiaj dzisiaj rano dostarczono mi mój modem. Jest to modem USB z funkcją routera ZTE MF60 T-mobile ze zdjętym simlokiem z dwuletnią gwarancją.
Zainstalowałem go w laptopie, dostałem się do interfejsu zarządzania. Z wielkim bólem, po 4 godzinach męczarni z pomocą wujka google jakoś go tam skonfigurowałem z Areo2. , zmieniając ustawienia w "jakiś" APN i WAN. Kartę Aero2 otrzymałem dwa dni temu. Mozilla bez problemu wyszukała moją stronę startową /Onet.pl/ , otwarłem Facebooka, ale dalej to..kicha, aby otworzyć np. pocztę, to jakaś masakra. Udało się tylko raz. Później brak połączenia z uwagi na długi czas nawiązywania połączenia. Poziom sygnału wskazywał pięć kresek /Częstochowa/ Na poprzednim modemie /bez funkcji routera Huawei 173/ hulało fajnie. Może, coś źle zrobiłem, tylko co? jest Ktoś, kto może "łopatolicznie" wytłumaczyć jak przyspieszyć działanie tego modemu?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
12-02-2014, 08:31
Post: #2
ZTE MF60/aero2/słaby przesył
Czy E173u-2 używałeś jednocześnie z MF60, czy to tylko informacje sprzed roku? Chodzi mi o to, czy to nie są problemy z siecią Aero2.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
12-02-2014, 10:22
Post: #3
ZTE MF60/aero2/słaby przesył
E173u-2 używałem we wrześniu ub. roku i było okey.
Naczytałem się na forum, aż mam mętlik w głowie, a rozwiązania nie znalazłem..

-posiadam w MF oprogramowanie WEB_TMOPLMF60V1.0.0B05
-świeci się A, czyli automatycznie się wznawia
-do laptopa podłączony jest kabelkiem USB
-router/wyświetlacz/ zasypia, czyli oszczędza prąd
-sygnał 5 kresek 3G w kwadracie R

jakubd piszesz o problemach z siecią. Jestem umiejscowiony na dużym osiedlu, gdzie ludzie korzystają z aero i są zadowoleni. Jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie i myślę, że czegoś nie uruchomiłem. Aczkolwiek on działa, ale b.wolno. Często nie łączy z uwagi na przekroczenie limitu czasu.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
12-02-2014, 11:19
Post: #4
ZTE MF60/aero2/słaby przesył
Zrób pomiar za pomocą speedtest.net i wklej link do wyniku. Powtórz pomiar kilka razy, wrzuć średni.
Pamiętaj, że komputery przesyłają czasem spore ilości danych zaraz po połączeniu (antywirus, aktualizacje Windows itd.).
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
12-02-2014, 14:32
Post: #5
ZTE MF60/aero2/słaby przesył
Od godz.12.50 do 13.15, czyli przez 25 minut chciałem połączyć się z internetem przez ten MF60.
Otworzył po paru minutach stronę startową Onet.pl , ale tekst był powiększony i "rozstrzelony".
Próbowałem nawiązać połączenie ze speedtest , jak również z tym forum. To już było niewykonalne
z uwagi na przekroczenie limitu czasowego łączenia. Na wyświetlaczu wszystko jest tak, jak opisałem w poprzednim poście /czyli parametry bez zmian/ MF60 połączony kablem USB.

Aktualne moje połączenie pochodzi z sygnału kablowej sieci prywatnej i routera stacjonarnego, który jest w drugim pokoju. W chwili łączenia się z internetem przez MF60, wtyczka od sieci stacjonarnej była wyłączona, aby mój laptop nie miał problemu.

Za oknem nieciekawie, niski pułap chmur, opady deszczu ze śniegiem propagacja chyba kiepska.

Co mogę ew. jeszcze sprawdzić, poza sprzedaniem tego badziewia za 175 zł??
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
12-02-2014, 15:06
Post: #6
ZTE MF60/aero2/słaby przesył
Masz inne urządzenie pracujące z Aero2, żeby sprawdzić, jak działa Aero2 w twojej okolicy w tej chwili bez użycia MF60? To na prawdę może być nie wina routera, tylko Aero2 w tym miejscu.
Możesz także użyć karty SIM innego operatora i po skonfigurowaniu MF60 do pracy z nią sprawdzić, jak to działa.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
12-02-2014, 15:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2014 16:40 przez Toronto.)
Post: #7
ZTE MF60/aero2/słaby przesył
O tym samym myślałem wcześniej, aby podłączyć tego E173u-2, który mi hulał w zeszłym roku. Tyle, że on był pożyczony od kolegi, który go sprzedał. Na chwilę obecną nie posiadam innego urządzenia.
Mam telefon w sieci T-mobile co prawda bez dostępu do netu, ale to chyba nie ma znaczenia /MF60 też jest z tej sieci/, ale boję się ponownej konfiguracji !
Jak się ma sześćdziesiątkę na karku, to te klocki raczej nie dla mnie.../konfiguracja tego urządzenia z aero zajęła mi pół dnia/ Ale chyba spróbuję, ciekawość duża!!

Włożyłem do MF60 kartę SIM z telefonu, a tu pojawiło się na wyświetlaczu blokada PIN..

Jestem już po sprawdzeniu:

-włożyłem do MF60 kartę z tel. /T-Mobile/
-uruchomiłem chyba interfejs zarządzania, wpisałem PIN
-w WAN zmieniłem na ustawienie automatyczne
Urządzenie na wyświetlaczu podało:
-zasięg w zakresie 3 kresek /znikła literka R/
-poinformowało "Połączone"
-literka A /automatycznie/

Uruchomiłem wyszukiwarkę, która:

-błyskawicznie otwarła mi stronę startową Onet.pl /ale kółko długo się kręciło/
-dla sprawdzianu otwarłem kilka stron - efekt ten sam /strony zamknąłem/
-chciałem otworzyć stronę Waszego forum - nie dało rady, przekroczony limit czasowy
-chciałem otworzyć pocztę - sytuacja jak wyżej
-z wielkim bólem, po prawie minucie otworzyło Facebooka.

Założyłem do MF60 ponownie kartę aero2. Żądało ode mnie PIN. Ponownie uruchomiłem ten interfejs. Ale nie mogłem tam nic zmienić!!! Wyłączyłem więc FM60 i po chwili uruchomiłem ponownie. Na wyświetlaczu pojawił PL -PLUS i wszystko to, co opisałem w postach wyżej.
Spróbowałem połączyć się netem i....

-błyskawicznie otwarło stronę startową /z kręcącym się kółeczkiem/
-takich stron otwarłem kilka, po czym je zamknąłem
-otworzyć innych stron z mojej zakładki już się nie dało z uwagi na limit czasowy.

Przepraszam, że się tak rozpisuję, ale chcę dokładnie naświetlić temat.
Co dalej i jakie ew. wnioski?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
12-02-2014, 16:58
Post: #8
ZTE MF60/aero2/słaby przesył
Acha, dodam jeszcze, że przy karcie SIM:

- w telefonie zasięg T-Mobile na 5 kresek
- w MF 60 zasięg na 2/3 kreski
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
12-02-2014, 17:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2014 18:16 przez K4r0lSz.)
Post: #9
ZTE MF60/aero2/słaby przesył
1) Czy możesz spróbować połączyć się przez WiFi do MF60? bo rozumiem, że w tej chwili masz go po USB i system widzi go jako modem.
2) Czy przypadkiem nie masz wpisanych na sztywno DNSów w komputerze? Ew. można jeszcze spróbować wpisać w Start > Uruchom > cmd > ipconfig /flushdns
3) Spróbuj podłączyć się, jeśli jest taka możliwość, z telefonu do MF60 po WiFi i sprawdzić czy jest różnica w prędkość działania.
Dla mnie to wygląda, jeśli z T-Mobile'ową kartą dzieje się podobnie, na problem z MF60.
Ew. można wgrać jeszcze raz FW, wg opisu jakubd lub jeśli MF60 ma taką możliwość, przywrócić ustawienia fabryczne, i skonfigurować jeszcze raz.
Jeśli ekrany konfiguracyjne są takie jak w instrukcji tutaj, to możemy raz dwa przejść przez etap konfiguracji za pomocą panelu w przeglądarce.

Funkcja SZUKAJ jest za darmo, nie na darmo.
Moje oferty na olx.pl Wink
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
12-02-2014, 18:09
Post: #10
ZTE MF60/aero2/słaby przesył
To wygląda dziwnie. Informacja przydatna jak napisał kolega wyżej - jak podłączyłeś router do komputera?
Testowanie wchodzenia na onet.pl czy inne strony raz za razem bez czyszczenia pamięci podręcznej nie ma sensu.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Najtańszy router mobilny do Aero2 i nie tylko zardes 32 15 711 21-09-2017 22:08
Ostatni post: SebaZ74
  ZTE MF62 brak połączenia z aero2 i Play MarnyPopis 12 1 003 02-09-2017 21:53
Ostatni post: jakubd
  Win 7 nie wykrywa ZTE MF60 przez USB coder1 7 1 618 25-01-2017 23:29
Ostatni post: szopen
  ZTE MF63 i Aero2 - "Rozłączony" sarzyk 19 20 957 09-08-2015 21:55
Ostatni post: jakubd
  HUAWEI E587u-2 działa z aero2! Mowca 1 1 641 04-07-2015 20:14
Ostatni post: jakubd