Szybkie szukanie |
Zakupy w ChRL
|
12-11-2017, 14:32
|
|||
|
|||
Zakupy w ChRL
U mnie bluzeczka dla Żony poleciała do Amsterdamu i tu się trop urwał
Oddali dolary Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|||
13-11-2017, 12:34
|
|||
|
|||
Zakupy w ChRL
Mnie skasowali wysyłkę paneli słonecznych. Zrobiłem dispute, wygrałem, kasy nie oddali. Jedna wpadka na jakieś dwadzieścia kupionych przedmiotów. Choć paru baksów szkoda.
|
|||
11-12-2017, 21:02
|
|||
|
|||
Zakupy w ChRL
Czy przy płatności przez przelewy24 mam jakąś szanse na zwrot kasy ?
|
|||
11-12-2017, 21:23
|
|||
|
|||
Zakupy w ChRL
Poczytaj regulamin płatności.
W przypadku kart jest chargeback i to działa. |
|||
11-12-2017, 22:43
|
|||
|
|||
Zakupy w ChRL
Aby określić czy masz szanse, wypada podać gdzie kupujesz i jaką metodą płacisz.
|
|||
11-12-2017, 23:23
|
|||
|
|||
Zakupy w ChRL
Aliexpres przelewy 24
Przesyłka nie rejestrowana |
|||
12-12-2017, 02:24
|
|||
|
|||
Zakupy w ChRL
mshmaster napisał(a):Aliexpres przelewy 24moim zdaniem taka kombinacja = wtopiona kasa ale skoro ali, to otwierasz dispute (byleby w terminie), w przypadku ewidentnych wałków kasa do mnie wracała (chyba nawet przez moment na przelewy24? bo z jakiegośtam powodu był okres kiedy tak tam płaciłem) ale miałem też przypadki, gdy drobne przesyłki nierejestrowane szły do mnie koło 3 miesięcy (a przegapiłem termin na dispute) Statystyki Folding@home |
|||
12-12-2017, 09:25
|
|||
|
|||
Zakupy w ChRL
Ja miałem dwa specyficzne przypadki:
1. Aliexpress, płatność zawsze kartą (żeby móc robić chargeback nawet po terminie - tutaj mamy rok) oraz uszkodzony WT3020 (gniazdo USB źle przylutowane, przez co się nie włącza). Po 4 wymianach uwag ze sprzedawcą i filmie "nie działa" włączyło się Ali i zwróciło kasę. 2. Zamówienie w sklepie w Australii w grudniu 2016 - bateria do dovado go. Płatność kartą. W marcu zacząłem zbierać dowody do chargeback (screeny ze sklepu o zamówieniu itd.) bo sklep nie odpowiadał na wezwania o jakąkolwiek informację o zamówieniu. Na początku kwietnia list z skrzynce z Australii z baterią. I faktycznie został wysłany nierejestrowaną pocztą w grudniu. Szedł 3 miesiące ponad i leżał u nas na cle około 2 tygodni. Kopertę sobie zachowałem. Około 10 lat temu zamawiałem ze stanów słuchawko-głośniki jabra bt8030 za jakieś 100 USD - w USA. Przesyłka nigdy nie wyszła ze sklepu. Po miesiącu zgłosiłem coś na kształt sporu, bo płaciłem przez raczkujący wtedy Google Checkout. Interfejs sporu nie działał dla Polski, więc poszedłem do banku - BZWBK robi chargeback w ramach procedury reklamacji usług banku (sic!) i po 30 dniach dostałem - kasę na kartę - informację od Google Checkout, że sklep został dodatkowo obciążony kosztami 30USD. Tylko raz przegapiłem termin zwykłej reklamacji na Ali, ale to było zamówienie dla znajomego, do tego kwota rzędu 2 USD, więc mi się nie chciało iść do banku. |
|||
12-12-2017, 10:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-12-2017 10:29 przez mshmaster.)
|
|||
|
|||
Zakupy w ChRL
jak mają 60 dni na dostawę , to jak zostanie np 2 dni wystąpić o zwrot kasy ?
Jedną paczkę mam wysłaną AliExpress Standard Shipping czy to ma szanse dojść ? |
|||
12-12-2017, 13:35
|
|||
|
|||
Zakupy w ChRL
Masz zgłoszenie zrobić w ciągu 60 dni od zapłaty jak nie dostaniesz paczki lub będzie uszkodzony lub niewłaściwy towar. Po 60 dniach nie możesz już robić zgłoszenia, bo Ali zwalnia tzw. Escrow i kasę przekazuje sprzedawcy - Ali nie ma wtedy już finansowego nacisku na handlującego.
Ja większość rzeczy zamawiam najtańszym (darmowym) shippingiem i nie ma problemów. |
|||
12-12-2017, 15:44
|
|||
|
|||
Zakupy w ChRL
Mam status paczki
Arrived in destination country; awaiting customs clearance 2017-11-22 |
|||
12-12-2017, 17:03
|
|||
|
|||
Zakupy w ChRL
Jak nie dostałeś wezwania do wyjaśnień poleconym, to możesz tylko czekać.
|
|||
12-12-2017, 22:37
|
|||
|
|||
Zakupy w ChRL
aliexpress generalnie bez problemu zwraca kasę, dlatego nie ma się co bać. Gorzej jak przegapisz termin, ale są powiadomienia w aplikacji i na e-mail.
U mnie też była sytuacja, wysłali nierejestrowaną. Najpierw chińczyk pisze abym zaczekał kilka dni. Później odpisałem, że jak nie przedłuży to nie czekam. Dobija koniec przedłużenia terminu i twierdzi znowu, że kilka dni i codziennie pisze, że spór niczemu nie służy. Aliexpress miało datę wkroczenia za kilka dni, a zakończenia sporu chyba po tygodniu. Jak tylko wkroczyło od razu zwrócili kasę bez gadania. A co najlepsze, zaraz przed zakończeniem sporu towar przyszedł. Nie jestem tam jakimś złośliwcem czy coś, ale tak mnie poirytował chińczyk, że kasa oddana. |
|||
13-12-2017, 18:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-12-2017 22:32 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Zakupy w ChRL
grzech1991 napisał(a):twierdzi znowu, że kilka dni i codziennie pisze, że spór niczemu nie służy. grzech1991 napisał(a):A co najlepsze, zaraz przed zakończeniem sporu towar przyszedł.to kto miał rację Chińczyk czy Ty? hint: on wysłał i nic już potem nie może zrobić, skoro przesyłka utknęła gdzieś u przewoźnika… Statystyki Folding@home |
|||
13-12-2017, 22:48
|
|||
|
|||
Zakupy w ChRL
Zależy jak na to patrzeć. Przesyłka nie rejestrowana.
oczekiwanie--->koniec czasu--->wydłużenie--->ostatni dzień na wycofanie sporu--->przesyłka dochodzi--->spór nie wycofany----> kasa zwrócona Naprawdę nie jestem złośliwy, pracowałem i pracuje po drugiej stronie (sprzedawcy), ale tak irytującego chinola to nie widziałem. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|