Szybkie szukanie |
Xiaomi MiWiFi R3G przygotowanie routera do pracy z softem alternatywnym
|
08-01-2019, 15:12
|
|||
|
|||
RE: Xiaomi MiWiFi R3G przygotowanie routera do pracy z softem alternatywnym
Witam. Mam pytane. Czy ktoś podpinał już dysk np 2,5 prze port USB3.0. Mam ustawione aby nie usypiać dysku i ne parkować a mimo wszystko dysk jest usypiany .
|
|||
08-01-2019, 16:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2019 16:11 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Ustawienia systemu dotyczące usypiania/parkowania dotyczą tylko komend wysyłanych do dysku przez system.
A niektóre dyski (w szczególności fabryczne konstrukcje dysków zewnętrznych USB, ale nie tylko!) mają na stałe ustawione autoparkowanie głowic i wtedy ustawienia systemu nie są w stanie zapobiec parkowaniu (no chyba, że dysk jest w ciągłym użyciu, ale to inna sprawa), więc trudno jednoznacznie określić przyczynę, jeśli podłączysz dysk, w którym masz możliwość ingerencji w ustawienia to musisz w pierwszej kolejności to zrobić. Statystyki Folding@home |
|||
11-01-2019, 14:44
|
|||
|
|||
(08-01-2019 15:12)z.sproski napisał(a): Witam. Mam pytane. Czy ktoś podpinał już dysk np 2,5 prze port USB3.0. Mam ustawione aby nie usypiać dysku i ne parkować a mimo wszystko dysk jest usypiany . Ja mam podpięty dysk 1TB seagate i daje rade. Mam ustawione tylko usypianie po 4godz. Transfery rewelacja 115MB/s po kabelku i 50-60MB/s po Wifi 5GHz czego chcieć więcej. A tak z ciekawostek wygląda to u mnie po roku czasu : Kod: /opt/home/admin # smartctl -a /dev/sda |
|||
11-01-2019, 15:11
|
|||
|
|||
w przypadku niepoprawnej konfiguracji ta wartość szybuje w kosmos:
Kod: 4 Start_Stop_Count 0x0032 100 100 020 Old_age Always - 685 tak przy okazji - raz na ruski rok warto uruchomić long-selftest (tu był zrobiony raz w połowie obecnego przebiegu) Kod: SMART Self-test log structure revision number 1 Statystyki Folding@home |
|||
11-01-2019, 19:08
|
|||
|
|||
dzięki za wskazówki. Tak to faktyczny przebieg dysku ,został podłączony jako nówka od razu po kupnie owego routerka i wgraniu padavana.
W domowym zastosowaniu sprawdza się to w 100% w dodatku ciągnie to tyle pradu co żarówka LED 7W ~szopen wg. ciebie ile taki dysk może jeszcze pociągnąć bez awarii? rozumiem że to wróżenie ale może jest jakiś przelicznik ? |
|||
11-01-2019, 23:08
|
|||
|
|||
Dzięki za informacje . Niestety u mnie wyciąga tylko 30MB/s ale u mnie chyba to kwestia przejściówki Sata usb3.0 . Zamówiłem inna z orico więc będę próbował jak przyjdzie . Próbowałem zainstalować sobie smarta dla dysku ale coś mi nie wychodziło. Czy gdzieś jest to ładnie opisane . Byłbym wdzięczny
Wysłane z mojego C1-U02 przy użyciu Tapatalka |
|||
11-01-2019, 23:57
|
|||
|
|||
OFF TOPIC
_moi_ napisał(a):wg. ciebie ile taki dysk może jeszcze pociągnąć bez awarii? rozumiem że to wróżenie ale może jest jakiś przelicznik ?Dokładnie to wróżenie z fusów technologia się bezustannie zmienia, a gęstość upakowania danych rośnie przypuszczalnie dyski MFM z początku lat 90' ubiegłego wieku mają szansę działać po wyciągnięciu z piwnicznej szuflady, a to niemal 30 lat, ale kto by dziś chciał używać dysku o pojemności 10MB (!) z dyskami o pojemnościach rzędu z końcówki lat 90' czyli ~1GB już tak różowo nie było (a to zaledwie 100x więcej) teraz mamy pojemności kolejne tysiące razy większe… Trafiają się modele, z którymi są problemy, a trafiają się takie "wiecznie żywe" nie ma na to żadnej reguły - może się trafić pojedyncza partia wyjątkowo słabych wśród ogólnie doskonałego modelu jak i odwrotnie. Jedyne co jest pewne, to warunki które szkodzą dyskom (magnetycznym) podczas pracy: - wysoka temperatura (w zasadzie szkodliwa jest już taka którą odczuwamy jako "średnie ciepło" - ponad 40°C a zabójcza jest wyższa od 50°C - odczuwana jako "gorąco") - drgania mechaniczne, a szczególnie uderzenia i upadki (oczywiście podczas pracy, bo większość dysków z zatrzymanymi talerzami i zaparkowanymi głowicami wytrzymuje przeciążenia wielokrotnie większe niż śmiertelne dla człowieka) - niestabilne zasilanie (oczywiście znacznie bardziej niebezpieczny jest wzrost napięcia, bo może zniszczyć elektronikę, ale spadki też nie są zdrowe - wtedy łatwo o utratę danych) Statystyki Folding@home |
|||
12-01-2019, 01:06
|
|||
|
|||
U mnie rok już chodzi ironwolf na 47C. Większość dysków ma ok. 35C i... najstarszy nie padł. Więc jest ok.
Co do samego dysku, nie wiem po co podłączać go do routera, ale raczej w zastosowaniach sieciowych nie patrzy się "na ile pożyje" bo przy raid1 to raczej znaczenia nie ma. Z tego co wiem to wpływ na awaryjność ma: - temperatura (to co napisał szopen), ale nigdy się nie odbiłem z żadnymi testami. Ale też nigdy nie szukałem - model dysku, w tym pojemność - algorytm parkowania głowic - czas pracy - uszkodzenia fizyczne, typu wibracje itd. Bywa, że uszkodzone fabrycznie są... WD Goldy |
|||
12-01-2019, 04:30
|
|||
|
|||
Ta ekipa dzieli się statystykami padliwości różnych modeli dysków w różnych warunkach (datacenter):
https://www.backblaze.com/blog/hard-driv...it-matter/ |
|||
12-01-2019, 04:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2019 04:56 przez szopen.)
|
|||
|
|||
grzech1991 napisał(a):- temperatura (to co napisał szopen), ale nigdy się nie odbiłem z żadnymi testami. Ale też nigdy nie szukałemkiedyś nawet integratorzy rozwiązań IT nie wiedzieli o tym, że temperatura jest zabójcza ;D ale jest… (więc np. swego czasu miałem trochę roboty z wysyłaniem dysków do Malezji) dlatego jest zapisywana wśród parametrów SMART, gdzieś mam nawet "ugotowany" dysk , który raportuje przekroczenie temperatury maksymalnej czasem nie można zapewnić wystarczającego chłodzenia (kiedyś mi się to w głowie nie mieściło, ale tak się po prostu robi gdy jest konieczność) i dyski nawet ze stosunkowo niewielkim przebiegiem (rzędu 10kh-20kh) padają jak muchy, niezależnie od tego z jak wypasionej i niezawodnej są serii (przykładów nie muszę daleko szukać, ale nie będę opisywał tego na forum) a o tym po co i dlaczego można podłączyć hdd do routera to nawet nie będę pisał, bo to zależy od wyobraźni użytkownika, no i chyba czas na koniec OT jakubd napisał(a):Ta ekipa dzieli się statystykami padliwości różnych modeli dysków w różnych warunkach (datacenter):tak, tylko że oni nie widzą korelacji przy temperaturach 14°C-38°C, przy czym zdecydowana większość z nich pracowała w warunkach idealnych (16°C-30°C) gdyby zaszaleli na temperatury rzędu 45°C-65°C to korelacja byłaby wyjątkowo widoczna (no ale nikt normalny nie będzie trzymał hdd w datatcenter w takich temperaturach) i nie bez powodu producenci podają maksymalną temperaturę hdd podczas pracy, chyba jednak muszę to napisać - zaobserwowałem praktycznie 100% "padliwość" dysków, które pracują w temperaturze zbliżonej do maksymalnej/maksymalnej/czasami ją przekraczających wysoka temperatura nie jest również zdrowa dla ssd (ale tu kwestia jest inna - po prostu jest ryzyko utraty danych, sam dysk ssd od tego jakoś szczególnie się nie psuje, ale może mam za mały przemiał ssd by cokolwiek podobnego zaobserwować?, nie wydaje mi się jednak aby ryzyko było jakoś uzasadnione - elektronika w takich temperaturach się jeszcze nie psuje) Statystyki Folding@home |
|||
12-01-2019, 10:44
|
|||
|
|||
(11-01-2019 23:08)z.sproski napisał(a): Próbowałem zainstalować sobie smarta dla dysku ale coś mi nie wychodziło. Czy gdzieś jest to ładnie opisane . Byłbym wdzięczny Po pierwsze musisz zainstalować na dysku Entware tutaj dokładny opis co i jak. https://bitbucket.org/padavan/rt-n56u/wi...ureEntware i w tym momencie mamy twór linuxa i możemy instalować pakiety jakie się tylko podoba. przykład instalacji dla tego smarta w konsoli : Kod: opkg update tu masz pakiety entware: http://pkg.entware.net/binaries/mipsel/Packages.html tu masz analizę smarta : https://www.thomas-krenn.com/pl/wiki/Ana...z_smartctl Z bardzo ciekawych rzeczy dla entware możesz znaleźć np. tutaj : https://hqt.ro/netdata-system-monitor/ I tak jak pisałem u mnie w domu routerek + dysk robi za prawdziwego NASA Jest entware pakiety , DLNA, NFS ,Samba ,chmura NextCloud itp..(całkowita cisza) i to wszystko za jakieś 300ziko więc odpowiedzi po co podłączać dysk do routera chyba mija się z celem. Jak komuś brakuje wydajności zawsze można podkręcić sprzęt na 2x1100MHz a co można jeszcze wydusić z tego sprzętu to już cała baza wiedzy tutaj : https://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=837667 |
|||
2 użytkowników podziękowało użytkownikowi _moi_ za tę wiadomość: szopen (2019-01-13), z.sproski (2019-01-14) |
12-01-2019, 17:16
|
|||
|
|||
Witam. Dziękuje bardzo kolego. Entware mam zainstalowane tylko właśnie brakowało mi smarta i jakis . Dzięki za wskazówki będę działała dalej . Pozdrawiam
|||
13-01-2019, 12:08
|
|||
|
|||
Już ładnie zainstalowane będę robił testy . Zainteresowała mnie jeszcze kwestia tego co wspomniałeś chmura NextCloud. Jeżeli to nie byłby problem mógłbyś podrzucić linka jak to zainstalować bo szukałem w dodatkach i nie mogłem tego znaleźć bo pewnie jest to jakoś inaczej opisane .
|||
13-01-2019, 13:42
|
|||
|
|||
Przecież dawałem linka co można z ciekawych rzeczy entware zainstalować...…
masz jeszcze raz: https://hqt.ro/nextcloud-through-lighttpd-entware/ |
|||
1 użytkownik podziękował użytkownikowi _moi_ za tę wiadomość: z.sproski (2019-01-14) |
13-01-2019, 21:35
|
|||
|
|||
Dzięki . Nie zwróciłem uwagi że to jest do całego działu. A mam pytanko. Tworzyłeś na dysku partycje wymiany ?
|||
13-01-2019, 22:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2019 22:02 przez szopen.)
|
|||
|
|||
partycja wymiany ma sens jeśli pracujące oprogramowanie może zużywać więcej niż 256MB RAMu, bo ten router tyle ma wlutowane
jego zajętość możesz śledzić poleceniem top (ja bym zostawił na dysku w jego początkowym obszarze jakąś sensowną ilość miejsca, ale bez tworzenia partycji, jeśli to ssd to nie ma znaczenia gdzie zostawisz wolne miejsce pod później tworzoną partycję) Statystyki Folding@home |
|||
1 użytkownik podziękował użytkownikowi szopen za tę wiadomość: z.sproski (2019-01-14) |
14-01-2019, 14:27
|
|||
|
|||
Hej cześć
Mam 3G wraz z wgranym open wrt Luci. Zastanawiam się nad zmianą na padavan. Tu nasuwa się pytanie jak się do tego zabrać? |
|||
15-01-2019, 04:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-01-2019 04:04 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Podział flasha jest na 99% inny, więc prawdopodobnie najprościej powrócić do OFW (np. z backupu) i stamtąd standartowa instalacja Padavana
https://forum.openwrt.org/t/xiaomi-mi-wi...avan/20611 Statystyki Folding@home |
|||
16-01-2019, 18:16
|
|||
|
|||
Hej! W pierwszej kolejności dzięki za świetny temat.
Teraz do rzeczy. Próbował ktoś już stworzyć sieć gościnną działającą natywnie w Torze? Są gotowe rozwiązania (tz. opisy) pod OpenWrt ale podejrzewam, że pod Padavanem będzie ciut inaczej. Zwłaszcza, że chciałbym zachować funkcjonujące już dnscrypt-proxy2, które działa z entware i dnsmasq. Jak to upchnąć? |
|||
22-01-2019, 18:45
|
|||
|
|||
Cześć,
Mój router pracuje prawie rok na Padavanie w wersji 3.4.3.9-099. Wgrywałem go sposobem podanym na pierwszej stronie przez Prometheus'a itd. Router działa, transfery po WIFI na dysk podpięty pod USB w granicach 14-15MB/s (zapis), do 30MB/s (odczyt). Pytanie moje jest takie, czy warto go aktualizować do nowszych wersji? Widzę jakiś podział nastąpił itd. Czy realnie to w czymś pomoże, bo ogólnie to jestem zadowolony z pracy routera. No i najważniejsze. W jaki sposób przeprowadzić aktualizację routera na którym mam już wgrany Padavan? Kompilowałem go jakoś w lutym 2018, od tego czasu nic nie ruszane. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|