Szybkie szukanie |
UPC Wi-Free - tylko dla indywidualnych
|
06-08-2014, 13:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2014 16:56 przez jakubd.)
|
|||
|
|||
Ciekawostka, jakby ktoś szukał:
UPC uruchomiło w większości routerów swoich klientów usługę, która analogicznie do słynnego fon.com udostępnia część pasma dla innych użytkowników UPC przez dodatkowy SSID o nazwie UPC Wi-Free. Sieć jest od razu szyfrowana, wymagane jest podanie nazwy użytkownika i hasła z systemu zarządzania kontem Moje UPC. Właśnie dowiedziałem się od działy technicznego, że owszem usługa działa, ale tylko dla klientów... prywatnych/indywidualnych. Ja mam założone konto na prowadzoną działalność gospodarczą i... nie tylko nie mam UPC WiFi-Free włączonej na moim routerze, ale także nie mogę korzystać z innych sieci UPC Wi-Free w Polsce. Powiedzieli, że pracują nad tym... |
|||
06-08-2014, 13:20
|
|||
|
|||
UPC WiFi-Free - tylko dla indywidualnych
Tez zauważyłem upc wifi free ciekawe czy to sieje mój czy sąsiada bo sadze ze to jakieś Ala bt fon czy coś co Netia ma był o tym wątek na forum
|
|||
06-08-2014, 13:41
|
|||
|
|||
Było o Netii, Orange też to promuje, a UPC zrobiła własne - każdy inaczej. UPC jak widać nie najlepiej
Informacje na niebezpieczniku też były o tym. |
|||
06-08-2014, 22:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-2014 22:59 przez grzech1991.)
|
|||
|
|||
Bo UKE im kazało, to nie dlatego, że oni chcą tylko muszą.
Jak ktoś ma jakiś login i pass niepotrzebny do UPC wi-fi free to chętnie przyjmę, bo odbieram a szkoda mi transferu. Brakuje mi informacji o długości sesji czy prędkości, w przypadku funspota jest to 1/1. Nie wiem tylko jak z prioretyzacją ruchu, |
|||
07-08-2014, 07:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2014 07:21 przez K4r0lSz.)
|
|||
|
|||
O login i hasło będzie trudno... jeszcze się komuś zalogujesz na konto w Moje UPC
Nie ma ograniczenia czasu sesji. Prędkość do 2,5 Mbps. A UPC Wi-Free ma być dostępny tylko z routerów, gdzie klient ma co najmniej 30Mbps, i nie ma "podjadać" łącza właściciela. Krótki artykuł oraz Co ze sobą niesie UPC Wi-Free Oficjalna informacja UPC Funkcja SZUKAJ jest za darmo, nie na darmo. Moje oferty na olx.pl |
|||
07-08-2014, 10:11
|
|||
|
|||
W sumie może warto opisać te różne rozwiązania i sposoby korzystania z nich.
Ja sam mam w domu FONspot od prawie samego początku i kilak razy korzystałem z FONów na świecie. Ale UPC-Free bardzo by mi się przydało i chyba mam skąd wziąć dostęp, jednak ot tak nie daje się tych haseł innym właśnie z powodu dostępu do Moje UPC. |
|||
07-08-2014, 15:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2014 15:59 przez NokiaUser.)
|
|||
|
|||
RE: UPC WiFi-Free - tylko dla indywidualnych
Drobna poprawka: usługa nie nazywa się UPC WiFi-Free, lecz UPC Wi-Free. Skąd wiem? Ano stąd, że mam w domu zasięg tej sieci
Ciekawe, który mój sąsiad jest tak hojny |
|||
07-08-2014, 16:55
|
|||
|
|||
Bardzo słuszna poprawka - oczywiście nie chodzi o nazwę usługi, a APN tych sieci
|
|||
07-08-2014, 19:26
|
|||
|
|||
RE: UPC Wi-Free - tylko dla indywidualnych
Czytałem wpis o tym Wi-Free na Niebezpieczniku i...
Cytat:hasło do Moje UPC może być inne niż do Wi-Free, zmiany — jak informują czytelnicy — można dokonać po zalogowaniu do Moje UPCwięc jak ktoś zmieni hasło do Mojego UPC, to i mnie może śmiało podarować dane logowania do Wi-Free, bo - jak sami widzieliście - odbieram tę sieć. Po co ma się marnować? |
|||
07-08-2014, 19:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2014 20:00 przez szopen.)
|
|||
|
|||
NokiaUser napisał(a):jak ktoś zmieni hasło do Mojego UPC, to i mnie może śmiało podarować dane logowania do Wi-Free wciąż jednak logując się przy użyciu cudzych danych uwierzytelniających jesteś postrzegany jako osoba będąca ich właścicielem, a nie jako Ty, (uwaga przykład hipotetyczny) więc gdybyś dopuścił się cyberprzestępstw Policja wpadnie do ich właściciela, a nie do Ciebie (oczywiście ostatecznie pewnie by trafiła na twój trop, ale z cała pewnością właściciel będzie pierwszą osobą którą spotkają przykrości z tego powodu) czy teraz już rozumiesz dlaczego nikomu nie powinno się przekazywać swoich kont i haseł? oczywiście takie dane od biedy można przekazać osobie, która zna się osobiście i ma do niej pełne zaufanie, ale na 100% nie powinna być to osoba anonimowa poznana "gdzieś w internecie"... PS nawet nie sprawdzałem co na to regulamin, ale powinien zabraniać przekazywania danych logowania Statystyki Folding@home |
|||
07-08-2014, 20:22
|
|||
|
|||
@szopen
Znowu cytat z Niebezpiecznika: Cytat:Wi-Free a odpowiedzialność za to co będą robili goście |
|||
07-08-2014, 20:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2014 20:51 przez szopen.)
|
|||
|
|||
muszę się przyznać - nie czytałem artykułu... ale UWAGA, to wcale się nie kłóci z tym co napisałem wcześniej
jakkolwiek polecam zajrzeć do regulaminu (też nie czytałem) łopatologicznie: osoba A właściciel loginu i hasła (oraz oczywiście routera z włączonym wi-free u siebie w domu) osoba B posiada login + hasło uzyskane od A (nie wnikam w jaki sposób) osoba C właściciel routera z włączonym wi-free do którego podpina się osoba B (używając danych osoby A) do kogo przyjdzie policja jeśli B dokona cyberprzestępstwa? - nie przyjdzie do C dzięki osobnym adresom IP - nie przyjdzie do B (niby z jakiej paki - przecież ta osoba nie posiada wi-free, no może przyjdzie później w wyniku śledztwa) - przyjdzie do A, bo te adresy stają się przypisane do jego loginu i hasła na czas sesji Statystyki Folding@home |
|||
07-08-2014, 21:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2014 21:11 przez jakubd.)
|
|||
|
|||
Od tego się zacznie (podobna sytuacja ma miejsce przy udostępnianiu karty Aero2 jak i dowolnej innej zarejestrowanej karty SIM).
Ale sądownie tylko skazać można osobę, która faktycznie dokonała przestępstwa (zasada dążenia do prawdy) - A powie, że hasło miał B (poza tym A może mieć alibi - zalogowany telefon komórkowy w innej części miasta/kraju) i problem z głowy. Ale kłopoty z tłumaczeniem się będą |
|||
07-08-2014, 21:15
|
|||
|
|||
jeśli A udostępni publicznie swoje dane np. na forum, to nie będzie wiedział czy hasło ma B czy X czy może Z a może i wszyscy naraz
Statystyki Folding@home |
|||
07-08-2014, 21:16
|
|||
|
|||
Okazuje się, że osoby, które zostały klientami Internetu UPC przed 18.05.2014, na hasło do Wi-Free mogą ustawić tylko PESEL. Natomiast klienci "after 18.05.2014" mogą mieć hasło dowolne. Jako że klientów "before 18.05.2014" jest zdecydowanie więcej, szansa na zdobycie danych logowania do Wi-Free bardzo się zmniejsza, bo kto będzie chciał podawać swój PESEL?
@szopen Według mnie oczywiste jest, że przyjdą do B. |
|||
07-08-2014, 21:25
|
|||
|
|||
NokiaUser napisał(a):Według mnie oczywiste jest, że przyjdą do B.ostatecznie tak (o ile oczywiście śledztwo nie zostanie wcześniej umorzone ), ale bezwzględnie najpierw pojawią się u A Statystyki Folding@home |
|||
07-08-2014, 21:37
|
|||
|
|||
Nie znam się na informatyce, więc jeśli nie mam racji, to przepraszam, ale jak mogą pojawić się u A, skoro B będzie miał swój własny adres IP? Policja będzie więc badała adres IP B, a to doprowadzi ich do lokalizacji, w której znajduje się B, a nie A.
|
|||
07-08-2014, 22:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2014 22:15 przez szopen.)
|
|||
|
|||
to nie kwestie informatyki lecz sposobów działania policji (i w dodatku nie ma w tym nic nienormalnego)
skoro B przedstawia się: "jestem A" (bo posiada jego dane logowania) to do kogo pójdą? oczywiście do A dopiero w toku śledztwa zostanie ustalone (albo i nie), że B to B, a nie A oczywiście tok rozumowania masz niezły - gdyby była szukana lokalizacja osoby B po adresie IP to trafiliby do... C z którego hotspota korzystał B, ale takie poszukiwania po fakcie i po zapewne dłuższym czasie nie mają głębokiego sensu, więc sprawdza się nie gdzie (to jest ta późniejsza ewentualność), a kto się logował - i tu trafiamy prosto do A (bo na postawie danych logowania operator wskaże właśnie A) na filmach oglądamy kosmiczną technikę, która... nie istnieje w rzeczywistości (przynajmniej w większości), rzeczywistość to zwykła urzędnicza papierkologia Statystyki Folding@home |
|||
07-08-2014, 22:47
|
|||
|
|||
UPC Wi-Free - tylko dla indywidualnych | |||
07-08-2014, 23:36
|
|||
|
|||
prawdę mówiąc nie widziałem nowych jako-takich routerów po 40zł
chociaż kiedyś (ale nie aż tak dawno) bywały lepsze urządzenia https://www.fon.com/en/product/fonera2nFeatures natomiast historycznie na początku trzeba było mieć własny sprzęt a fon to było tylko firmware oparte na openwrt Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|