[-]
Szybkie szukanie


Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TP-Link TL-MR3420v2.3 + Huawei E3531s-2 i aero2?
22-08-2014, 11:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-08-2014 02:04 przez szopen.)
Post: #1
TP-Link TL-MR3420v2.3 + Huawei E3531s-2 i aero2?
Witam
Jestem tu nowy i zielony siedzę w temacie dopiero od tygodnia wiec liczę na pomoc.
Męczę temat ale może nie ma to sensu więc proszę o pomoc lub naprowadzenie.

Zakupiłem zestaw Huawei E3531s-2 i TP-LINK TL-MR3420v2.3
firmware version tp-link : 3.13.27 builid 120905 rel. 73281n celem dostępu do Aero2.

Sam modem włożony do laptopa działa bez problemu ( łączy się z siecią play mimo, że jest ustawione aero2 w konfiguracji jeśli ma to jakieś znaczenie) Modem E3531s-2 HiLink to jest to jakaś litewska dystrybucja sieci IMT.

Po przełożeniu do routera TL-MR3420 konfiguracja wskakuje sama z modemu/karty. Siła sygnału 80%. Po sprawdzaniu tej automatycznej konfiguracji jest ona chyba poprawna.
Dla pewności wygląda tak:
3G/4G only
location: Poland
Mobile ISP: Aero2
conection mode: automatically
Authentication type: Auto

dial number: *99#
APN: darmowy
username: puste
password: puste

mimo to status jest ciągle : Conecting

W zakładce Status / 3G/4G modem USBjest :identify succesfully
Właziłem w modem settings tam jest pusto. Można dograć ręcznie bin ze strony tp-link ale jest tylko do wyboru dla E3131s-2 lub E353s-2.

Czy ten zestaw ma szanse zadziałać czy mam zwrócić do sprzedawcy?. Sprzęt est nowy i sprawy powodujące utratę gwarancji nie wchodzą w grę.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
22-08-2014, 11:41
Post: #2
Huawei E3531s-2 i TP-LINK TL-MR3420v2.3 i aero2
To jest HiLink, więc router wcale tego modemu nie konfiguruje, tylko sam modem zarządza połączeniem.
Co dzieje się z diodą modemu po podłączeniu do routera?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
22-08-2014, 12:00
Post: #3
Odp: RE: Huawei E3531s-2 i TP-LINK TL-MR3420v2.3 i aero2
(22-08-2014 11:41)jakubd napisał(a):  To jest HiLink, więc router wcale tego modemu nie konfiguruje, tylko sam modem zarządza połączeniem.
Co dzieje się z diodą modemu po podłączeniu do routera?

Dioda pewnie swieci ciagle jesli modem ma wszystko na auto bo jak dostanie zasilanie to sie połączy moze kwestia captcha. Moze kolega sprobuje z innym opem czy jest to samo

從我的 用 Galaxy Note II LTE 發送
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
22-08-2014, 12:19
Post: #4
RE: Huawei E3531s-2 i TP-LINK TL-MR3420v2.3 i aero2
(22-08-2014 11:41)jakubd napisał(a):  To jest HiLink, więc router wcale tego modemu nie konfiguruje, tylko sam modem zarządza połączeniem.
Co dzieje się z diodą modemu po podłączeniu do routera?

Tak HiLINK. Tak mi się wydawało, że wszystko samo konfiguruje bo jak nawet zmieniałem to wracało do tego co na początku.
Teraz jestem w pracy. Tu mam sygnał 45-47%. Efekt w każdym razie taki sam jak w domu gdzie 80%

Po włożeniu modemu do routera najpierw dioda miga:
na początku na zielono 2x i przerwa (2x przerwa-cykl klika razy)
potem na niebiesko 1x (1x i przerwa i tak w kółko)

Aha dodam, że co chwila jakby gubi identyfikację i sygnał i odświeża (identifing ) odnajduje i tak w koło ( na zakładce status Tp-linka.).
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
22-08-2014, 12:20
Post: #5
Odp: Huawei E3531s-2 i TP-LINK TL-MR3420v2.3 i aero2
Witam wszystkich
wyłącz i włącz router nie wyciągając modemu(3131).
pòźniej włącz inernet i tapatalk'a, poczytaj i zautomatyzuj ten proces.

Wysłane z mojego GOCLEVER TAB R106 za pomocą Tapatalk 2
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
22-08-2014, 12:48
Post: #6
RE: Huawei E3531s-2 i TP-LINK TL-MR3420v2.3 i aero2
(22-08-2014 12:20)szpeniek napisał(a):  Witam wszystkich
wyłącz i włącz router nie wyciągając modemu(3131).
pòźniej włącz inernet i tapatalk'a, poczytaj i zautomatyzuj ten proces.

Wysłane z mojego GOCLEVER TAB R106 za pomocą Tapatalk 2

To już robiłem wielokrotnie - również powrót do ustawień fabrycznych.
Nie wiem czy zauważyłeś ale mam modem E3531s-2 a nie 3131.
Jak włączyć internet jak się nie łączy modem? Co masz na myśli?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
22-08-2014, 13:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-08-2014 13:23 przez K4r0lSz.)
Post: #7
RE: Huawei E3531s-2 i TP-LINK TL-MR3420v2.3 i aero2
Cytat:Po włożeniu modemu do routera najpierw dioda miga:
na początku na zielono 2x i przerwa (2x przerwa-cykl klika razy)
potem na niebiesko 1x (1x i przerwa i tak w kółko)

Aha dodam, że co chwila jakby gubi identyfikację i sygnał i odświeża (identifing ) odnajduje i tak w koło ( na zakładce status Tp-linka.).
Czy jest zielono > niebiesko i zostaje niebiesko... czy w związku z kolejnym zdaniem, powtarza się taki cykl?
W pierwszym rzucie dobrze by było sprawdzić z innym modemem - ten TP-Link i coś innego.
Ew. skoro modem jest "niepolski" to może w nim jest coś ustawione, i router ma problem się z nim dogadać.

Wg Quick Start Guide możesz wejść do ustawień modemu wpisując w przeglądarce http://192.168.8.1 - modem podłączony do komputera (przez USB), i wyłączone inne połączenia sieciowe.

Funkcja SZUKAJ jest za darmo, nie na darmo.
Moje oferty na olx.pl Wink
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
22-08-2014, 14:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-08-2014 15:34 przez m@rio.)
Post: #8
RE: Huawei E3531s-2 i TP-LINK TL-MR3420v2.3 i aero2
(22-08-2014 13:14)K4r0lSz napisał(a):  
Cytat:Po włożeniu modemu do routera najpierw dioda miga:
na początku na zielono 2x i przerwa (2x przerwa-cykl klika razy)
potem na niebiesko 1x (1x i przerwa i tak w kółko)

Aha dodam, że co chwila jakby gubi identyfikację i sygnał i odświeża (identifing ) odnajduje i tak w koło ( na zakładce status Tp-linka.).
Czy jest zielono > niebiesko i zostaje niebiesko... czy w związku z kolejnym zdaniem, powtarza się taki cykl?
W pierwszym rzucie dobrze by było sprawdzić z innym modemem - ten TP-Link i coś innego.

Po restarcie routera (przycisk power) lub wyjęciu i włożeniu modemu do routera
Powtarza się taka sekwencja mniej więcej:
2xzielony-przerwa-2xzielony-przerwa2x zielony-przerwa-1xniebieski jasny-przerwa
1xniebieski jasny-przerwa-1xniebieski jasny-przerwa itd ciągle (już tylko z niebieskim)

Ten ten TP-lnk jest nowiutki ale zawsze warto sprawdzić.

Sprawdziłem z kartą t-mobile i jest identycznie. W laptopie modem łączy się bez problemu.

(22-08-2014 13:14)K4r0lSz napisał(a):  Wg Quick Start Guide możesz wejść do ustawień modemu wpisując w przeglądarce http://192.168.8.1 - modem podłączony do komputera (przez USB), i wyłączone inne połączenia sieciowe.

To wiem tylko co tam przestawić? Konfiguracja sieci jest tam poprawna i nie ma innych funkcji. Ruter poprawnie loguje się do sieci w laptopie. Ustawia się wszystko przez jakaś nakładkę z logiem tej sieci LMT.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
22-08-2014, 22:41
Post: #9
Huawei E3531s-2 i TP-LINK TL-MR3420v2.3 i aero2
Zaraz, HiLink powinien zalogować (miganie na niebiesko) i połączyć się (świecenie ciągłe) automatycznie, nawet po podłączeniu do zasilacza USB.

Coś mi się nie zgadza w działaniu tego modemu.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
23-08-2014, 10:55
Post: #10
RE: Huawei E3531s-2 i TP-LINK TL-MR3420v2.3 i aero2
(22-08-2014 22:41)jakubd napisał(a):  Zaraz, HiLink powinien zalogować (miganie na niebiesko) i połączyć się (świecenie ciągłe) automatycznie, nawet po podłączeniu do zasilacza USB.

Coś mi się nie zgadza w działaniu tego modemu.

I tak też się dzieje w każdym laptopie, czy stacjonarnym (próbowałem na różnych komputerach) nie ma żadnego problemu.
Nic nie trzeba robić wkładam i wszytko działa samo, nawet się łączy sam do sieci. Łączy na sygnale 40% jak i teraz gdzie mam 100% (sim aero2 lub t-mobile)

W poniedziałek kolega przyniesie mi inny modem usb z polsatu to włożymy do Tp-linka i sprawdzimy czy będzie to samo.

W tym moim modemie to jaką mu nie włożę kartę sim to on sam wszystkie ustawienia z skądś bierze. Nic nie muszę konfigurować.

Jak go włożę do czystego tp-linka to też wszystko się w nim samo ustawia. Nawet jak mu przestawię cokolwiek to po odświeżeniu (zakładka routera status jakby się co kilka sekund odświeża) wraca z powrotem do tego co narzuca modem.
Czy nie jest tak, że to gryzie się z tp-linkiem bo nijako modem narzuca mu ustawienia a powinienem wszystko ustawić ręcznie w routerze tp-link (on powinien być nadrzędny)?
Może trzeba to wyłączyć w modemie (skąd modem zna te ustawienia sim i sieci?)
Nie znam się i takie mam jedynie subiektywne wrażenie.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Router do pracy ciągłej z Huawei e173-u2 raven.michal17 9 2 209 22-05-2017 06:47
Ostatni post: jakubd
  TP-Link TL-MR3420 + Huawei E3131 [OK] gregdex 208 152 595 13-04-2017 17:15
Ostatni post: szopen
  Sagemcom F@st 2704 + Huawei E3131s-2 [taki zestaw nie działa] tytoos 30 30 390 14-03-2017 00:03
Ostatni post: szopen
  Vodafone hg553 i huawei e3131 Yulian 6 1 038 09-03-2017 18:23
Ostatni post: Yulian
  modem huawei polecany lub router lalalala 18 4 119 22-12-2016 16:07
Ostatni post: szopen