Szybkie szukanie |
Sensowny internet do domu
|
23-03-2015, 17:56
|
|||
|
|||
Witam !
Poszukuje internetu do użytku domowego. Problem tkwi w tym, że nie mogę go doprowadzić przez tzw. kabel (linie nie są przystosowane). Nie jestem także w zasięgu żadnego lokalnego dostawcy. Rok temu używałem internet radiowy od Orange. Posiadał on miesięczny limit 2 lub 4 GB co przy prędkości powyżej 2 Mb szło szybko i było bardzo denerwujące. W dodatku był dosyć drogi. Aktualnie korzystam z aero2 który jest dla mnie zbyt wolny. Czy jest jakiś internet który nadałby się do użytku domowego ? |
|||
23-03-2015, 19:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-03-2015 19:35 przez szopen.)
|
|||
|
|||
gdybyś podał szczegóły dotychczasowej oferty (zgaduję, że chodziło o CDMA w abonamencie) oraz oczekiwania, to pewnie byłoby łatwiej coś wymyślić
w opisanych warunkach w zasadzie jedynie możesz skorzystać z technologii 3G lub LTE jeśli tylko masz zasięg (2G jest wolniejsze od CDMA, które miałeś jak podejrzewam poprzednio, a nawet od Aero2 BDI) modem już masz (skoro używasz BDI) i jesteś w zasięgu Plusa, pozostaje zatem jeszcze sprawdzić zasięg u pozostałych operatorów i dobrać ofertę do potrzeb sugeruję na próbę kupno prepaida w wybranej sieci i sprawdzenie jak działa w twojej lokalizacji w rzeczywistości Statystyki Folding@home |
|||
23-03-2015, 20:42
|
|||
|
|||
Zacznijmy od... przynajmniej orientacyjnej (z dokładnością do 1km) lokalizacji. Wtedy będzie można coś doradzić. Po drugie potrzeby - ile GB miesięcznie, a na koniec ile jesteś za to gotowy zapłacić. Coś się dobierze, albo powiemy, że nie da się.
Testy lokalnego działania sieci i zasady dobory operatorów - mam w planach na blogu - jeżeli chodzi o zasięg i wydajność. Oferty to coś tak chwilowego, że to temat na osobny artykuł pisany od zera co miesiąc |
|||
23-03-2015, 21:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-03-2015 21:16 przez Krokon.)
|
|||
|
|||
Co do tego internetu z orange ... tak był to CDMA. 60 zł za miesiąc i ograniczenie na te 2-4 GB co było katastrofą. Szczegółów nie pamiętam ale oferta była bardzo droga w stosunku do tego co dawała.
Interesowałaby mnie minimum te 2 Mb/s (oczywiście większe prędkości wchodzą grę ), bez ograniczeń transferu od ilości ściągniętych danych (właściwie o to chodzi mi najbardziej). Cena oczywiście w granicach rozsądku. Szczególnie sprecyzowanych wymagań nie mam. Po prostu zupełnie nie orientuje się w temacie ofert internetów i dotychczas myślałem, że nie ma żadnej sensownej oferty w mojej sytuacji. Na mapach jestem objęty zasięgiem LTE (Plus, Play innych nie sprawdzałem). Jeśli chodzi o dokładne sprawdzenie zasięgu to i tak musiałbym wziąć kartę sim i sprawdzić na 100% czy działa bo różnie to bywa z tym zasięgiem. Oferta od Plusa z internetem LTE za 49zł na miesiąc przez rok bardzo mi odpowiada. Tutaj link http://www.plus.pl/internet-lte?offerNSI...Code=LTBA2 Czy w praktyce działa to dobrze ? |
|||
23-03-2015, 22:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-03-2015 22:16 przez spag.)
|
|||
|
|||
Odp: Sensowny internet do domu
Dodaj 10pln po 6 mcach za lte bez limitu. Nie tak zle jesli jesteś w zasięgu. Czyli w czasie calej umowy srednio 7,50pln (180/24). No i Pamietaj ze jeśli nie chcesz antwira ochrona internetu to wykasuj przed końcem 1 szego okresu rozliczeniowego.
Sorki popatrzylem na 24mce na 12 to lte będzie 5pln/mc (60/12) 從我的 用 Galaxy Note II LTE 發送 |
|||
23-03-2015, 22:30
|
|||
|
|||
I jeszcze jedno ale.
Jako takiego internetu LTE bez limitu nie ma. W Plusie szczególnie ostro przestrzegają FUP (Fair Usage Policy - zasady uczciwego użytkowania). W praktyce operator zaczyna przycinać prędkość już po przekroczeniu paczki podstawowej. Jeśli jesteś w zasięgu Play to możesz o nich pomyśleć. Np. w ofercie na kartę masz za 45 zł miesięcznie bez limitu LTE i 3G. Oczywiście limit jest, ale 100 GB w pełnej prędkości, a po przekroczeniu tej paczki do 2 Mb/s. Jeżeli nie będziesz ciągną torrentów i używał innych wielowątkowych aplikacji to nie powinni cię przyciąć. Inna opcja to np. Orange z dużą paczką danych + noc bez limitu w godzinach 0:00-12:00. Jeśli masz ich zasięg LTE to w dwóch najwyższych ofertach na abonament również jest LTE bez limitu. Jak na razie nie ma informacji, żeby przycinali. |
|||
23-03-2015, 23:18
|
|||
|
|||
W Plusie jako takiego "no limit" lepiej nie liczyć - tylko pakiet podstawowy i potem lejek 32kbit/s - ich FUP jest kompletnie nieprzewidywalny.
Play LTE za 45 PLN - popieram, warto. Bez umowy jest całkiem. Konkretne uzyski dla operatorów - wiadomo, sprawa lokalna - sygnału oraz sąsiadów korzystających z tego samego BTSa. |
|||
24-03-2015, 00:17
|
|||
|
|||
Jak można fizycznie sprawdzić czy zasięg w Play rzeczywiście jest ? Czy można przetestować usługę ? I tak w ogóle na czym polega ten internet z Play LTE bez umowy ?
|
|||
24-03-2015, 01:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2015 01:50 przez ja.michal.)
|
|||
|
|||
Kupujesz kartę prepaid do internetu i testujesz. Oczywiście musisz mieć modem/router/telefon obsługujący LTE1800. Dobrze też jak ma UMTS 900/2100 bo tam również działa internet Playa.
Czasem w salonach są darmowe startery zasięgowe z kilkoma MB do testu. |
|||
24-03-2015, 12:02
|
|||
|
|||
Co do CDMA, fakt, limity są spore ale ma mega duży plus. Działa prawie wszędzie i jest mega stabilny.
Nie wiem jak z zasięgiem playa, ale w RBM jest praktycznie bez limitu transferu na kartę za 15zł miesięcznie. Ale tylko LTE. |
|||
24-03-2015, 15:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2015 15:16 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Krokon napisał(a):Oferta od Plusa z internetem LTE za 49zł na miesiąc przez rok bardzo mi odpowiada. jakubd napisał(a):W Plusie jako takiego "no limit" lepiej nie liczyć [...]ich FUP jest kompletnie nieprzewidywalny.regulaminu nie analizowałem! ale nawet oferty trzeba czytać "między wierszami" - nie ma ofert internetu komórkowego pozbawionych limitów przy umowie na 1 rok za 49,90zł/m-c jest pakiet 20GB/m-c ale opis oferty mówi o lejku o prędkości 5Mbps, ale UWAGA tylko w LTE i tylko przez 6 miesięcy bez dodatkowej opłaty w przypadku połączenia 3G spadamy do lejka o prędkości całkowicie nie do przyjęcia podobnie jest przy umowie na 2 lata za 49,90zł/m-c - pakiet 30GB/m-c opis oferty mówi o lejku o całkiem przyzwoitej prędkości 20Mbps, ale UWAGA tylko w LTE i tylko przez 6 miesięcy bez dodatkowej opłaty takie oferty trzeba czytać bardzo uważnie - tak samo jest z "ochroną internetu" wraz z "chmurą" płatną 9zł/m-c o ile z niej nie zrezygnujemy wcześniej dodatkowo te ceny dotyczą e-faktury (czyli braku papierowej faktury) i wyłącznie przy zamówieniu przez internet Statystyki Folding@home |
|||
25-03-2015, 00:31
|
|||
|
|||
szopen napisał(a):nie ma ofert internetu komórkowego pozbawionych limitówJedna jest. Nordisk Polska. Przeczytaj nową ofertę i regulamin. |
|||
25-03-2015, 00:51
|
|||
|
|||
To ciągle oferta Plusa - nie wierzę im
|
|||
25-03-2015, 00:52
|
|||
|
|||
Nie. To oddzielna oferta. Do tego Plus już CDMA nie sprzedaje.
|
|||
25-03-2015, 00:56
|
|||
|
|||
Ale Nordisk należy do Plusa - o to mi chodziło.
|
|||
26-03-2015, 19:15
|
|||
|
|||
Czy za pomocą modemu Huawei E3131 można sprawdzić zasięg LTE ?
Na czym polega ta oferta internetu z Play za 45 zł na kartę o której niektórzy wspominali ? Nie mogę znaleźć informacji na stronie Play odnośnie szybkości. Czy to jest tak, że doładowuje sobie taką kartę co miesiąc za 45 zł i mam internet cały miesiąc bez wyczerpania środków na koncie z tytułu przekroczenia limitu danych ? Czy to sie w ogóle opłaca jako internet do codziennego użytku oraz sporadycznego ściągania przykładowo gier na Steamie (od 3-6 GB ) czy oglądania filmów ? W dodatku czy można taki internet załadować na w/w modem ? Pozdrawiam. Dziękuję także za pomoc |
|||
26-03-2015, 19:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-03-2015 22:06 przez szopen.)
|
|||
|
|||
1)
Krokon napisał(a):Czy za pomocą modemu Huawei E3131 można sprawdzić zasięg LTE ?NIE modemem 3G nie da się stwierdzić zasięgu LTE 2) to jest miesięczny pakiet za 45zł, więc trzeba mieć jeszcze SIM prepaida w taryfie internetowej a konkretniej PInK http://www.play.pl/uslugi/pok-miesiac-bez-limitu/ choćby taki http://www.play.pl/oferta/play-internet/...glte-19zl/ PS "bez limitu" oznacza 100GB danych, później jest lejek 2Mbps/384kbps Statystyki Folding@home |
|||
27-03-2015, 02:38
|
|||
|
|||
Pakiet 45 PLN działa przez miesiąc i dotyczy nie tylko LTE, ale i 3G także. Ale tylko w zasięgu macierzystej sieci Play.
|
|||
26-06-2015, 19:18
|
|||
|
|||
od września zeszłego roku jade na LTE RBM,
tyle osiągam w godzinach szczytu czyli wieczorem przy dBm 55, od rana do godziny 16-00 spokojnie można wyciągnać 40-45 Mb/s przy ściąganiu plusy: koszt 50zł na 100 dni 100GB limit transferu w zupełności mi wystarcza na 2 komputery zebrana kasa do wykorzystania na cokolwiek minusy: trzeba co miesiac pamietać żeby włączyć darmowe LTE inaczej leci z pakietu albo z kasy |
|||
26-06-2015, 21:46
|
|||
|
|||
Masz niezłe wyniki - w wwie takich nie osiągam zbyt często.
Całość precyzyjnie opisana na blogu dawno temu: http://jdtech.pl/2014/03/alternatywy-dla...obile.html |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|