[-]
Szybkie szukanie


Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem ze stabilnym połączeniem-prośba o wsparcie
20-11-2012, 14:27
Post: #1
Problem ze stabilnym połączeniem-prośba o wsparcie
Witajcie,

Po 3 miesiącach bezproblemowej współpracy z aero2, od soboty(17.11.2012) notuję problemy ze stabilnością połączenia(Łódź, Bałuty, ok. Parku Promienistych).

Modem (e353 z ery) podpięty jest pod terminal na którym hula debian. Za połączenie odpowiedzialny jest wvdial (konfig poniżej):
Kod:
Modem = /dev/ttyUSB0
Phone = *99#
Username =;
Password =;
Init1 = AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy","",0,0
Auto DNS = on

Zaobserwowałem, że modem za pierwszym razem(po restarcie) nie ma problemu z połączeniem(jest UMTS,kolor ciemno-niebieski), ma jednak już problem z przełączeniem się na HSPDA(kolor turkusowy). Czasem pojawi się na chwilę turkus ale nie jest to skorelowane z obciążeniem modemu. Druga rzecz to pingi: średnio ok. 300ms, ale potrafią skakać do niemal 4000ms, rzucają się także timeouty. Transfer średnio 20kB, chociaż trafiają się wzloty i upadki.

Największą bolączką jest wznawianie połączeń, wvdial przestał sobie z tym radzić i po tym pierwszy połączeniu są problemy ze wznowieniem :/.

Chciałbym zgłosić problem, ale nie wiem co jeszcze mógłbym sprwadzić aby najpełniej oddać problem. Stąd prośba do Was o wskazówki, co powinienem jeszcze sapdzić(komputerem z XPkiem, mogę odpalić tam topnetinfo).

Z góry dzięki za pomoc,
RS.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
20-11-2012, 14:47
Post: #2
RE: Problem ze stabilnym połączeniem-prośba o wsparcie
Używam Kubuntu i modem e173u-2. Też zauważyłem ostatnio problemy z aero2. Wznawianie czasem przebiega błyskawicznie, a czasem ma problemy. Według mnie to jest coś z aero2, bo wvdial ciągle nawiązuje połączenie i nie może nawiązać, ale wygląda to tak, jakby był odrzucany przez aero2.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
20-11-2012, 14:50
Post: #3
RE: Problem ze stabilnym połączeniem-prośba o wsparcie
Na problemy z przełączaniem H<->U pomaga http://forum.jdtech.pl/Watek-wymuszanie-...ach-huawei
Niestety na przeciążenie sieci pomóc wiele się nie da.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
21-11-2012, 12:12
Post: #4
RE: Problem ze stabilnym połączeniem-prośba o wsparcie
Witajcie,

Dziękuję za błyskawiczne wsparcie Smile. Wczoraj wykonałem kroki z instrukcji http://forum.jdtech.pl/Watek-wymuszanie-...ach-huawei i ku mojemu zdziwieniu sytuacja się poprawiła (modem zaczął się przełączać na HSDPA przy obciążeniu, co przekłada się na szybkie wczytywanie stron + wvdial daje radę z wznawianiem). Jest jeszcze za wcześniej aby odtrąbić sukces, ale mam nadzieje że to koniec moich problemów Smile

Zastanawia mnie tylko, dlaczego problemy pojawił się teraz a nie po włożeniu nowej karty na początku października? Czy jest możliwe, że dopiero teraz zmienili konfigurację BTSa?

Jeszcze jedna uwaga, mobile partner oskórkowany T-mobilową nakładką jest mega nieintuicyjny, przez 10 minut szukałem zakładki do konfiguracji połączenia - po tym czasie się poddałem i zassałem z alternatywnego źródła topnetinfo Sad

dziękuję raz jeszcze wszystkim za pomoc i pozdrawiam,
RS.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
21-11-2012, 16:53
Post: #5
RE: Problem ze stabilnym połączeniem-prośba o wsparcie
Tak, sprawy dashboardów to litania narzekań na projekt UI - nie da się na to wiele poradzić - póki używasz Tmobile z kartą Tmobile - działa, jak nie - operator mówi radź sobie sam.

Co do nadajnika - być może dopiero teraz dostawili u ciebie nadajnika UMTS 2100, albo siła sygnału UMTS 900 spadła poniżej tego 2100 i stąd problem.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
25-11-2012, 19:01
Post: #6
RE: Problem ze stabilnym połączeniem-prośba o wsparcie
Hej,

Niestety mój entuzjazm był przedwczesny :/, co prawda modem łączy się co 60 minut z BTSem, ale transfery są na koszmarnym poziomie (średnio 4kB, pingi ~300ms). Modem 90% czasu świeci na ciemno-niebiesko(3g) a przelączenia na HSDPA są niestety chwilowe i nieskoordynowane z obciążeniem modemu Sad.

Zacząłem się zastanawiać czy wvdial można jakoś dokonfigurować po ostatnich zmianach jakie zgotował nam operator?

Modem przestawiony zgodnie z poradnikiem(http://forum.jdtech.pl/Watek-wymuszanie-...h-huawei). Mam też wrażenie że po bezpośrednim wpięciu do XPka z topnetinfo połączenie działa stabilniej (modem świeci się na turkusowo częściej i dłużej[pytanie, czy to zasługa topnetinfo czy lepszego zasięgu w pokoju gdzie stoi komputer?]).

Reasumując, będę wdzięczny za każdą pomoc Smile.

Tak na marginesie, jestem przekonany że Aero coś knuje. Z mojej strony nic nie zmieniałem(zarówno w konfiguracji jak i położeniu urządzenia), a równo od tygodnia mam wyżej opisane problemy Sad

Pozdrawiam i tradycyjnie już dziękuję wszystkim za pomoc,
Dzeus
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
25-11-2012, 21:10
Post: #7
RE: Problem ze stabilnym połączeniem-prośba o wsparcie
Sprawdź moc sygnału w dBi w obu konfiguracjach (nie napisałeś jaka jest ta podstawowa) i gdzie masz najbliżej BTSa od domu.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Brick Problem z Aero2 po 3 miesiącach Heibonna 10 1 075 04-08-2016 09:07
Ostatni post: K4r0lSz
  Problem z zasięgiem Aero2 w miejscowości STALE k. Tarnobrzega bogdanzieba 27 9 752 20-07-2016 07:16
Ostatni post: bogdanzieba
  Problem z Aero2 w 3G (Jiayu F1) rustin 3 1 509 10-08-2015 12:19
Ostatni post: K4r0lSz
  problem z orange huawei 3131 elek99 2 2 121 07-10-2013 17:28
Ostatni post: elek99
  Problem z działaniem AERO arczi1000 3 1 169 11-07-2013 17:11
Ostatni post: jakubd