Szybkie szukanie |
Play Online
|
12-04-2012, 19:00
|
|||
|
|||
RE: Play Online
po restarcie komputera znowu jest OK, wcześniej próbował się połączyć z aero i wyskakiwał komunikat typu że źle się rejestruje do sieci czy coś
a tak w ogóle bardzo ładnie działa ten e3131 |
|||
12-04-2012, 20:08
|
|||
|
|||
tak dokladnie e3131 bardzo dobra konstrykcja za te cene.
dzieki za pomoc. |
|||
13-04-2012, 01:37
|
|||
|
|||
Może po prostu to znowu problemy ze stabilnością działania sieci, które parę osób zgłosiło 12tego w godzinach wieczornych?
E3131 też mi się podoba, tylko muszę do niego dobrać odpowiedni dashboard i dodam do oferty sklepu, bo chyba warto. |
|||
13-04-2012, 07:20
|
|||
|
|||
Dokładnie.
U mnie wczoraj też od popołudnia problemy z zasięgiem i ogólnie działaniem Aero. |
|||
09-08-2012, 17:19
|
|||
|
|||
Po reklamacji ZTE MF195 przyszła kolej na zakup polecanego tu Huawei E3131 z sieci Play, oświećcie mnie jednak gdzie popełniam błąd:
-zainstalowałem MP dodany z modemem -Narzędzia/Opcje/Sieć mam dostępne tylko Typ sieci i zaznaczone jest Preferowane WCDMA, klikam zastosuj, Ok i zamykam Play Online -Odpalam TNI/Ustawienia/Komunikacja AT i PIN/modem mam na COM 7/zaznaczam Komunikacja AT -Przechodzę do zakładki GPRS/UMTS i ustawiam wg rozpiski Technologia (automat)/Kolejność (WCDMA,GSM)/Pasmo (wszystkie) zaznaczone GSM900 i W2100/Roaming (włączony)/Komutacja (CS i PS) klikam zastosuj, wyskakuje komunikat o poprawności wprowadzonych zmian, klikam Zamknij -Zakłądka połączenie/Tryb modemu RAS,nazwa połączenia Aero2/Modem HUAWEI Mobile Connect-3g Modem #2/APN darmowy/nr tel *99***1#/Dodatkowe polecenie inicjujące: AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy" zaznaczone Zmień APN, nr tel,login,hasło w rejestrze przy Polacz w trybie NDiS Option I na takich opcjach nie działa, w oknie głównym na dole po lewej mam : Operator-brak danych Nazwa poł-Aero2 Modem HUAWEI Mobile Conect -IP: 0.0.0.0 -IP serwera 0.0.0.0 -moc syg -87dB,48%,CSQ15 -BTS nie ustawiono Siłę syg pokazuje na ok połowę (pewnie to 48% jest) Co źle robię? |
|||
09-08-2012, 22:09
|
|||
|
|||
carl23 napisał(a):Operator-brak danychJesteś poza zasięgiem sieci Aero2? http://jdtech.pl/2011/11/aero2-jak-spraw...egu-2.html |
|||
10-08-2012, 11:01
|
|||
|
|||
W weekend będę testował jeszcze na obrzeżach Warszawy więc upewnię się na 100 % co jest nie tak.
Mam wbudowany modem w netbooka i w Iplusie śmiga w danym miejscu na zewnątrz w 3G wewnątrz w Edge, dlaczego E3131 nie zmienia technologii na zewnątrz tylko tu i tu chodzi e Edge?Dodam że na wbudowanym modemie jest silny sygnał 3G (3 kreski) więc nie jest to na granicy by modem wybierał stabilniejszy. Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie? |
|||
10-08-2012, 17:34
|
|||
|
|||
Nie wiem jak masz skonfigurowany E3131 i jak jest podłączony do laptopa (jeżeli wpięty prosto w komputer, to jego antena ma gorsze warunki pracy, niż modem wbudowany w laptopa, który ma antenę zwykle specjalnie umieszczoną na górze klapy ekranu).
|
|||
10-08-2012, 20:08
|
|||
|
|||
Skonfigurowany jest tak jak pod aero2 zgodnie z Twoimi wskazówkami, ja rozumiem że może być słabszy (wpięty jest bezpośrednio w gniazdo USB) ale aż tak?Że z 3 kresek 3G nie chce wskoczyć na Huaweiu przynajmniej na jedną...
|
|||
10-08-2012, 22:00
|
|||
|
|||
Użycie przedłużacza USB daje zwykle co najmniej 3dBm zysku (to jest dwukrotnie zwiększenie siły sygnału), a przez ustawienie modemu w lepszym miejscu (na oknie) nawet 6-7dBm. A nie podłączam przy tym przecież żadnej anteny.
|
|||
11-08-2012, 10:54
|
|||
|
|||
Pisząc przedłużacz masz na myśli zwykły kabelek USB żeńsko-męski, czy jakiegoś huba z zasilaniem zewnętrznym?
|
|||
11-08-2012, 11:06
|
|||
|
|||
Tak, zwykły kabelek żeńsko-męsku (z jednej strony wtyczka USB-A, z drugiej strony gniazdo USB-A).
|
|||
11-08-2012, 11:22
|
|||
|
|||
No proszę, człowiek całe życie się uczy, myślałem, że stosując kabelek będzie gorzej, ze względu na spadek napięcia itd, a jednak on działa jak antenka...
|
|||
11-08-2012, 15:54
|
|||
|
|||
Dementuję pogłoskę, że przedłużacz USB działa jak antena
Po prostu odsuwamy w ten sposób modem od źródeł zakłóceń i mamy możliwość umieścić modem (a więc i wbudowaną w niego antenę) w miejsce o lepszym sygnale. Dementuję także, że z przedłużaczem nie może być gorzej. Wiele przedłużaczy jest kiepskiej jakości i faktycznie może sprawiać problemy - zwłaszcza przy prądożernych modemach (np. E353) i komputerach o ograniczonym zasilaniu w porcie USB (większość stacjonarnych). Czasem nawet kabelki długości kilkunastu centymetrów powodują problemy większe, niż porządne kable maksymalnej dozwolonej przez standard USB 2.0 długości 5m. |
|||
11-08-2012, 22:16
|
|||
|
|||
No i problem się rozwiązał sam...zmieniłem miejsce (pisałem o testach na obrzeżach Wawy) i wszystko hula aż miło, aero2 na prawdę stabilnie i przyzwoicie działa...za niedługo test w zupełnie innym rejonie lubelskiego, zobaczymy jak tam-wg mapek powinno być ok.
|
|||
13-08-2012, 19:18
|
|||
|
|||
Witam.
Czy jest możliwość ustawienie programu PLAY ONLINE tak aby po uruchomieniu systemu automatycznie łączył się z siecią ? |
|||
13-08-2012, 19:56
|
|||
|
|||
Nie, wbudowany w modemy Play Mobile Partner (brandowany jako Play Online) nie ma takiej funkcji.
Można tylko zmienić go na inny dashboard (ingerencja w firmware). W sumie ciekawa sprawa, żeby opisać sztuczki jakie można zrobić z modemem (np. dezaktywacja autouruchomienia PO itd.). |
|||
13-08-2012, 20:02
|
|||
|
|||
Czyli zostaje np. TNI?
|
|||
13-08-2012, 23:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-08-2012 03:54 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Nie, TNI chyba też nie potrafi połączyć automatycznie.
szopen - dyskusję związaną z TNI przeniosłem do innego wątku, w skrócie - TNI to potrafi http://forum.jdtech.pl/Watek-tni-laczeni...polaczenia Problemy masz dwa: 1. Zdezaktywować Play Online, żeby nie wstawał 2. Ustawić coś, co nawiąże połączenie - Windows potrafi np, połączyć się, jak tylko coś zażąda dostępu do netu. 3. Wytłumaczyć użytkownikowi co dzieje się w sytuacjach awaryjnych (modem nie złapie zasięgu sieci - czasem będzie latało w kółko okienko wznawiania połączenia). Najlepiej chyba wymienić dashboard np. na ten od kolegi Lesiolo i sprawdzić, czy działa w nim wznawianie i opcja automatycznego łączenia w twojej konfiguracji. |
|||
07-09-2012, 00:44
|
|||
|
|||
Mnie działało i przestało. Modem 3131e mryga na zielono. A przy próbie połączenia wyskakuje komunikat, że nie można zarejestrować sieci. Działało na TNI, a na MP/Play pokazywało sygnał i konfiurację ale nie pozwalało sie łęczyć z Aero2. Wykonałem konfigurację profilu jak w tym wątku pokazano ale to niczego nie zmieniło. Generalnie działało przez miesiąc a teraz... pupa.
Jest jeszcze coś. Połączony modem robił się wyraźnie ciepły. Teraz pozostaje zimny - padł? |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|