Szybkie szukanie |
Nokia 21M-02 - czy da sie wymusic prace w 900MHz lub szukanie tylko Aero2 ?
|
29-12-2012, 11:32
|
|||
|
|||
Nokia 21M-02 - czy da sie wymusic prace w 900MHz lub szukanie tylko Aero2 ?
mecze sie z modemem Nokia 21M-02 i jego wspolpracy z Aero2 ... jako ze lokalizacja, w ktorej korzystam z modemu, jest wyposazona tylko w jeden nadajnik, a ja jestem czasem na granicy zasiegu to sa duze problemy ze znalezieniem sieci ... w jednej z lokalizacji - jesli juz widzi siec - to jest ok.20-22% mocy sygnalu wedug TopNet Info (i tutaj sa najwieksze problemy), a w drugiej ok. 48-50%.
Z tego co rozmawialem z JakubemD, problem moze wynikac z tego, ze modem uparcie chce sie zalogowac do nadajnikow plusa z silniejszym sygnalem, ale te go nie wpuszczaja. Stad pojawia sie problem nawet z 5-10 minutami samego szukania sieci w lokalizacji z sygnalem na 50% - lezaca obok Sierra Wireless USB307 widzi siec w 10-15 sekund - wiec nie jest to problem sieci. W lokalizacji z sygnalem na 20% czasem przez caly dzien nie jest w stanie znalezc sieci - ale jesli juz sie zaloguje to na takim zasiegu da sie korzystac z netu. Czy mozna cos z tym zrobic - wymusic moze tryb 900MHz? Jesli odesle modem na gwarancji a firma, od ktorej kupilem, sprawdzi go w miejscu z kilkoma nadajnikami i odpisze ze nie uznaje reklamacji. Moja Noka 21M-02 ma soft M2.1.4 z 20111020 - moze jakis nowszy jest? |
|||
29-12-2012, 13:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-12-2012 13:06 przez Phyt0n.)
|
|||
|
|||
RE: Nokia 21M-02 - czy da sie wymusic prace w 900MHz lub szukanie tylko Aero2 ?
jeszcze dodam ze czesto zdarzaja sie sytuacje jak ta teraz - czyli jestem w lokalizacji gdzie zasieg jest normalnie na 50%, a teraz pokazuje 32-35% i nie widzi sieci Aero2 - wiec caly czas mruga czerwona dioda. A wiem ze jak widzi siec Aero2 to i przy 20% zasiegu da sie korzystac. Modem jest wpiety w przednie gniazdo USB obudowy kompa - bez przedluzki tak, jak wczesniej kiedy widzial siec.
Aha - teraz widze ze modem chyba przelaczyl sie na inny BTS bo najpierw poziom sygnalu byl na 90% (ale dalej czerwona dioda), a teraz jest 67% i dalej czerwona dioda mruga, a Aero2 nie ma na liscie dostepnych sieci ... po wyjeciu i wlozeniu modemu ponownie znow moc sygnalu jest na 35% i mruga czerwona dioda... nie mam Sierry pod reka zeby sprawdzic, ale skoro 2h temu aero2 dzialalo to zakladam ze nadajnik nie zdechl i dziala nadal tez .. niestety, nie jest to pierwszy raz kiedy mnie szlag trafia z taka sytuacja ... I juz sam nie wiem czy to problem modemu, zle napisanego oprogramowania do modemu czy czegos jeszcze innego. No i jeszcze pytanie dodatkowe - czy mozna jakos zablokowac odpalanie sie softu Nokia Internet Modem po kazdym wlozeniu modemu do USB? |
|||
29-12-2012, 13:04
|
|||
|
|||
Widzisz sieć Plusa, ale nie widzisz nadajnika UMTS 900 MHz.
Modem po prostu uparcie próbuje się logować do mocniejszego nadajnika Plusa, pewnie tutaj UMTS 2100 MHz, a sieć uparcie go odrzuca. Pomóc może oczywiście przedłużacz USB - sporo komputerów (zwłaszcza starszych) jest źródłem zakłóceń w paśmie 900 MHz (często w promieniu kilku-kilkunastu cm od obudowy, akurat tam, gdzie jest modem i jego antena), co dodatkowo osłabia sygnał. |
|||
29-12-2012, 14:37
|
|||
|
|||
hmm ... komp jest w miare swiezy (zasilka chiefteca z 80gold, plyta i procek SandyBridge) - wpinalem go w przedni port USB obudowy ... po uzyciu przedluzacza moc sygnalu spadla najpierw do 29%, potem do 19%, potem podskoczyla do 22% ... i dalej nie moge sie zalogowac czyli w modemie mruga czerwona dioda ...
Plus jest widoczny na liscie operatorow, ale Aero2 juz nie .. :-( a po kolejnym przelozeniu modemu - tym razem z przedluzacza do przedniego portu USB modem znalazl siec Aero2 (niebieska dioda) z moca sygnalu 51% ... czy ktos mi to moze wytlumaczyc bo ja za glupi jestem. no i co zrobic zeby zawsze znajdowal ta siec a nie 2 godziny mrugal czerwona dioda ? |
|||
29-12-2012, 15:13
|
|||
|
|||
Komputery stacjonarne to już w ogóle jedno wielkie źródło zakłóceń - trzymać modem i telefon z dala, jak chcesz cokolwiek odebrać. Do tego warto wymusić pracę w trybie wysokiej wydajności - tryby redukujące taktowanie procesora zwykle powodują emisję dodatkowych zakłóceń.
Przedłużacz powinien być odpowiednio długo w tym wypadku, żeby daleko odsunąć modem (ale 3m max). Możesz sprawdzić, czy złącza z tyłu komputera nie dają lepszego zasilania. Wcale mnie nie dziwi, że przestawienie modemu o kilka cm powoduje tak duże zmiany siły sygnału. Metalowy obiekt 10-20 cm od modemu może powodować odbicia fal i wzmacniać lub osłabiać sygnał. |
|||
29-12-2012, 15:36
|
|||
|
|||
hmm ... wrocilem z modemem do tego samego miejsca, gdzie rano byl zasieg, potem przez 2h nie bylo, a teraz znow jest ... czyli przedni port USB kompa ... nic nie przestawialem na biurku - ot, jak zniknal, tak sie pojawil
tak czy inaczej - czy mozna zmusic dziada do szukania sieci tylko na 900MHz czy moze jakis nowszy soft jest do tej nokii ? |
|||
29-12-2012, 15:50
|
|||
|
|||
wpływ na zasięg ma też obciążenie nadajnika oraz pora dnia (tzw. oddychanie komórki) i różnice mogą być naprawdę znaczne - rzędu kilkunastu-dwudziestukilku dBm
Statystyki Folding@home |
|||
29-12-2012, 16:23
|
|||
|
|||
szopen: ale tutaj z 50% zasieg spadl jakby do zera - skoro nie mogl znalezc nadajnika aero2 - przez 2h ... dla mnie to az niemozliwe - w sensie: caly czas sklaniam sie ku jakiejs usterce modemu, bo stara sierra usb307 nie robila mi az takich fochow, tylko nie wiem jak ta usterke umotywowac ...
|
|||
29-12-2012, 16:39
|
|||
|
|||
Jeżeli modem łączy się z innymi sieciami, w tym Play na UMTS 900 MHz - to w zasadzie nie da się umotywować problemu, modem jest sprawny z punktu widzenia producenta.
Jaki problem masz - już opisałem. Poza przestawieniem modemu w inne miejsce (poprawienie sygnału UMTS 900 MHz) - niewiele możesz zrobić. |
|||
29-12-2012, 20:29
|
|||
|
|||
hmm ... z tego co pamietam - probowalem playa tez .. ale nie trzymal stabilnie polaczenia - ze 3 razy mi zerwal w ciagu kilkunastu minut korzystania... musze jeszcze potestowac - jesli bedzie rwal polaczenie to wysle go spowrotem do sprzedawcy ...
nie wiem czy to bylo na 900MHz czy na 2100MHz - jak to sprawdzic w TopNet info? |
|||
29-12-2012, 21:36
|
|||
|
|||
Nie wiem, czy to się da łatwo sprawdzić w TNI - trzebaby odczytać numer kanału, na którym pracuje modem, a nie wiem czy dla Nokii to jest wykonalne.
Rwanie połączenia też nie jest ultraskutecznym sposobem zgłoszenia awarii - zrywanie może być powodowane przez setki czynników. |
|||
29-12-2012, 22:11
|
|||
|
|||
jakubD: czyli pocieszasz mnie ze mam z tym badziewnym modemem zostac i nic sie nie da zrobic ?
|
|||
29-12-2012, 22:13
|
|||
|
|||
Raczej przygotowuję na twarda walkę z serwisem
Przetestuj to dobrze, w różnych lokalizacjach - to może być tez po prostu kolejny dziwny problem z Aero2. Z dobrym opisem problemu jak wyślesz do serwisu - większa szansa na wymianę/naprawę. Ale jeżeli to nie wina modemu i wymienią ci na nowy - to będziesz miał ten sam problem, dlatego właśnie sprawdź to dokładnie. |
|||
30-12-2012, 22:29
|
|||
|
|||
A polityka nokii jest taka "wygląda OK, to odsyłamy jako sprawne". Niestety, za to serwis huawei jest wzorowy.
Jakub jak sprawa wygląda z ZTE? |
|||
30-12-2012, 23:20
|
|||
|
|||
Nie martw się - jak wyłamiesz gniazdo antenowe, albo modem na pierwszy rzut oka działa poprawnie - zwykle bo nie wymienią.
|
|||
06-01-2013, 22:56
|
|||
|
|||
hmm ... dobra, ja sie chyba poddaje i kupie Huawei E3131 z antena zewnetrzna ... bo widze ze bez tego u mnie w lokalizacji nie da rady inaczej - tylko jeden nadajnik aero2, masa plusowych i modem dostaje glupawki ... a 21M-02 nie ma tego gniazda w standardzie (a nie chce mi sie grzebac we wnetrzu modemu) ... komus innemu posluzy na pewno lepiej :-)
|
|||
08-01-2013, 08:09
|
|||
|
|||
hmm ... no i dzis jestem na goscinnych wystepach w warszawie i widze ze nokia nie ma problemu tutaj ze zlapaniem zasiegu - czyli w mojej lokalizacji ewidentny problem jest z tym jednym nadajnikiem otoczonym przez inne plusowe ...
czyli podsumowujac - huawei z antena powinien sie sprawdzic lepiej niz nokia ... |
|||
08-01-2013, 11:29
|
|||
|
|||
Pojawiły się wątki na bez-kabli o tym, jak zmieniać pasma w ZTE, może z nokią się też uda...
|
|||
08-01-2013, 16:44
|
|||
|
|||
JD: teraz to juz za pozno przywiozlem huaweia do domu i sie pobawie pewnie w testy - czyli chociaz wrzuce jak TNI pokazuje zasieg ...
juz widze ze E3131 laczy sie szybciej z aero2 niz nokia - podobnie jak sierra USB307 - czyli siec jest widoczna od razu, bez wymuszania ... jesli chodzi o poziom sygnalu to Nokia wydaje mi sie ze jak juz zlapala siec to miala lepsza czulosc bo pokazywala od 48 do 54% ... huawei pokazuje teraz 48% - no ale przy dluzszym uzyciu zobacze jak to sie ksztaltuje - no i E3131 ma backup w postaci dodatkowej anteny "11dB" jak by cos bylo nie halo ... a testy beda wiarygodne bo mam caly czas tylko jeden BTS aero2 wiec nic mi nie "zakloca" ... troche zaluje ze 3 miechy temu nie kupilem E3131 tylko pokusilem sie o nokie bo myslalem ze lepsza .. a tutaj w mojej lokalizacji okazalo sie ze nie ... w Warszawie - jak pisalem rano Nokia sprawuje sie bez zarzutu ... btw. mozna w e3131 (wersja play) ustawic zeby komunikacja AT byla na stale w TNI? u mnie daje rade tylko na COM6 czyli porcie modemu, no ale wtedy nie mozna sie polaczyc .. przy com7 i com8 wyskakuja informacje, ze albo nie ma odpowiedzi z modemu albo cos tam jeszcze ... |
|||
08-01-2013, 17:08
|
|||
|
|||
Komunikacja AT odbywa się przez interfejs "PC UI" - niezależnie od połączenia.
Czułość jest faktycznie zauważalnie gorsza niż Nokii - to widać od razu. I uważaj na gniazdo antenowe - nie nadaje się regularnego podłączania i odłączania anteny. I w wolnej chwili zmierz, ile dBm zyskujesz po podłączeniu - jak więcej niż 3, to się zdziwię |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|