Szybkie szukanie |
Netgear WNDR4500 jako repeater?
|
30-01-2016, 15:35
|
|||
|
|||
Witam!
Proszę o pomoc w skonfigurowaniu urządzeń Dovado Tiny AC + Netgear 4500 jako repeater. Chciałbym żeby Netgear otrzymywał sygnał po wifii od TINY AC i rozgłaszał je dalej .Próbowałem coś ustawiać w opcjach netgeara we wzmacnianiu sygnału bezprzewodowego ale mi to wygląda na konfiguracje dwóch takich samych urządzeń. Czyli jakbym potrzebował netgera jako stacji bazowej + netgear repeater. Czy w ogóle mogę tak zrobić ?? Po Lanie internet śmiga i są też dostępne nowe sieci bezprzewodowe netgera . |
|||
30-01-2016, 16:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2016 05:27 przez szopen.)
|
|||
|
|||
0a) ludzie czy Wy się w końcu nauczycie podawać PEŁNE modele urządzeń?
0b) jak zgaduję pewnie chodzi o WNDR4500, jeśli nie to proszę wyedytować tytuł wątku (przez pełną edycję posta) 1) linki http://www.netgear.com/home/products/net...R4500.aspx instrukcja http://www.downloads.netgear.com/files/G...an2015.pdf 2a) moim zdaniem "wszystkomający" Netgear nie ma trybu 2b) możesz też zrobić odwrotnie - WNDR4500 jako główny router a Dovado jako repeater (on ma taką funkcję - nazywa się nieco myląco "spotboost" w menu "internet" pod pozycją "wifi tethering"= kolejna zmyłka), "Tiny" faktycznie nie ma - sprawdziłem (ale "Tiny AC" ma) oczywiście wyklucza się ona z podłączeniem modemu USB Statystyki Folding@home |
|||
30-01-2016, 22:04
|
|||
|
|||
RE: Netgear WNDR4500 jako repeater?
Dovado nie ma funkcji repeatera a Netgear ma. Co do instrukcji : przedstawiony jest sposob jak zrobic repeater z jednego majac dwa netgeary i wlasnie stad moje pytanie co i jak zmienic w dovado i w wndr4500?
|
|||
30-01-2016, 23:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2016 05:32 przez szopen.)
|
|||
|
|||
to czemu nie podasz gdzie, może po prostu przeleciałem, ale całego nadal mi się nie chce czytać
widziałem tam tryb mostka = klienta WiFi i tryb AP, ale repeatera tam nie widziałem… jeśli nawet nie ma to sprawę załatwiasz używając 1 szt. tiny + 2 szt. WNDR4500 (bo zakładam, że tiny pracuje z modemem jako router i AP, potem bridge na WNDR i kolejny AP też WNDR oba połączone krótkim kabelkiem) PS dzień samokrytyki: prawie dałbym sobie palec uciąć, że Dovado ma tryb repeatera, ale mi się zdawało ("stary" Tiny ma mniejsze możliwości niż nowsze modele, funkcja jest chyba tylko w Tiny AC), więc nie będę dawał Statystyki Folding@home |
|||
31-01-2016, 15:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2016 15:51 przez malojk.)
|
|||
|
|||
Chciałbym skupić się na tym co mam , czyli dovado tiny AC jako AP orac WNDR4500 jako repeater.
Obecnie mam tak to połączone Tiny AP + kabel do LAN Netgera Wyłączyłem DHCP Netgera i zmieniłem mu IP na to z puli TINY AC . Ma teraz 192.168.254.2 Konfiguracja wzmacniacza sygnału tak wygląda w WNDR4500 : Chcę teraz uruchomić funkcję wzmacniacza sygnału na Netgarze : Wzmacniacz sygnału bezprzewodowego Adres IP wzmacniacza : Netgear Adres Mac stacji bazowej : TINY Stacja bazowa sieci bezprzewodowej 1. adres MAC wzmacniacz : tu wpisywałem MAC Netgeara ale jest problem że nie mogę go dodać I jak konfiguruję TINY ? |
|||
31-01-2016, 16:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2016 17:00 przez szopen.)
|
|||
|
|||
wyobraź sobie, że tego co pokazałeś nie ma w instrukcji do której linka podałem wyżej…
wygląda na to, że jednak twój Netgear ma tryb WDS ale nie ustaję w wysiłkach - jak się okazuje jest jeszcze jedna wersja instrukcji - patrz strona 88 http://www.downloads.netgear.com/files/G...8Jul12.pdf niestety jest to WDS w "tradycyjnej" wersji (czyli z grubsza mówiąc ograniczonej do połączenia urządzeń często na tym samym chipsecie i zazwyczaj w obrębie urządzeń jedynie tego samego producenta) więc mam tą złą wiadomość - Dovado nie wspiera tego trybu wcale, więc masz problem "z głowy" - musiałbyś mieć jeszcze jednego Netgeara, aby skorzystać z WDS w tej implementacji (można oczywiście podjąć próby łączenia z urządzeniem wyposażonym w klasyczny WDS innego producenta, ale nikt nie da gwarancji, że to się uda) dodatkowe informacje "dla potomnych" - aby skorzystać z "klasycznego WDS'u" trzeba (warunki konieczne) - przełączyć tryb radia, aby maksymalny tryb był ustawiony na "g" (54Mbps = ograniczamy sobie wydajność jeśli mamy dowolnie szybsze radio), czyli "g only", "b only" lub "b+g" (w przypadku radia 5GHz jest to "a" ale nie "an", ani "ac") - użyć szyfrowania WEP lub sieci otwartej (z tego powodu ten tryb jest niezalecany do użytku, bo to jest praktycznie brak zabezpieczeń, WEP jest do złamania w kilkanaście minut) - oba urządzenia (baza i klient) muszą pracować na tym samym kanale (co powoduje ograniczenie wydajności o kolejne ponad 50%) - wszystkie urządzenia muszą być w tej samej podsieci dodatkowo zalecane są urządzenie tego samego producenta lub na tym samym chipsecie Statystyki Folding@home |
|||
31-01-2016, 23:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2016 23:24 przez malojk.)
|
|||
|
|||
No to lipa jeszcze to ograniczenie przepustowości do 54 mbps.
Proszę mi powiedzieć jeszcze jedną rzecz. Do tej pory miałem tak podłączone dwa routery : Tiny lan -> lan netgara -> wifi w konfiguracji LAN netgeara zmieniłem tylko IP na IP z puli Tiny w ten sposób loguje się poprawnie na oba routery poprzez wifi nie zależnie do którego wifi jestem podłączony. czy mogę zrobić tez tak ? tiny lan -> WAN netgeara ->wifi wiem już ze to działa, ale będąc na wifi od tiny nie mogę wejść na netgera, ale jak jestem na wifi netgera to loguje się bezproblemowo na jeden jak i na drugi router. PC podłączony do netgera otrzymuje IP z jego puli a powinien chyba z puli tiny ? Co i jak zmienić ? |
|||
01-02-2016, 00:00
|
|||
|
|||
Ta druga konfiguracja powoduje, że sieci są (domyślnie) izolowane - robisz to więc celowo i świadomie. No chyba, że używasz alternatywnego firmware i złącze WAN dołączysz do switcha LAN i nie będziesz używać jako wejścia sieci WAN.
W konfiguracji z izolacją (port WAN) komputery z sieci Netgeara pracują na adresach przydzielanych przez Netgeara - zwykle powinna to być inna podsieć, żeby nie było problemów i wątpliwości. Pierwsza konfiguracja i z wyłączonym DHCP w Netgear - jest najlepsza w domu i gdy nie jest potrzebna izolacja (biuro w domu z pracownikami z zewnątrz, goście itd.), nie widzę powodu, żeby ją stosować. |
|||
01-02-2016, 00:18
|
|||
|
|||
Czyli w tej drugiej konfiguracji nie można ustawić tak jak chce ? Przy zmianie IP netgera na jakiś z puli tiny wyskakuje komunikat że dane IP wchodzi w konflikt z adresem sieci WAN .
Czyli LAN do LAN w domu to najlepsze rozwiązanie jeżeli nie potrzebuje izolacji ? |
|||
01-02-2016, 01:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2016 01:19 przez szopen.)
|
|||
|
|||
malojk napisał(a):Czyli w tej drugiej konfiguracji nie można ustawić tak jak chce ?a jak chcesz? konfiguracja 1 to 1 router + 2 AP ( w tym jeden "zdalny") - czyli połączeni wszystkich urządzeń nawzajem sa możliwe - "bez izolacji" konfiguracja 2 to 2 routery (każdy z własnym AP) połączone kaskadowo i to co opisałeś jest właściwym działaniem dla takiej konfiguracji nie musisz robić AP z routera "partyzancką" metodą (wyłączenie DHCP i UPnP oraz łączenie kablem LAN---LAN) przejrzyj instrukcję - twój WNDR ma przewidziany tryb pracy jako AP opis zaczyna się na stronie 113 i jest generalnie do d**y (tej do której linka podałem ostatnio to jest instrukcja od v3 poprzednia była od v1, więc jednak połowicznie miałem rację - routery po prostu są w różnych wersjach, nie wiem która masz, ale raczej nowszą ) pomijam fakt, że tam nie zalecają ustawiania statycznego IP (dla łatwiejszej konfiguracji, czyli równocześnie prostszej instrukcji, bo nie da się tego inaczej wyjaśnić i tak jest właśnie wyjaśnione ) jednak statyczne jest wygodniejsze, byle było z tej samej podsieci co główny router, ale spoza zakresu jego DHCP natomiast wskazówki co do sieci bezprzewodowej po prostu mnie rozwaliły - po prostu użyj niepokrywających się kanałów na każdym z urządzeń (dla pasma 2,4GHz właściwie nie ma wyboru - dla 1AP musi to być zestaw kanałów 1+5, a dla drugiego 9+13), dla wygody używania tak samo zabezpieczonych (WPA2 AES) tym samym hasłem w razie wątpliwości co do kanałów użyj inssidera https://www.google.pl/search?q=inssider+3.1.2.1 PS WiFi powinno mieć wybrany region Polska lub Europa, jeśli nie ma Polski (np. dla USA niedostępny jest kanał 13, który jest potrzebny) malojk napisał(a):Przy zmianie IP netgera na jakiś z puli tiny wyskakuje komunikat że dane IP wchodzi w konflikt z adresem sieci WAN .po stronie WAN i LAN nie można mieć tej samej puli, chyba, że skorzystasz z konfiguracji, która nie jest routerem np. AP (wtedy nie ma 2 interfejsów i router nie jest routerem) Statystyki Folding@home |
|||
01-02-2016, 10:42
|
|||
|
|||
malojk napisał(a):Czyli w tej drugiej konfiguracji nie można ustawić tak jak chce ? Przy zmianie IP netgera na jakiś z puli tiny wyskakuje komunikat że dane IP wchodzi w konflikt z adresem sieci WAN .W skrócie: jeżeli Dovado ma pulę DHCP od 192.168.x100 do 200, to ustaw IP NetGeara na wolny IP spoza puli DHCP - np. 192.168.x.2. W przeciwnym wypadku ryzykujesz, że Dovado przydzieli IP drugiego routera jakiemuś innemu urządzeniu. Komunikat zniknie, jak wyłączysz DHCP (w dowolny sposób - albo taki, jak w instrukcji przez przejście do trybu AP, albo po prostu ręcznie). malojk napisał(a):Czyli LAN do LAN w domu to najlepsze rozwiązanie jeżeli nie potrzebuje izolacji ?Tak. Netgear działa tutaj jako Access Point, czyli AP. Część routująca WAN-LAN jest wyłączana. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|