Szybkie szukanie |
Huawei E3372 HiLink - da się wyłączyć NAT? Ew. co innego
|
09-12-2016, 09:25
|
|||
|
|||
E3372 HiLink - da się wyłączyć NAT? Ew. co innego
Peter1819:
Firmware ma ograniczony wpływ na działanie modemu (szybkość i stabilność), choć czasem niewielkie optymalizacje można zobaczyć. Natomiast w WebUI mamy różne dodatkowe bajery, typu wymuszanie pasm. Możemy zrobić sobie tłumaczenie, albo mieć wersję z aktywnym telnetem, adb itd. ale musimy mieć świadomość, co taki modem udostępnia na świat i w sieci lokalnej i co z tego wynika. Natomiast moja procedura przygotowania modemu jest tak złożona i wymaga tak specjalnie przygotowanego laptopa, że nie podejmuję się napisania tego w postaci manuala. Ryzyko uszkodzenia modemu i to w sposób nieodwracalny jest w kilku miejscach - a do tej pory opisałem flashowanie firmware tylko raz na blogu (i to było uruchomienie jednego pliku i koniec) i skończyło się sporą górką uszkodzonych modemów, bo ktoś nie doczytał modelu modemu, ale pretensje miał do mnie. piotr_mbn: Prostszą procedurę testowałem, ale ona robi dziwne modyfikacje ew działaniu modemu i nie mam pewności (za mało testów), że nie daje to efektów ubocznych. |
|||
13-02-2017, 14:55
|
|||
|
|||
Odnawiam temat chyba po raz ostatni z pytaniem, czy istnieje (i czy macie w ofercie) modem USB LTE który będzie działał na pełnych prędkościach z Mikrotikiem i będzie w miare "przezroczysty" - czyli albo opcja DMZ, albo w ogóle wyłączenie NAT. Mam tu na myśli albo E3372 albo cokolwiek innego, ale raczej odpada E3372 przerobiony na ppp bo tam - jak czytałem - prędkości są ograniczone. Chętnie bym od Was kupił takie coś i miał już spokój, jestem po kolejnych eksperymentach z ustawieniami routera i nic. Nie ma szans na rejestracje VoIP, przez tego zj.... hilinka nawet nie łączy mnie z VPN po pptp.
PS. no albo instrukcja jak przerobić ten mój E3372 tak, żeby dostał opcje DMZ Ale tutaj Jakub upierał się że to dość trudne. |
|||
14-02-2017, 10:00
|
|||
|
|||
Na pełnych prędkościach (znaczy te 100 Mbit/s które tu i tam można wyciągnąć) z mikrotikiem to nic nie działa z tego co testowałem pobieżnie.
HiLink działa szybciej, PPP działa wolniej, nie ma ciągle obsługi NDIS. VoIP działa bez problemu po wyłączeniu czegoś, co się nazywa SIP ALG (nie w każdym interfejsie jest). Klient VPN PPTP działa wszędzie i zawsze, o ile ci tego jakiś operator nie zablokuje. DMZ nie ma znaczenia póki nie wykupisz zewnętrznego IP u operatora - ja nie mam dostępu do tego. Powiedz jakie _konkretnie_ testy zrobić, to spróbuję - mam RB952Ui-5ac2nD na stanie i E3372 we wszystkich wersjach. Lokalnie jestem w zasięgu Play, który daje w szczycie teraz do 50-60 Mbit/s download. |
|||
1 użytkownik podziękował użytkownikowi jakubd za tę wiadomość: piotr_mbn (2017-02-26) |
26-02-2017, 17:44
|
|||
|
|||
RE: Huawei E3372 HiLink - da się wyłączyć NAT? Ew. co innego
(14-02-2017 10:00)jakubd napisał(a): Klient VPN PPTP działa wszędzie i zawsze, o ile ci tego jakiś operator nie zablokuje. 1. No właśnie mi pptp nie łączy z samego mikrotika, widzę w logach serwera inicjalizację połączenia ale dostaje timeout na GRE. Do tego protokołu musi być wspomaganie routera i możliwe że Huawei tego nie robi, ale to nie tak ważne - doinstaluje inny protokół. 2. DMZ niby nie ale jednak w sytuacji podwójnego NATa może pomóc. Co do SIP ALG - w Mikrotiku to się nazywa Service Ports (jest gdzieś w IP) i przy wyłączonym jest jeszcze gorzej. 3. Co do testów - gdybyś miał czas - po prostu zobacz czy uda się połączyć z VoIP (SIP) cokolwiek za mikrotikiem + hilink. Bramka, albo nawet natywny klient SIP w telefonie z androidem. Szczerze mówiąc, po prostu uparłem się na to bo tak mam że chcę dokończyć co zaczałem, po drugie babci przyda się z powrotem "stacjonarka". Patrzyłem też na inne routery VoIP (nie mydelniczki ale coś z ethernetem) i zawsze dramat. Wiesza się itd. A jakiegoś drayteka za >1000zł nie będe jednak brał. dzięki! |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|