Szybkie szukanie |
Brak zasięgu czy coś innego ??
|
05-09-2012, 10:21
|
|||
|
|||
Brak zasięgu czy coś innego ??
Witam Forumowiczów,
bardzo proszę o pomoc z dostępem do AERO2. Moja lokalizacja: Zator, powiat Oświęcimski, województwo Małopolskie. Modem: Huawei E3131, z przedłużką USB 1,8M Z bazy BTS wynika, że w miejscowości mam BTS Play 1x E-GSM/UMTS, T-Mobile 2x (pasmo 900 i 900/1800), Orange 1x (pasmo 900),Plus 1x (pasmo 900). Od BTSów mieszkam w odległości kilkuset metrów. Wg mapki AERO też powinienem być w zasięgu, ale znowu ze strony btssarch.pl wynika, że do najbliższego nadajnika AERO2 mam blisko 10 km. Zgodnie z podaną na forum procedurą: W Play założyłem nowy profil domyślny: czyli statyczny APN darmowy wraz z numerem *99***1# Tryb połączenia RAS(modem) a w TNI (wersja 3.65) wybrałem: jako Połączenia: RAS jako tryb modemu, APN darmowy – numer *99***1# dodatkowe polecenia inicjujące to AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy" jako Komunikacja AT i PIN: Komunikacja AT Port Huawei Mobile Connect 3G PC UI Interface Jako GPRS/UMTS Technologia – Automat Kolejność: WCDMA,GSM Pasmo: Wszystkie (zaznaczone GSM900 i W2100) Roaming: Włączony Komutacja: CS i PS Opis w TNI mam taki: Operator: brak danych albo czekaj … Nazwa połączenia: top_netinfo Modem: Huawei IP komputera: 000 IP serwera: 000 Moc sygnału: -75dBm, 61%, CSQ19 (czasem parametry są minimalnie lepsze lub gorsze nawet o połowę) BTS: nie ustawiono No i generalnie dupa zbita. Czy to znaczy, że u mnie nie ma zasięgu AERO2? Próbowałem zmienić operatora w „Komunikacja AT i PIN”, ale mam odpowiedź, że operacja zakończyła się błędem. Poza tym po wyjściu z TNI i wejściu do Play pokazuje mi brak karty SIM/USIM lub błąd karty SIM/USIM a następnie pisze „Zarejestruj się w sieci przed próbą połączenia”. Próbowałem też w Play w Sieci w zakładce rejestracji wejść na ręczne wyszukiwanie i rejestrowanie ale jest to nieaktywne, podobnie jak typ sieci czyli WCDMA. Oczywiście z Play i jego karty 1GB dodanej do modemu mogę się zalogować ale siła nie jest porażająca. Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam. |
|||
05-09-2012, 11:38
|
|||
|
|||
RE: Brak zasięgu czy coś innego ??
wszystko co opisałeś wskazuje na brak zasięgu
PS nie możesz równocześnie mieć uruchomionych kilku programów sterujących połączenie,więc albo TNI, albo PlayOnline Statystyki Folding@home |
|||
05-09-2012, 11:46
|
|||
|
|||
Zaraz zaraz, a komunikat "karty SIM/USIM lub błąd karty SIM/USIM"? No przecież to mówi wprost - karta SIM nie ma kontaktu z modemem. Nie została włożona, została źle włożona (np. wyłamana do microSIM), ma brudne styki albo (co najmniej prawdopodobne) jest uszkodzona.
|
|||
05-09-2012, 12:57
|
|||
|
|||
fakt, nie doczytałem dokładnie
Statystyki Folding@home |
|||
05-09-2012, 15:39
|
|||
|
|||
Jakubie, dziękuję za informację.
Ale co rozumieć, że karta została wyłamana do microSIM ? Kartę AERO używałem tyle samo co karty Play czyli tylko wczoraj wieczorem - pewnie kilkanaście razy była wsuwana i wysuwana, ale to chyba nie powinno spowodować jej zepsucia ? |
|||
05-09-2012, 16:00
|
|||
|
|||
Witam wszystkich
Ja jakimś wielkim znawcą nie jestem ale nie sądze żeby był to brak zasięgu, ponieważ ja mieszkam kawałek od Ciebie w Płazie i u mnie odbiera sygnał z BTS, który jest postawiony w miejscowości Wieprz koło Andrychowa , która jest dużo bliżej od Ciebie. Jedynie co mogę poradzić to żebyś wyszedł wyżej np. na strych. |
|||
05-09-2012, 21:11
|
|||
|
|||
Mumolin: pisałem o tym:
http://jdtech.pl/2011/10/aero2-co-zrobic...rosim.html To najczęstsza przyczyna błędu braku kontaktu SIM<->modem. Jeżeli jednak wkładasz kartę poprawnie do modemu i on jej nie widzi, spróbuj włożyć do zwykłego telefonu (nie musi być zgodny z Aero2 - komunikat błędu SIM wyświetli, jeżeli będzie taki problem) - dowiesz się, czy uszkodzeniu uległ modem, czy karta SIM. |
|||
05-09-2012, 22:02
|
|||
|
|||
Jakubie, Twoja odpowiedź była celna.
Tak, okazało się, że wyłamałem kartę do microSIM. Po prostu nawet na to nie zwróciłem uwagi jak wyłamywałem - łatwiej mi było wyłamać do microSIM, a że jestem technicznym lamerem to i problem się pojawił. Bardzo dziękuję Ci za pomoc.Jesteś rewelacyjny w tym co tutaj robisz. pozdrawiam |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|