Szybkie szukanie |
Anteny do modemów
|
17-05-2012, 00:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-05-2012 00:26 przez arturek.)
|
|||
|
|||
Anteny do modemów
Jakie ?
Najczęściej dołączane anteny dookolne z zyskiem 3-9dbi. maksymalnie jakie widziałem z zyskiem 11dbi. Czy są jakieś dookolne lub kierunkowe ale o dużym kącie propagacji - na przykład półsferyczne czy kardioidlane z zyskiem energetycznym większym niż 11 dbi ? i oczywiście nie za drogie a jeszcze lepiej jakby były też składane i możliwe do przemieszczania ? |
|||
17-05-2012, 01:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-05-2012 01:35 przez szopen.)
|
|||
|
|||
RE: Anteny do modemów
zacznijmy od tego, że uzyskanie zysku 11dBi jest fizycznie niemożliwe na antenie dookólnej (jest to sprzeczne z prawami fizyki), a "słynne" anteny "11dBi" mają realny zysk na poziomie 3-4dBi czyli w zasadzie takim samym jak antena wbudowana w przeciętny modem (zwykły półfalowy dipol ma 2-3dBi)
zysk anteny jest odwrotnie proporcjonalny do jej kierunkowości (nie wprost, ale jednak), czyli albo duży realny zysk i wąska wiązka promieniowania albo niski zysk i duży kąt ATK-8 jest w miarę wygodna w zastosowaniach ruchomych, ale oczywiście ma swoje rozmiary - ponad pól metra długości - no niestety praw fizyki nie da się ominąć i oczywiście to antena kierunkowa, ale to jedyna mi znana mała antena na której masz szanse na uzyskanie wymarzonego zysku przy zachowaniu rozsądnych rozmiarów (bo jest to typowa konstrukcja Yagi-Uda) o realnych 11dBi to na raczej zapomnij w innych wypadkach wbrew pozorom ATK-LOG też jest możliwa do przemieszczania (choć ze względu na szerokopasmowość jej realny zysk oscyluje w granicach 6-9 dBi) istnieją w miarę proste konstrukcje możliwe do samodzielnego wykonania (np. biquad i double-biquad, które opisywałem w innym wątku), gdzie można użyskać 6-9dBi w zasadzie dowolną konstrukcję zaprojektowaną na inne pasmo można dostosować do 900 MHz odpowiednio przeliczając wymiary (istnieje wiele konstrukcji dla 2,4GHz, więc wystarczy ich wymiary pomnożyć przez ~2,7 aby uzyskać coś co się nada do Aero2) możesz też pomyśleć o jakiejś panelówce (ale akurat tego typu anten nie testowałem z Aero2) ale jeśli masz na myśli coś kieszonkowego na pasmo 900MHz to zapomnij Statystyki Folding@home |
|||
17-05-2012, 01:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-05-2012 01:53 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Kłania się po części fizyka - żeby uzyskać "zysk", musisz ograniczyć kierunki, z których zbierasz sygnał. Im bardziej dookólny promiennik, tym mniejszy zysk anteny. Po drugie w takich prostych masztach (zwłaszcza poniżej metra długości) mam wątpliwości, czy da się uzyskać powyżej 6-7 dBi. I nie zapominaj o stratach kabla - nawet 1-2dB na metr przy cienkim badziewiu, o złączach nie wspominając. "Rekordowe" konstrukcje allegro mogą mieć 2-3 dBi zysku (przy 11-14 deklarowanym) i straty rzędu 6 dBi na przewodzie
Zasada więc jest prosta - duży zysk - anteny kierunkowe (panel, Yagi) - duże koszty montażu (maszt). Anteny dookólne (takie pręciki z magnesem zwykle) - niski zysk, ale duża elastyczność i uniwersalność. |
|||
17-05-2012, 09:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-05-2012 09:45 przez arturek.)
|
|||
|
|||
No to odpowiedź w stylu "praw fizyki pan nie zmienisz"
O tym to akurat dobrze wiem, zysk anteny zależy od tłumienia sygnałów wszech-kierunkowych. Miałem kiedyś Internet radiowy 2.4GHz i temat przerobiłem. Działałem na antenie panelowej z zyskiem 7dBi, kupionej w firmie krótkofalowców amatorów. Panelowa musiała być dlatego że nadajnik był przesłonięty i musiała łapać sygnały odbite. Efekty działania były dobre choć nawet jej nie wystawiłem za okno. W przypadku anteny kierunkowej trzeba się z nią ustawiać na nadajnik więc zastosowane mobilne jest praktycznie nieprzydatne w miejscach gdzie nie daje się w ogóle złapać sygnału na antenie dookolnej. Łapanie sygnału z Yagi w takim miejscu będzie wyglądało dość zabawnie - może zdarzyć że sygnał złapiemy dopiero wchodząc na drzewo w sadzie u sąsiada Nadajniki Aero mam w zasięgu dwa ale też są przesłonięte. Ponieważ z drugiej strony mam budynek wiec logiczne byłoby zastosowanie anteny o niewielkim procencie kierunkowości - jakiejś obejmującej pół do ćwierci sfery, żeby mięć większy zysk w porównaniu z dookolną. Szeroki kąt propagacji umożliwia tez łatwe złapanie sygnału w warunkach zabudowy bo w praktyce część sfery anteny dookolnej jest zawsze przysłonięta, więc dookolna ma sens kiedy odbieramy sygnały będąc w ruchu. Jak jesteśmy w miejscu to zadanie lepiej wykona antena o małym stopniu kierunkowości. I właśnie o taką ale mała i składaną antenę mi chodzi. Właśnie w podtekście pytania chodziło mi o to, że na alledrogo są anteny dookolne z takim jakimś zgrubieniem na pręcie. I teraz w zależności od ilości tych zgrubień na długości pętu - sprzedawcy podają różne zyski energetyczne - jak jest pręcik z jednym zgrubieniem piszą że ma 3-5dBi; jak jest na długość dwóch zgrubień piszą że zysk jest 9dBi. A jak jest pręcik na trzy zgrubienia to już jest full-wypas i piszą że ma zysk 13dBi ! Jakby tak zmontować pręt na długość 20 tych zgrubień to śmiało przekroczymy zysk 100dBi i powietrze wokół anteny zacznie świecić Wiem że tam lipę piszą, . W mojej obecnej lokalizacji całkiem możliwe, że się obejdzie w ogóle bez anteny. Tym niemniej gdybym się chciał przemieścić przydałaby się antenka bo w wynalazki wbudowane nie wierzę. Zmieniłem ostatnio telefon komórkowy - jakąś tanią nokią - i rwie się miejscami połączenie z Playa kiedy chodzę po mieszkaniu mimo, że nadajniki mam w zasięgu wzroku jakieś 4-5 km w linii prostej. |
|||
17-05-2012, 17:25
|
|||
|
|||
Cewki (powinny być pod usztywniającymi zgrubieniami - co ciekawe nie zawsze są) na antenie (z tego co ja zrozumiałem) nie służą wzmocnieniu (bo nie mają jak) a jedynie stroją antenę/decydują o częstotliwościach, na jakich mają najlepszy zysk.
Mam taki pręt wysokości około półtora metra - faktycznie zysk ma (ze stratą kabla) około 6dBi. Ale to ciężkie bydlę, gruby kabel itd. Ale faktycznie coś daje. Cena: 140 PLN. |
|||
18-05-2012, 00:07
|
|||
|
|||
Sądząc po cenie to raczej nie będzie taka jak ta antenka dodawana do modemów. Tamte wyglądaja niepozornie a ich ceny raczej w okolicy 14zł. niż 140.
|
|||
18-05-2012, 00:35
|
|||
|
|||
Te "dodawane do modemów" o wartości poniżej 30 PLN to totalny odpad o zysku nieprzekraczającym 2-3 dBi, z kablem o stratach rzędu 5-6 dBi (cienki i dość długi kabel). Bez wystawienia anteny na zewnątrz pogarszają odbiór.
|
|||
18-05-2012, 00:49
|
|||
|
|||
znacie jakiś sklep internetowy z antenami ?
|
|||
18-05-2012, 01:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2012 13:28 przez szopen.)
|
|||
|
|||
powiem tak - jedyny sklep do którego mam pełne zaufanie to dipol
ale sklepów jest całkiem sporo (ciekawe, że w niektórych można kupić taniej niż w sklepie producenta, tyle, że trzeba znać modele tego co chcesz kupić) w kwestii zastosowania "mobilnego" użyłem z pewnością niewłaściwego słowa (miałem na myśli używanie tej samej anteny w kilku lokalizacjach "stacjonarnych") natomiast w samochodzie nie używam zewnętrznych anten wcale, zamiast tego stosowałem (do czasu uruchomienia masy nadajników w grudniu ub. r) 2 triki: - mniej wygodny: mocowanie modemu z przedłużaczem do lusterka wstecznego lub bezpośrednio szyby na tzw. lasotaśmę (gafę) - wygodniejszy: mocowanie modemu w uniwersalnym uchwycie (szczękowym) od telefonu/nawigacji na szybie w tej chwili używam modemu minipci wbudowanego do netbooka (wprawdzie jest to inny modem niż fabryczny, ale na wbudowanych fabrycznie antenach) i w zastosowaniu w pełni mobilnym (samochód/autobus) jest to w zupełności wystarczające i wygodne Statystyki Folding@home |
|||
18-05-2012, 09:12
|
|||
|
|||
Jest dużo sklepów (dodam jeszcze yagi.pl, agrolan.pl) - ale w każdym możesz kupić chińskie niewiadomoco, antenę na złe pasmo, ale także porządny sprzęt.
A montowane samego modemu na przedłużaczu USB i ustawienie w lepszym miejscu to zawsze według mnie powinien być pierwszy sposób na rozwiązanie problemów z zasięgiem. |
|||
18-05-2012, 13:35
|
|||
|
|||
jeszcze parę słów o propagacji dopiszę może wieczorem
ale generalnie nie jest prawdą, że w środowisku gdzie występują odbicia (gęsta zabudowa miejska) zawsze optymalna dla anten kierunkowych jest celowanie w nadajnik PS antena panelowa jest również anteną kierunkową Statystyki Folding@home |
|||
18-05-2012, 13:55
|
|||
|
|||
Ale o szerszym kącie propagacji. W gęstej zabudowie jest oczywste że kierunkową anteną nie celuje się w nadajnik bo go zwykle nie "widać" w waskim kącie anteny. A kierunki odbić mogą sie zmieniać jak sasiad zamknie rolety w oknie na przykład. Dlatego lepsze są tam anteny zbierające sygnała pod szerszym kątem.
|
|||
18-05-2012, 19:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2012 19:54 przez szopen.)
|
|||
|
|||
no właśnie wcale niekoniecznie szerszy kąt = lepiej,
bo to wcale nie jest kwestia, aby "złapać" jak najwięcej sygnałów z różnych odbić lecz by znaleźć ten który ma wysoką i stabilną amplitudę sygnały odbite przychodzące z różnych kierunków mają to do siebie, że nie są zgodne w fazie z sygnałem podstawowym (czyli tym bezpośrednio z nadajnika, lub z najkorzystniejszego odbicia), a tym samym można je traktować jako dodatkowe zakłócenia o dość wysokim poziomie (szczególnie, że są one umiejscowione idealnie w interesującym nas paśmie sygnału użytecznego) a tym samym antena o charakterystyce wybitnie kierunkowej w takich warunkach ma szansę się sprawdzić lepiej od takiej o szerokim kącie promieniowania właśnie ze względu na interferencje sygnałów odbitych przy zastosowaniu anteny dookólnej konieczne jest znalezienie właściwego miejsca jej montażu - zmieniając położenie anteny o zaledwie kilkanaście-kilkadziesiąt centymetrów można uzyskać przyzwoitą moc sygnału, podczas gdy tuż obok jest zupełna "dziura" w zasięgu (zjawisko to jest szczególnie dobrze widoczne w miejscach gdzie "nie dolatuje" bezpośredni sygnał z nadajnika, lecz za to są 2 sygnały odbite, które docierają różnymi drogami) Statystyki Folding@home |
|||
18-05-2012, 23:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2012 23:31 przez arturek.)
|
|||
|
|||
Z moich doświadczeń wynika coś innego. Przy odbiorze sygnałów odbitych trzeba je łapać z szerszego kąta, bo one zależą od zmiennych warunków i kierunki padania oraz siła z różnych kierunków ulega zmianie, czasem w zalezności od pór roku czasem od pory dnia. Wtedy antena o zbyt dużej kierunkowości obejmuje zbyt mały wycinek przestrzeni więc jednego dnia może nam łapać lepiej metr za oknem a innego dnia będziemy musieli z nią wejść na dzrzewo w ogrodzie i stanąć na głowie.
Na radiówce miałem antenę panelową bo obejmowała niemal półsferę między budynkami. Nadajnika nie było w ogóle widać, był przesłonięty z każdej strony, nie było tez mowy o odbiciu od stałych przeszkód terenowych. |
|||
20-09-2012, 14:51
|
|||
|
|||
To ciekawe, co tu piszecie.
Zamierzam właśnie kupić antenę 11 dBi marki Extreme Style - produkowane w Polsce. Z tego co zauważyłem, to one dość szybko znikają ze sklepów internetowych. Dość często jest brak towaru i podobno jest to spowodowane tym, że idą jak przysłowiowe ciepłe bułki. Są to anteny z dwiema cewkami. Są jeszcze na rynku 11 dBi z jedną cewkę produkowane gdzieś w Chinach, ale te chyba są gorsze. Jednak jeżeli rzeczywiście z tych 11 dBi uzyska się 2-3 dBi, to chyba zrezygnuję z kupna. |
|||
20-09-2012, 16:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-09-2012 16:59 przez szopen.)
|
|||
|
|||
warto wiedzieć, że zysk anteny mierzony jest w skali logarytmicznej
11dBi jest niemożliwe do osiągnięcia w konstrukcji dookólnej, a wynika to po prostu z praw fizyki ludzie kupują te wynalazki, bo: 1) CCC = cena czyni cuda i jest w stanie zaćmić zdrowy rozsądek 2) antena nawet o realnym zysku 2-3dBi, ale umieszczona w miejscu o DOBRYM zasięgu i równocześnie daleko od źródła zakłóceń EM (czyli np. komputera) może dać lepsze rezultaty niż antena o takim samym zysku fabrycznie zamontowana w modemie Statystyki Folding@home |
|||
20-09-2012, 16:30
|
|||
|
|||
Ja powiesiłem modem na przedłużaczu USB i się poprawiło. Szału nie ma ale jest lepiej.
|
|||
22-09-2012, 09:01
|
|||
|
|||
Ja akurat sprawdziłem zasięg takiej anteny za 25zł. Dzieliła mnie tylko szyba okna. Wyszło 3dBi (modem był na przedłużaczu usb). Realny zysk to pewnie 2-3dBi.
|
|||
22-09-2012, 11:21
|
|||
|
|||
Piszę artykuł o antenach, będzie centrum wiadomości na ten temat
|
|||
23-09-2012, 20:34
|
|||
|
|||
witam
Słuchajcie Panowie. U mnie jest taka sytuacja, że na modemie e173 wewnątrz mieszkania nie łapię sieci Pl17, a wystarczy wyjść na balkon (dosłownie 2m) i łapię sięć o sygnale dobrym. Jak to jest z tymi antenkami dookólnymi. Czy w moim przypadku wystarczyła by taka aby złapać zasięg wewnątrz mieszkania?? ps. dla mnie temat anten to czarna magia..... |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|