[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ESPHome rozszerzenie Home Assistanta o DIY oparte na ESP
19-05-2022, 00:17
ESPHome rozszerzenie Home Assistanta o DIY oparte na ESP
https://esphome.io/changelog/2022.5.0.html

Z nowości wsparcie dla:
- (jak dla mnie najciekawsze) Belling BL0939 czujnika napięcia, prądu i mocy stosaowany w niektórych smart-plug'ach i modułach przekaźnikowych (np. Sonoff Dual R3 v2)
- czujników Sensirion z linii SEN5x (są to czujniki cząstek stałych - PM taki najprostszy to SEN50-SDN-T pozostałe modele z linii mają bardziej rozbudowane możliwości SEN54-SDN-T mierzy dodatkowo temperaturę, wilgotność względną oraz indeks VOC, a SEN50-SDN-T oprócz tego wszystkiego jeszcze indeks NOx wraz ze stopniem skomplikowania rośnie też cena)
- czujnika Sciosense ENS210 - termohigrometr I2C SMD (póki co nie widziałem gotowych płytek prototypowych, a same układy są dostępne W ChRL w cenie 3$-4$ przy zakupie 5-20 szt.)

Ale generalnie najciekawszy (jak dla mnie) jest opis nowej metody zmiany nazwy (jakoś dotąd sobie z tym radziłem lepiej lub gorzej Tongue)
esphome napisał(a):Rename

ESPHome now offers a way for people to rename their devices automatically. This is done by creating a new YAML file with the new filename, changing the name inside the YAML, and then OTA uploading to the device to its existing hostname. If all is successful, the old YAML file will be removed and you can continue configuring your newly named device.

This is particularly useful if you have received a pre-installed device, or are installing pre-configured ESPHome from a website for example.

i dość istotne zmiany w komponencie Select

Jako ciekawostkę można potraktować wprowadzenie obsługi SML (standard jest stosowany np. w niemieckich licznikach energii, więc w sumie dokładając własny podlicznik można użyć czegoś z niemieckiego rynku).

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
ESPHome rozszerzenie Home Assistanta o DIY oparte na ESP - szopen - 19-05-2022 00:17
ESPHome [split] - szopen - 01-12-2019, 17:48
ESPHome [split] - szopen - 24-04-2021, 23:43