![]() Szybkie szukanie |
ESPHome rozszerzenie Home Assistanta o DIY oparte na ESP
|
19-05-2022, 00:17
|
|||
|
|||
ESPHome rozszerzenie Home Assistanta o DIY oparte na ESP
https://esphome.io/changelog/2022.5.0.html
Z nowości wsparcie dla: - (jak dla mnie najciekawsze) Belling BL0939 czujnika napięcia, prądu i mocy stosaowany w niektórych smart-plug'ach i modułach przekaźnikowych (np. Sonoff Dual R3 v2) - czujników Sensirion z linii SEN5x (są to czujniki cząstek stałych - PM taki najprostszy to SEN50-SDN-T pozostałe modele z linii mają bardziej rozbudowane możliwości SEN54-SDN-T mierzy dodatkowo temperaturę, wilgotność względną oraz indeks VOC, a SEN50-SDN-T oprócz tego wszystkiego jeszcze indeks NOx wraz ze stopniem skomplikowania rośnie też cena) - czujnika Sciosense ENS210 - termohigrometr I2C SMD (póki co nie widziałem gotowych płytek prototypowych, a same układy są dostępne W ChRL w cenie 3$-4$ przy zakupie 5-20 szt.) Ale generalnie najciekawszy (jak dla mnie) jest opis nowej metody zmiany nazwy (jakoś dotąd sobie z tym radziłem lepiej lub gorzej ![]() esphome napisał(a):Rename i dość istotne zmiany w komponencie Select Jako ciekawostkę można potraktować wprowadzenie obsługi SML (standard jest stosowany np. w niemieckich licznikach energii, więc w sumie dokładając własny podlicznik można użyć czegoś z niemieckiego rynku). Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|