![]() Szybkie szukanie |
ESPHome rozszerzenie Home Assistanta o DIY oparte na ESP
|
11-07-2021, 09:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-07-2021 17:26 przez szopen.)
|
|||
|
|||
RE: ESPHome rozszerzenie Home Assistanta o DIY oparte na ESP
Niestety jeszcze raczkuję w tym temacie i czasem zdarzy się jakaś prozaiczny błąd ?, ale powoli do przodu z czasem powinno być lepiej. Jeśli chodzi o tą płytkę to jej nie mam, ponieważ potrzebuję sterować większą ilością wyjść przekaźnikowych. Wiem, że najlepiej byłoby użyć ESP32 bo ma sporo GPIO, ale ja już mam zrobioną pewną instalację i chciałbym z niej korzystać. Chciałem zrobić taki układ: w domu ESP8266 – RS232 -> na zewnątrz -> RS232-płytka z mikroprockiem -> przekaźniki i tu jest można użyć przekaźnika z podwójną parą wyjść i mieć hardwarowe potwierdzenie załączenia. Dlatego chciałem nietypowego rozwiązania, wydaję mi się, że nawet już coś znalazłem i muszę to teraz sprawdzić w całości, a tu jest przykład jak zrobić potwierdzenie załączenia przekaźnika: link https://esphome.io/cookbook/uart_text_sensor.html
do tego parę linijek kodu (arduino, C, bascom) i powinno działać. EDIT: Zrobiłem na szybko próbę wysyłając z terminala komendę, którą powinien odczytać jako true, ale niestety coś nie działa jeszcze ech, ale cóż nikt nie mówił, że będzie łatwo. Kod: switch: EDIT2: Już wszystko działa, wysyłałem niepełną komendę, a teraz jest wszystko OK, przy takim rozwiązaniu można dołączyć tyle przekaźników ile się chce. Pozdrawiam Darek |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|