[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wybór sprzętu na "bazę" pod Home Assistant
16-06-2020, 14:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-06-2020 02:37 przez szopen.)
Wybór sprzętu na "bazę" pod Home Assistant
Wydajność jest spoko, strzałem w kolano póki co w czwórce jest firmware (głównie mam na myśli brak możliwości bootowania z USB, co w trójce jest możliwe od wieków, za to jedynie na kompatybilnym osprzęcie).

Oczywiście są też wszystkie inne wady ogólnie dotyczące RPi, które miliony użytkowników jakoś dzielnie znoszą Tongue
(ale z tym nie da się walczyć - konstrukcje pozbawione typowych wad RPi są sporo droższe, a wtedy sens zaczyna mieć już NUC).

Ujmę to tak: wydajnościowo 3B (ta bez plusa) była dla mnie już wystarczająca (włącznie z monitoringiem wideo wewnątrz HA, chociaż takie zastosowania wymagają innego nośnika niż karty TF).

"Jakiś serwer" może mieć mniejsze wymagania niż desktop, ale to już wszystko zależy od konkretów - zawsze hdd/ssd podpinane przez USB są wąskim gardłem - mi się nie udało lokalnie przekroczyć 200MB/s przy nvme podpiętym na takiej przejściówce USB3 (czyli wynik jest nawet gorszy niż w przypadku starego ssd podpiętego natywnie przez sata, muszę podrążyć temat, bo taki wynik nie wygląda dobrze) choć nie mówię tu o RPi tylko o prostym teście na starawym laptopie.

Może ~140-150zł nie jest tam mega strzałem, bo tyle po wycofaniu z produkcji RPi4-1GB wynosi cena sugerowana wersji 2GB w USA, a nawet trochę mniej (a z Ali trzeba brać pod uwagę potencjalny VAT koło 34zł i obsługę celną 18zł bodajże), a czemu mieszam Amerykę do Chin? - bo u producenta w ChRL nie powinno być drożej niż na największym rynku detalicznym, wprawdzie na Ali nie kupujemy u producenta, ale sprzedawcy nie powinni przeginać z marżą.

Powiem więcej - teraz bez zbędnego wahania zamówiłem na Ali czwórkę 2GB po tym, gdy odkryłem, że stopień zaawansowania prac nad bootowaniem USB jest już tak zaawansowany:
https://www.raspberrypi.org/forums/viewt...p?t=274595
https://github.com/raspberrypi/rpi-eeprom/releases
Chociaż w HA to pewnie nie będzie do wykorzystania w tym roku, ale docelowo to jest kolejny wydatek - o ile np. używany ssd nvme 256MB (z outletu) można kupić w okolicach 100zł to przejściówka nvme->usb to już kolejna stówka (nawet zamawiając w ChRL), a bootowania trójki ze zwykłego hdd nigdy do końca nie przetestowałem, ewentualnie wszystkie obudowy USB jakie mam są niekompatybilne z ograniczonymi możliwościami bootloadera trójki (ale możliwe, że starsze wersje HassOS tego nie wspierały poprawnie, trójka jest też wymagająca pod względem kontrolerów, więc dopiero teraz gdy mam system w wersji która na 100% bootuje - przetestowane na nvme, mógłbym zrobić miarodajne testy obudów czy przejściówek USB i to póki co na 3B+, a dopiero wiedząc który sprzęt z tego co mam pod ręką jest kompatybilny mógłbym kombinować dalej, chociaż tu jest szansa, że ujawni się w końcu potencjalna przewaga czwórki - tam jest przeprojektowane sporo rzeczy i jest szansa na to, by bootloader był znacznie mniej wybredny sprzętowo - w czwórce on jest elementem firmware, wcześniejsze modele miały tam tylko prebootloader nie dając szans na dołożenie obsługi jakiegoś sprzętu w przyszłości).

Odnośnie dodatkowych wydatków - z drugiej strony przejściówki m.2 sata -> USB3 są taniutkie, to za to ssd m.2 sata są absurdalnie drogie.
Wykorzystanie zwykłego hdd byłoby interesującym rozwiązaniem - w wolnej chwili chyba wrócę do testów (niestety tego rodzaju testy są wybitnie czasochłonne, a mnie w 100% urządza rozwiązanie z użyciem NUCów, więc niczego nie obiecuję).

Ekonomista napisał(a):W botlandzie nawet jest najtaniej na all.
Co świadczy o tym, że ludzie sprzedają używki drożej od nowego sprzętu, albo importerzy sprowadzali wtedy, gdy dolar był >4zł.

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Wybór sprzętu na "bazę" pod Home Assistant - szopen - 16-06-2020 14:47