![]() Szybkie szukanie |
ESPHome rozszerzenie Home Assistanta o DIY oparte na ESP
|
14-02-2020, 18:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-07-2022 01:15 przez szopen.)
|
|||
|
|||
ESPHome rozszerzenie Home Assistanta o DIY oparte na ESP
jerzs napisał(a):mój ESP to ten z załącznika, na razie jeszcze nie wiem czy jest dobry czy taki sobie :-)to jest "DOIT ESP 32 DEVKIT V1", czyli zgadłem (albo jego klon, wersja 30-pinowa, czyli ma jedno GPIO mniej niż 36-pinowa) ten mały kwadratowy czarny scalak to właśnie UART na USB (nie widać nadruku na nim, ale pewnie CP2102), więc zasilanie i pierwsze programowanie masz mocno ułatwione (ma tez przyciski) niestety nie mam podobnego modułu, więc musisz się opierać na dokumentacji https://docs.platformio.org/en/latest/bo...-devkit-v1 (poniżej dodatkowo od innego projektu wykorzystującego taki moduł, ale też zawiera niektóre najistotniejsze kwestie) https://docs.zerynth.com/latest/official...index.html prawdopodobnie przycisk EN to jest Reset, a BOOT to Flash (do przytrzymania podczas resetu, oczywiście tylko w sytuacji flashowania przez USB/UART). Ponieważ to SoC ESP32 to już mówię, że jest dobry (w ESP8266 trafiałem już na ograniczenia sprzętowe przy bardziej rozbudowanej zabawie) z drugiej strony wszystkie niemal wszystkie moduły na ESP32 "to to samo" (różnią się głównie podłączonymi peryferiami, co oczywiście może rzutować na zastosowania, ale ogólne zasady są te same). jerzs napisał(a):Przez krótką chwile myślałem o takim intelu o którym piszesz ale mi przeszło ze względu na jego pobór pradu - 65W i to w sytuacji kiedy moja malina 4B ma podobnie taktowany procesorNo cóż 2 popularne błędy w 1 zdaniu: - moc znamionowa zasilacza to nie pobór mocy (tzn. dla zasilaczy to jest pobór mocy przy maksymalnym obciążeniu, ale przeciętny NUC zżera jakieś 10W, jeśli się dorobię to obiecuję, że zmierzę realny pobór mocy, prawdę mówiąc miałem na myśli nie jakiegoś króla wydajności tylko raczej energooszczędny NUC6CAYH mający na pokładzie 4-rdzeniowego 64-bitowego celeronka o TDP 10W), swoją drogą wspomniane 65W to jest zdaje się maksymalna obciążalność (a rzeczywisty pobór mocy to odwrotność sprawności pomnożona przez obciążenie na wyjściu, więc w ekstremalnym wypadku może przekroczyć te 65W ![]() - porównanie zegara procesora przy odmiennych architekturach (nie twierdzę, że akurat celeronek to jest król wydajności ![]() update1: Nie sądziłem, że sprawy się tak szybko potoczą - dorobiłem się NUCa (a nawet dwu, bo podejrzewałem że kupiony na wyprzedaży jest niesprawny i z zamiarem zwrotu zamówiłem kolejnego "nówkę", a tymczasem prawdopodobnie włożyłem do niego niekompatybilny RAM ![]() ![]() Jak obiecałem tak zrobiłem - po włożeniu ssd i 4GB RAMu w jednej kości oraz tymczasowej instalacji windowsa (był potrzebny, aby szybko i na luzie ogarnąć oficjalne aktualizacje firmware) zrobiłem też szybkie testy poboru mocy - nieco niedoszacowałem strzelając w 10W, ale wiele się nie pomyliłem - w trybie wysokiej wydajności zużywa od 7,5W do maksymalnie 15W (zależnie od tego jakie podzespoły były "żyłowane"), nie sprawdziłem jedynie jak się zachowuje jako headless. Update2: Konfiguracja mniej więcej docelowa, czyli taka do pracy jako HA: - ssd: Crucial MX500 120GB (to idealny przykład niskobudżetowca, nie wiem czemu ludzie się nim tak jarają); - RAM: 4GB PC3L-12800 (czyli DDR3 1600MHz w tym budżetowym modelu NUCa można zaszaleć na oczko szybsze); - konfiguracja headless: czyli odpięty monitor, klawiatura i mysz oraz BIOS skonfigurowany do startu po pojawieniu się zasilania (jeszcze mam w planie delikatne poprawki w konfiguracji - można np. zgasić podświetlenie LED przedniego panelu - i tak nie będzie przecież w uśpieniu); - udawanie środowiska typowego dla HA: podpięty dongle Z-wave. Pobierana moc podczas typowej pracy między 6W, a 7W, właściwie to oscyluje wokół 6,5W (przecinek jest na swoim miejscu - to jest 10% możliwości zasilacza); w trakcie kompilacji w ESPHome 10W (najwyższy chwilowy wynik to było 12W). Można jeszcze ewentualnie wywalić kartę WiFi intel AC-3168 (jest na slot M.2 key E rozmiar 2230) nie wiem czy się coś zaoszczędzi na poborze mocy, ale jest np. cień szansy by przy użyciu przejściówki M.2 key E-> NVMe wsadzić tam ssd (jakkolwiek gwarancji na to, że zadziała nie ma), ewentualnie można ją wymienić na jakąś bardziej wypasioną w razie konieczności (np. Intel AC-9560). Cudo umożliwiające wpięcie ssd w slot M.2 przeznaczony dla karty sieciowej (nie testowałem czy to działa, w każdym razie nie musi w każdej konfiguracji, o czym co uczciwsi sprzedający uprzedzają…) https://web.archive.org/web/202002180148...52172.html Pewnie bym się nad tym zastanowił gdyby sprzęt miał stanowić też rejestrator dla kamer (wtedy bym wrzucił hdd sata i kombinował czy się nie da systemu mieć na nvme). Update3: przyciemniając iluminację LED zszedłem poniżej 6W (przycisk power 20% jasności blue, obwódka jako kontrolka działania hdd z przedziałem 0-50%, ostatecznie pewnie zgaszę ją całkowicie). Pełny start systemu zajmuje koło 40sekund (jest to klon konfiguracji z RPi3B+ gdzie start zajmował 140s.). Jest jeszcze jedna kwestia - do RPi ostatnio się dość mocno zraziłem - po… wielu wydaniach firmware z błędami przynajmniej dla RPi3B/3B+ oraz nieznanym terminie wprowadzania bootowania USB dla RPi4. Osprzęt dostępny dla RPi też nie jest najwyższych lotów - do "trójek z plusem" kupiłem jedne z najdroższych radiatoro-obudów, a mimo to wentylatory nie dotrwały roku bezawaryjnej pracy, czwórka ma mechaniczne zmiany konstrukcyjne uniemożliwiające użycie wielu akcesoriów od trójki (tak swoją drogą to nie nowość, bo każda kolejna generacja wprowadzała jakieś zmiany, ale z użyciem dremela, pilnika czy wiertarki można zwykle było je sobie przerobić, a teraz już zmiany są takie, że nie sposób), a w przypadku NUCa wiem że dostanę jakiś przyzwoity zasilacz (bodajże FSP) a wentylator się nie zatrze po roku. jerzs napisał(a):Utylizacja pamięci i procesora oscyluje między 5 a 10%. Nawet jej nie wentyluję wiatrakiem bo nie dobijam do temperatury 50 stopni.No to jest jakiś plus - moje pierwsze testy z RPi4 to była praca całkowicie bez radiatora (muszę czwórkę w końcu poskładać do kupy, bo mam już i obudowę i radiator, przypadkowo kupiłem konstrukcyjnie całkiem inny niż dla trójki, ale może to i dobrze? zobaczę za jakiś bliżej nieokreślony czas, bo na razie czwórka zalega odłogiem) Ba, ewentualne wykorzystanie USB3 na RPi4 też już testowałem (z braku laku na 2 dość szybkich pendrive'ach w RAID0, ale oczywiście nie w kontekście HA) i jest to sensowne, mimo wszystko NUC mnie kusi… No i wracając do tematu ESPHome i HA jerzs napisał(a):No a skoro nie mam jeszcze dysku i kompilacje mogą zamordować moja kartę SD to rozglądnę się za flashowaniem wprost z PCBędziesz wtedy moim linuksowym guru (z tego co kojarzę pod windows ten temat jest jeszcze bardziej hardkorowy, jakkolwiek nie próbowałem ESPHome jako samodzielnej instalacji), powiem tak: dla mnie "można" nie jest synonimem "trzeba" ![]() Aby dać jakiś obraz sytuacji: mam 3 instalacje HA (każda w postaci gotowego obrazu hassio; 2x RPi3B+ i 1x Odroid MC1 solo) i w każdej ESPHome jako addon. Karta w RPi (czy innym SBC działającym podobnie) i tak prędzej czy później skończy żywot, więc trzeba być na to przygotowanym (regularne backupy), a brak kompilacji i tak się na wiele nie zda jeśli masz w planach mnóstwo modułów produkujących masę danych, które się i tak znajdą w bazie danych (i w ten prosty sposób zużyją kartę, oczywiście można limitować ilość wpisów generowanych przez recorder, ale raczej nie po to przygotowuje się czujniki by z nich nie korzystać w jakiś bardziej zaawansowany sposób). Z różnych przyczyn miałem już okazje korzystać z pełnego backupu i jest to upierdliwe, ale do przyjęcia (po przywróceniu backupu na świeżej instalacji HA trzeba jeszcze zreinstalować przynajmniej niektóre pluginy, a w przypadku awarii karty restore z backupu to w zasadzie jedyna sensowna droga), można ewentualnie zapobiegawczo klonować kartę raz na jakiś czas (pół roku, albo przynajmniej gdy zauważymy niepokojące zachowanie - timeouty mogą być takim "dzwonkiem alarmowym", że coś się zaczyna dziać złego) na nową. Droga jest zasadniczo jednokierunkowa - z mniejszej karty na większą lub identyczną, przy czym na "identycznych" można się przejechać - rozmiar tego samego modelu karty może się nieznacznie różnić, a klonowanie z większej na mniejszą zwykle się nie udaje, a wtedy zostaje jedynie świeża instalacja + restore backupu - tu taki hint: mając kilka kart w zapasie warto sprawdzić ich pojemności i ustalić sobie na przyszłość kolejność ich użycia - od najmniejszej do największej (i schować je do "nienaruszalnego zapasu"). Tu przy okazji takie spostrzeżenie - udało mi się zainstalować HA na karcie 4GB (wydanie na HassOS 3.9 dla Odroida XU4, a używam go na okrojonym do granic możliwości MC1 solo ![]() jerzs napisał(a):Pajęczarstwa też NIESTETY nie zlikwiduję bo zigbee i tak jest na USB.A to ostatnie, to mnie intryguje napiszesz coś więcej? (chętnie z linkami do dokumentacji), wprawdzie używam Zigbee ZLL, ale jedynie jako integracji z mostkiem Hue (nie używam DIY w tym wypadku, ale to chyba interesujący temat, jeśli masz rozpracowany). Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|