![]() Szybkie szukanie |
ESPHome rozszerzenie Home Assistanta o DIY oparte na ESP
|
17-12-2019, 22:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-12-2019 22:29 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Home Assistant (Hass.io) - ogromne możliwości integracji ID
No i stało się - zjarałem moduł NodeMCU v2… i to dzięki temu, że parę dni temu przyszedł mi ESP32-CAM prosto z ChRL ;P i zacząłem eksperymenty (zamarzyła mi się równoczesna praca jako zdalna bramka BT i równocześnie kamerka, bo moduł ma 4MB PSRAM, a szkoda, by się marnowało, ale jak dotąd takie kombo mi się nie udało…).
Więc taka przestroga dla innych - o ile fajnie jest sobie podebrać zasilanie z innego modułu, to tym razem przesadziłem - stabilizator 3,3V w NodeMcu wytrzymał zasilanie łącznie 4 modułów ESP8266, ale po podpięciu do tego kramiku jeszcze ESP-CAM poszedł z dymem, ale nie wykluczam zwarcia… (na breadboard miałem już naprawdę gęsto, ale przeciążenie jest bardziej prawdopodobne, bo nieco wcześniej niż poszedł dym straciłem wskazania z DHT11). Aby było weselej moduł ESP-CAM nie raczy pracować przy zasilaniu 3,3V i ostatecznie pozostaje zasilanie 5V (moduł kupiony jako "Geekcreit ESP32-CAM" https://www.banggood.com/Geekcreit-ESP32...94679.html w rzeczywistości jest to najprawdopodobniej moduł "AI Thinker ESP32-CAM" https://docs.platformio.org/en/latest/bo...32cam.html ) ale przez ten dym na biurku odechciało mi się dalszej walki, chyba po prostu dokupię najprostszy moduł ESP32 i z niego będzie bramka + czujniki, a ESP32-CAM pozostanie jako dodatkowa kamerka nie robiąca jednak szału poza ceną… (a mam akurat jedną atrapę, to można wrzucić do środka o ile sprzęt nie będzie się np. przegrzewał przy ciągłej pracy, bo ten cały kramik podlegał testom stabilności przed wrzuceniem na stałe do obudów…). Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|