[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Xiaomi Redmi Note 4X (8*2GHz, 3GB/16GB) z PL - z czym to się je
12-10-2017, 02:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2017 02:58 przez szopen.)
XIAOMI Redmi Note 4x (procesor 8*2GHz,3/16GB) z Polski - z czym to się je
Ekonomista napisał(a):Mam nadzieję, że telefon nie rozsypie się na dniach jak można by przypuszczać po doświadczeniach Szopena Wink .
zacznę od końca - telefon upadł mi na kafelki i mam teraz gęstego "pajączka" na całym wyświetlaczu
po tego typu upadku żaden inny mój telefon nie zaliczył czegoś takiego, stąd wrażenie szkła zrobionego z ryżu (miało chyba wewnętrzne naprężenia?) trochę mój błąd, bo nie miałem ani bumpera, ani szkła ochronnego
niestety nie zdążyłem kupić, bo mimo wschodzącej popularności tego modelu nigdzie w okolicy nie mieli nic pasującego i zgodnego z moim gustem, a z własnej głupoty nie zamówiłem w ChRL równocześnie z telefonem… i jeszcze jedno - ja mam RM4X, a nie RMN4X, to ta sama linia, ale inny model

dla porównania - samsung s6 po podobnym zdarzeniu ma zaledwie lekkie "wygryzienie" przy krawędzi, a inne wcześniejsze telefony nigdy nie zaliczyły nawet pęknięcia w zbliżonych okolicznościach, nawet neffos (do którego ponoć do dziś nie można zdobyć takich akcesoriów jak bumper czy szkło) dał radę wielokrotnie bez uszczerbku (miał niestety podobną wadę konstrukcyjną do RM4X- wyślizgiwał się z ręki)

natomiast poprzedniego chińczyka stłukłem w dużo bardziej drastycznych warunkach - uderzyło w niego coś ciężkiego i rozpędzonego - element maszyny, mimo to pajączek na vernee był symboliczny - 3 "rysy" w tym jedna po przekątnej ekranu (a nie był to jedyny "załatwiony" przeze mnie telefon, ale przykładowo upadkowi z 15m na beton raczej mało który smartfon dałby radę, o i ile są takie)

Ekonomista napisał(a):No irytujące są wszędobylskie reklamy w aplikacjach, których nie uświadczyłem w telefonie Microsoftu
to akurat nie jest kwestia systemu (choć oczywiście pewne znaczenie ma polityka jego wydawcy) lecz samych aplikacji - jeśli zainstalujesz ścisłe odpowiedniki (od tych samych producentów co na innych systemach) to będą zachowywać się tak samo

1) na te moje 300+ aplikacji tylko parę durnych gierek - "zabijaczy czasu" wyświetla reklamy, by się ich pozbyć wystarczy się odłączyć od neta (to jest dostępne w podręcznym menu, które jest dość elastycznie konfigurowalne (ustawienia->pasek powiadomień->układ przełączników*, można to menu konfigurować także w samym menu), a reklamy w większości wypadków nie będą się wyświetlały

2) czasem można kupić brak reklam (przez zakup w aplikacji, o ile nie jest to subskrypcja korzystam - np. ookla speedtest umożliwia wyłączenie reklam "po wsze czasy" w ten sposób),

3) bądź kupić** wersję "adfree" czy "pro", która reklam nie zawiera, a często ma dodatkowe funkcje - i korzystam czasem z tej opcji swoją drogą nawet dla aplikacji bez reklam i nawet nie zawsze gdy potrzebuję faktycznie tych dodatkowych funkcji (po prostu by wynagrodzić trud autorowi, ba niektóre aplikacje mają opcję dobrowolnej dotacji dla autora i jeśli to wartościowe dla mnie apki, uważam za stosowne wesprzeć ich autorów)
jeśli developer nie oferuje takiego rozwiązania lub chce nieproporcjonalnie dużo, to taka aplikacja wyfruwa z mojego sprzętu i konta
(jest z pewnością niejeden taki niechlubny przykład rozbestwienia autorów, akurat tylko 1 mam w pamięci, ale sobie odpuszczę antyreklamę - niech wystarczy fakt, że jest darmowy lepszy odpowiednik tej aplikacji i co ciekawsze bez reklam)

4a) są także zazwyczaj aplikacje alternatywne i przeważnie daję się znaleźć coś równie funkcjonalnego, a bez reklam i darmowego

4b) można skorzystać z alternatywnego "sklepu" - przykładem niech będzie f-droid oferujący aplikacje udostępniane na licencjach typowych dla linuxa (cześć z tych apek jest w oficjalnym google play) nie spotkałem jeszcze aplikacji stamtąd, która by wyświetlała reklamy

5) adblock (skuteczne rozwiązania wymagają raczej root'a)

Ekonomista napisał(a):oraz ciągłe powiadomienia o jakichś bzdurach,
kwestia powiadomień - to dopiero jest modne od niedawna, zwykle aplikacje nie wymagające powiadomień ich nie wyświetlały, ale…

A) większość aplikacji nie wymagających w każdych okolicznościach powiadamiania użytkownika o czymś-tam ma opcje wyłączania powiadomień (jeśli z ich nie korzystasz to wyłącz)

B) na wypadek "nachalnych" aplikacji masz możliwość systemowego wyłączenia powiadomień z wybranych aplikacji (ustawienia->pasek powiadomień->powiadomienia aplikacji) - mam 7 aplikacji z wyłączonymi systemowo powiadomieniami (nie miały odpowiedniej opcji w samej aplikacji)

C) tryb nie przeszkadzać (to nie tylko dla powiadomień) - mam to automatycznie włączone na noc, aby nikt mnie nie budził (a w każdym razie nie zawracał gitary, gdy śpią inni domownicy)

* opisy lokalizacji w ustawieniach dla MIUI8 (upgrade do 9 sobie zrobię jeśli telefon po serwisie będzie w pełni sprawny, póki co dotyk działa, a szkło przestało się wykruszać, więc jakiś czas wytrzymam)

** każdą kupioną w zwykły sposób w sklepie play aplikację można zwrócić w ciągu 2 godzin i kasa jest zwracana automatycznie (więc jest czas na przetestowanie, nawet jeśli wydawca/developer nie oferuje wersji bezpłatnej), oczywiście taki zwrot można dokonać tylko raz

w szczególnych przypadkach okres zwrotu może być nieco dłuższy (należy poczytać warunki), ale nie odbywa się automatycznie

reklamować można także zakupy wewnątrz aplikacji (jak dotąd zdarzyło mi się to zrobić raz, aplikacja w "pełnej" wersji działała wadliwie, kasę mam na koncie, a aplikacja i developer trafili na moją prywatną "czarną listę")

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
[-] 1 użytkownik podziękował użytkownikowi szopen za tę wiadomość:
Ekonomista (2017-10-12)
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
XIAOMI Redmi Note 4x (procesor 8*2GHz,3/16GB) z Polski - z czym to się je - szopen - 12-10-2017 02:34
RMN4X - Ekonomista - 05-09-2018, 08:28