[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problemy z nowo zarejestrowanym starterem Orange Free
11-09-2017, 19:22
Problemy z nowo zarejestrowanym starterem Orange Free
Unix-like napisał(a):Źle robisz quote, jakubd. Ale to szczegół.
A jak powinienem wg ciebie?
Dokładnie wiadomo kogo cytuję. Tutaj nie ma wątkowania, więc w jednej odpowiedzi cytuję kilka osób.
Wycinam także to, co nie jest potrzebne.
Unix-like napisał(a):Mi chodziło wcześniej bardziej o to że LTE nie jest dostępne w "trybie demo" dla niezarejestrowanych starterów Orange. Czyli niezarejestrowana karta do sieci się w ogóle nie zaloguje jak wymusisz łączenie po LTE (patrz tutaj mój pierwszy post i komendy AT).
I mniej więcej wyjaśniłem ci dlaczego tak (prawdopodobnie) jest.
Unix-like napisał(a):Moim zdaniem operatorzy mają to w d... że na LTE nie działają rozmowy głosowe VoLTE, obsługa SMS, kody USSD, no chyba że LTE wg. nich służy tylko do obsługi protokołu IP.
Tutaj wjechałeś na kilometr różnych kwestii Smile
Zgłoś to Orange - na pewno się ustosunkują. A jak zgłosisz, to może problem rozpoznają w końcu i rozwiążą to. IMHO warto.
Ale "na LTE nie działają rozmowy głosowe VoLTE" - chyba chodziło ci o rozmowy głosowe, a nie VoLTE.
VoLTE jako takie działa tylko na wybranych urządzeniach. I to innych dla każdego operatora na razie - zobaczymy co będzie dalej. Do tego teraz trwa awaria platformy VoLTE i VoWiFi w Orange.
SMSy działają w niektórych sieciach po GPRS a więc także w LTE. W nich także powinno działać wtedy USSD, które w zasadzie jest specyficzną wersją SMS.

Zapewniam cię, że operatorzy chcieliby pełnej integracji LTE i 2G/3G, ale to po prostu nie jest możliwe ot tak, bo to tak różne technologie - prawie tak różne, jak kablowa telefonia analogowa i ISDN (o ile ktoś pamięta o co chodzi) - niby kabel ten sam, a jednak kompletnie coś innego. LTE do tego stopnia się różni, że do obsługi roamingu potrzebne są nowe platformy wymiany informacji i ruchu - dlatego o ile roaming 2G i 3G działa świetnie, o tyle mało który operator ma działający roaming LTE poza PL.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
Problemy z nowo zarejestrowanym starterem Orange Free - jakubd - 11-09-2017 19:22