![]() Szybkie szukanie |
Problemy z nowo zarejestrowanym starterem Orange Free
|
11-09-2017, 19:22
|
|||
|
|||
Problemy z nowo zarejestrowanym starterem Orange Free
Unix-like napisał(a):Źle robisz quote, jakubd. Ale to szczegół.A jak powinienem wg ciebie? Dokładnie wiadomo kogo cytuję. Tutaj nie ma wątkowania, więc w jednej odpowiedzi cytuję kilka osób. Wycinam także to, co nie jest potrzebne. Unix-like napisał(a):Mi chodziło wcześniej bardziej o to że LTE nie jest dostępne w "trybie demo" dla niezarejestrowanych starterów Orange. Czyli niezarejestrowana karta do sieci się w ogóle nie zaloguje jak wymusisz łączenie po LTE (patrz tutaj mój pierwszy post i komendy AT).I mniej więcej wyjaśniłem ci dlaczego tak (prawdopodobnie) jest. Unix-like napisał(a):Moim zdaniem operatorzy mają to w d... że na LTE nie działają rozmowy głosowe VoLTE, obsługa SMS, kody USSD, no chyba że LTE wg. nich służy tylko do obsługi protokołu IP.Tutaj wjechałeś na kilometr różnych kwestii ![]() Zgłoś to Orange - na pewno się ustosunkują. A jak zgłosisz, to może problem rozpoznają w końcu i rozwiążą to. IMHO warto. Ale "na LTE nie działają rozmowy głosowe VoLTE" - chyba chodziło ci o rozmowy głosowe, a nie VoLTE. VoLTE jako takie działa tylko na wybranych urządzeniach. I to innych dla każdego operatora na razie - zobaczymy co będzie dalej. Do tego teraz trwa awaria platformy VoLTE i VoWiFi w Orange. SMSy działają w niektórych sieciach po GPRS a więc także w LTE. W nich także powinno działać wtedy USSD, które w zasadzie jest specyficzną wersją SMS. Zapewniam cię, że operatorzy chcieliby pełnej integracji LTE i 2G/3G, ale to po prostu nie jest możliwe ot tak, bo to tak różne technologie - prawie tak różne, jak kablowa telefonia analogowa i ISDN (o ile ktoś pamięta o co chodzi) - niby kabel ten sam, a jednak kompletnie coś innego. LTE do tego stopnia się różni, że do obsługi roamingu potrzebne są nowe platformy wymiany informacji i ruchu - dlatego o ile roaming 2G i 3G działa świetnie, o tyle mało który operator ma działający roaming LTE poza PL. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|