![]() Szybkie szukanie |
Huawei E3372 - operatorzy i wersje (tradycyjna/HiLink)
|
04-12-2015, 01:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2015 01:11 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Huawei E3372 - operatorzy i wersje (tradycyjna/HiLink)
arturs napisał(a):Jakie są przewagi Gargoyla rekompensujące starszą wersję openwrt"wszystko" daje się łatwo i banalnie wyklikać przy pomocy webui (dla typowych zastosowań, włączając w to niemal dowolne modemy USB jako WAN) więc to idealne rozwiązanie dla początkujących i/lub leniwych UWAGA: nie jestem na bieżąco natomiast w przypadku Luci (parę generacji wstecz, nie wiem jak to wygląda w obecnych wersjach) może się okazać, że cześć konfiguracji należy wykonać przez ręczną edycję plików lub z konsolowego uci (tak było jakiś czas temu, niestety nie mam wystarczającej ilości czasu i sprzętu, aby być na bieżąco - możesz spróbować i się pochwalić) arturs napisał(a):więc "trudniejszy" LuCI nie jest mi aż tak straszny (tak mniemam...).jeśli poświęcisz trochę czasu na czytanie, to z pewnością sobie poradzisz jednak czy ma sens instalowanie najnowszej wersji rozwojowej skoro nie planujesz jej zmieniać wraz z rozwojem? arturs napisał(a):Wiem, wiem, mogę zainstalować oba (oczywiście po kolei Smile), żeby porównać, ale chcę tego uniknąć (jak najmniej zmian, żeby zminimalizować ryzyko, że coś pójdzie "nie tak" i będę musiał kupować nowy router).aby zminimalizować ryzyko w zasadzie do zera wystarczy, że 1) przed zmianą na soft alternatywny zaktualizujesz fabryczny soft - w miarę świeże firmware do tej linii routerów (mam na myśli TL-WDRxxxx) zawiera bootloader z funkcją recovery opis jak sprawdzić czy masz funkcję recovery http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja-...2nd-v2%29/ 2) i nie będziesz próbował do niego wracać (zabrzmiało prawie jak przykazanie ![]() w razie konieczności fabryczne oprogramowanie bez bootloadera można znaleźć np. tam http://ftp.ftp.tplink-forum.pl/orgin_bez_boot/ http://dl.eko.one.pl/orig/ ale należy zawsze sprawdzić czy faktycznie jest bez niego 3) zmiany między gargoyle i/lub różnymi buildami openwrt będziesz dokonywał używając plików z członem w nazwie "sysupgrade" oraz bez zachowywania ustawień (zachowanie ustawień może prowadzić do nieoczekiwanego zachowania, a nawet bootloopa) UWAGA w przypadku dd-wrt procedura flashowania jest INNA aaa i wracając do tego arturs napisał(a):zastanawiam się, dlaczego Kolega napisał o możliwości jego użycia "w razie W"nie wiem jak wygląda kwestia współpracy dziś już starawego gargoyle 1.6.2.2 (ma sporo ponad rok) z modemami w wersji "h" (tzn. czy usbmodeswitch posiada w tej wersji pliki konfiguracyjne prawidłowo rozpoznające te stosunkowo nowe wersje modemów) Statystyki Folding@home |
|||
![]() arturs (2015-12-06) |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|