![]() Szybkie szukanie |
Dobór sprzętu pod LTE Play
|
23-02-2015, 20:07
|
|||
|
|||
Dobór sprzętu pod LTE Play
Cześć - świetny temat. Jednak każda sytuacja jest nieco inna. Może podpowiecie mi coś ciekawego.
Wyprowadziłem się na wieś i potrzebuję jakiś mobilny internet. Aktualnie podpinam telefon do komputera kablem USB (LTE w Orange) ale 1) zjada mi to transfer (w jeden wieczor ;-) ) 2) LTE w Orange jest za free bez limitu tylko do końca marca 3) Docelowo chce mieć router wifi i do tego podpinać internet Niedawno kładli w okolicy światłowód (nawet na posesji już mam) ale nie wiem kiedy zakończy się etap "kładzenia" a zacznie etap przyłączania abonentów (jakaś wiejska kablówka z internetem) - w związku z tym nie chce abonamentów/umów na 2 lata no i nie chce za dużo inwestować w sprzęt. W Play mają pakiet 45PLN za nielimitowany internet na kartę i chyba to by mi się podobało najbardziej. Mają nawet zestaw z modemem Huawei E3272. Ale tu się pojawiają pytania: 1) Modem jest w wersji hilink - czyli do komputera super ale czy pójdzie bez problemu jeśli się go podłaczy do routera? 2) Jest nowszy model - E3372 - ale nie wiem czy kupić wersje hilink czy bez... No i w sklepie (x-kom , morele) taki router kosztuje 240 pln - na allegro 160 ale z jakimś logo operatora... czy to będzie działać? 3) Muszę kupić router bo mój stary linksys nie ma wejsca usb (nie ma tez n ani ac no i jest stary) Podoba mi się asus Ac-RT51U (w przyszłości chce mieć opcję dokupienia drugiego jako AC jak by na piętrze budynku był słaby sygnał) Co o tym myślicie? Będzie to działać? Jaką wersję Modemu/jaki Modem? Czy ten Router będzie OK? (z tego co wiem Asus ma łatwy w okiełznaniu soft i łatwo łaczyć routery jako repeatery, Access Pointy itp..) Zależy mi zwłaszcza na stabilności połączenia... Orange potrafi mi zgubić LTE i przejść na 3G (taka wioska - podejrzewam że play podobnie będzie dlatego nie interesuje mnie oferta gdzie tylko LTE jest za free bez limitu) Na router mogę przeznaczyć więcej pieniędzy (bo się przyda do kablówki potem) ale nie chce inwestować w jakiś drogi modem... |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|