![]() Szybkie szukanie |
Testy nowych routerów dla Huawei E398 ?????
|
16-08-2014, 13:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2014 17:21 przez figer.)
|
|||
|
|||
Testy nowych routerów dla E398 ?????
Witam,
Mam 2 routery które podłączałem do tego modemu. Dovado 4GR - stabilny jak skała, nic chyba nie muszę na jego temat specjalnego pisać. Prawie same zalety. Z wad mogę wymienić tylko, że: - z ostatnim softem 6.2.7 niestety w tym modelu nie została uaktywniona funkcja forwardowania SMSów na podany adres email. - słaby zasięg wifi w stosunku do Sapido, które opiszę poniżej, ale sygnał jest bardzo stabilny. - funkcja NASa - dosyć wolny - około 3 MB/s, gdzie Sapido osiągał 5-6 MB/s. Poza tym ten nas jest ciężko dodać do urządzeń mogilnych, gdzie Sapido jest widoczny i współpracuje ze "wszystkim". Co do Sapido, to mam GR297n - jeden z ich bardziej wypasionych modeli. Byłem z niego bardzo zadowolony do czasu ostatniej aktualizacji firmware do V2.1.2. Po aktualizacji mój E398 nie chce się łączyć z Plusem w 4G. Przełącza na 3.5G i za chiny ludowe nie daje się włączyć LTE. W speedteście pokazuje równiutko 10 Mbps i koniec, gdy na wcześniejszym firmware i na Dovado zasuwało do 30 Mbps Down i około 15 Mbps Up. Chciałbym zrobić downgrade, ale nie umiem niestety ![]() Support Sapido olewa emaile - więc to jest pierwsza wada tego routera - brak wsparcia. W związku z tym nie używam go teraz i w najbliższych dniach spróbuje oddać do naprawy - kupiony w Komputronik. Zasięg wifi jest bardzo duży, ale sygnał nie jest stabilny. Mimo 60% laptop zrywa połączenie, albo nie jest w stanie wysłać danych. Brak obsługi SMS - duża wada - zwłaszcza, że operatoży info o wyczerpaniu transferu np w 80% wysyłają SMSem. Router po restarcie modemu bardzo długo łączy z internetem - myślę, że ze 1,5 raza wolniej niż Dovado. Każde zapisanie zmian w konfigu trwa minimum 60 sekund. Często trzeba po zmianach zresetować router, bo router mimo migania lampką modemu nie chce się połączyć z internetem. Stabilność już po połączeniu jest bardzo dobra. Nie zrywa połączenia, a router się nie wiesza. Największą zaleta w stosunku do Dovado jest jak pisałem NAS. Bardzo fajne transfery, obsługa multimediów. Prawie jak prawdziwy NAS. Brakuje tylko opcji Cloud - aby można się było łączyć z dyskiem przez internet. Niby cos tam jest - ale mimo wielu prób nigdy nie udało mi się połączyć. Działa tylko przez wifi. Ogólnie jeżeli miałbym wybierać, to po kupieniu Dovado - poużywałem go kilka dni i schowałem do szafy, bo stwierdziłem, ze w niczym nie jest lepszy od Sapido - stabilność połączenia i prędkości na speedtest podobne, a zasięg Wifi i NAS gorsze. Ale jak już zostałem zmuszony do używania Dovado, to teraz widzę, że to wifi działa bardzo stabilnie, i bardzo mi pasuje obsługa SMSów. Jeżeli serwis obniży mi firmware, albo Sapido wyda wreszcie nowy, który rozwiąże problem połączenia 4G z modemem E398, to będę miał ogromny dylemat... |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|