[-]
Szybkie szukanie

Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ZTE MF669 z Plusa - czy działa w dowolnej sieci?
07-03-2013, 21:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2013 03:28 przez szopen.)
RE: ZTE MF669 z Plusa - czy działa w dowolnej sieci?
wiesz, dyskusja robi się jałowa, ale odpowiem na wszystkie pytania

uwierz mi, że proponujemy najsensowniejsze i nie szarpiące kieszeni rozwiązania,
ale jeśli chcesz osiągnąć swój cel musisz mieć w kieszeni ~500zł (nieważne czy wydasz 30zł czy 499zł), aby późniejsze wydatki nagle Cię nie zaskoczyły
na podobną instalację można wydać równie dobrze kilka tysięcy (i gdyby to była instalacja dla jakiejś poważnej firmy pewnie tyle by poszło)

(07-03-2013 15:21)cegulla napisał(a):  Powiem tak: router jest mi potrzebny bo korzystam na nim z telefonu i laptopa czasami.
skoro z telefonu, to zapewne przez WiFI - patrz wyżej - może być potrzebny dodatkowy Accesspoint

(07-03-2013 15:21)cegulla napisał(a):  Byłem w lutym byłem w polsacie i się pytałem o abonament i sprzęt i powiedzieli mi, że miesięcznie doliczają 5zł do abonamentu i mam wtedy modem i router.
5zł miesięcznie to 120zł przez 2 lata (bo zapewne na tyle jest umowa)
teraz pytanie za co jest te 5zł (nie śledzę oferty CP)
- wynajem (płacisz a sprzęt i tak nigdy nie będzie twój), koszty rosną proporcjonalnie do czasu użytkowania
- leasing/raty/"promocja" -za 2 lata (przykładowo) będzie twój gdy spłacisz go w ratach po 5 zł/m-c
nie zapominaj, że zazwyczaj routery oferowane jako "dodatek" to nieziemski chłam, często zablokowany do działania w jednej sieci (sens podobny do simlocka, ale zrealizowany inaczej)

(07-03-2013 15:21)cegulla napisał(a):  Problemem jest to, że na tym strychu jest w zimę o wiele zimniej jak w domu całym bo tam ogrzewania nie ma. Z prądem nie ma problemu.
jeśli masz dziury w dachu albo brak szyb w oknach, to może być słabo, ale na normalnym strychu nad zamieszkałym piętrem problem nie występuje (w mieszkaniach/domach ze strychami, gdzie nie hula wiatr, przy nawet mroźnej zimie temperatura zwykle nie spada poniżej zera)

jeśli wystąpiłoby ryzyko przemarzania - wystarczy tymczasowo zamontować lampkę z żarówka 40-60W (prawdziwą, a nie energooszczędna oczywiście), wymaga to powieszenia sprzętu tak, aby był w konwekcyjnym strumieniu ciepłego powietrza
nie może być też zbyt blisko, bo się usmaży, a nie zamarznie

zasadniczo jednak problem nie występuje nawet w lekkich temperaturach ujemnych (do powiedzmy minus 5 st. C) - elektronika sama się rozgrzewa - te kilka watów jest przecież zamieniane w ciepło

(07-03-2013 15:21)cegulla napisał(a):  A są może takie anteny co mają wyjście takie jak kabel od anteny satelitarnej ?
nie, to kable o zupełnie innych parametrach, więc nawet o nim nie myśl (mimo że jest sporo tańszy), bo się nie nadaje

(07-03-2013 15:21)cegulla napisał(a):  Czyli po prostu taki kabel miedziany czy coś z obudową.
tak jak w/w kabel antenowy jest zbudowany każdy kabel koncentryczny
w środku jedna żyła (drut lub linka), na to warstwa izolacji i oplot ekranujący (w budżetowych rozwiązaniach np. wspomnianym kablu sat. jest to często folia aluminiowa + parę cienkich drucików) i na koniec warstwa izolacji zewnętrznej

(07-03-2013 15:21)cegulla napisał(a):  Kiedyś jak miałem internet radiowy od lokalnego operatora miałem taką antenę na kominie, która wyglądała jak luneta firmy cyber bajt ona właśnie miała kabel zakończony jakimś wtykiem gdzie było widać ten miedziany kabel mi się zdaje. Wtedy bym chyba na jakości nie stracił ?
kabel stosowany w wymienionych tu antenach jest zbliżony lub identyczny z tym, który miałeś do anteny wifi - jest on cieńszy niż taki jaki masz do satelity i o zupełnie innych parametrach

standartem połączeń dla WiFi są załącza SMA, a dla GSM są to złącza FME i rzadziej SMA, więc nawet jeśli masz kabel musiałbyś stosować przejściówki, przejściówki wprowadzają straty, łączenie kabla przez np. lutowanie też

wstawka o złączach - kable tv i do satelity łączy się w większości złączami F, natomiast w przypadku anten GSM czy WiFi oprócz tych 2 wspomnianych powyżej bywają jeszcze złącza N (a w mniej typowych konstrukcjach znajdzie się i inne) ponadto SMA mają parę wariacji

ale, żeby było weselej i tak kabla nie podłączysz bezpośrednio do modemu - musisz zastosować pigtail - gniazdo w modemie jest zdecydowanie mniejszych rozmiarów niż grubość kabla, co lepsze - niemal każdy producent modemów stosuje inne niż pozostali producenci gniazda w swoich modemach (co ważniejsze nie jest to żaden z typów wymienionych powyżej)

pigtail też wprowadza dodatkowe straty sygnału (jak każde połączenie kabla), ale nie da się uniknąć jego zastosowania

a z tymi stratami właśnie musimy walczyć, dlatego wprowadzanie po drodze dodatkowych połączeń jest niewskazane - lepiej zamówić antenę z kablem właściwej długości niż go przedłużać, dlatego unikamy stosowania zbędnych złączek/połączeń itd.

ponadto skrócenie kabla jest dużo łatwiejsze

no i to co najważniejsze większości wtyków antenowych nie da się zarobić na kablu bez odpowiednich narzędzi, zdecydowanie zbyt drogich jak na jednorazowe użycie, a amatorskie kombinacje mają dwie podstawowe wady - zazwyczaj dają gorsze parametry konstrukcji oraz są mniej trwałe

PS ta antena o wyglądzie lunety ma najprawdopodobniej w środku antenę niemal identyczną co do zasad budowy, co anteny o których tu cały czas piszemy, tyle, że przeznaczoną do pracy w innym paśmie
jeżeli jej nie używasz i nie szkoda Ci jej zniszczyć, to zajrzyj do środka plastikowej rury

być może dałoby się odzyskać z niej kabel, ale nie wiem czy znajdziesz odpowiedni pigtail, ponadto skoro piszesz, że widziałeś ten kabel w środku to zgaduję, że gniazdo jest urwane, ale jeśli uważasz, że sobie z tym poradzisz możesz spróbować samodzielnie zbudować instalację antenową kupując wersję anteny bez kabla, użyć ten z odzyski i zaprawić samodzielnie wtyczkę (wybierz taką wersję wtyku, aby nie wymagała zaciskania, w zamian za to będzie wymagała lutowania)
stawiam jednak na to, że będzie ciężko

Statystyki Folding@home
[Obrazek: sigimage.php?un=szopen&t=247478]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: ZTE MF669 z Plusa - czy działa w dowolnej sieci? - szopen - 07-03-2013 21:57