Forum bloga technologicznego JDtech.pl i użytkowników bezpłatnego dostępu do internetu Aero2

Pełna wersja: Wymuszanie UMTS 900 MHz w modemach Huawei
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Opis dotyczy problemów ze stabilnością transferów po zmianie kart SIM 1 października 2012 i pracy karty SIM Aero2 w roamingu w sieci Plus.

UWAGA: propozycja dla bardziej zaawansowanych użytkowników. Tego rodzaju manipulacje w konfiguracji modemu zawsze niosą ze sobą ryzyko jego uszkodzenia - zwykle odwracalnego, ale trudnego do zdiagnozowania.

Jeżeli korzystamy z modemu Huawei (testowane na E3131s-2) i pojawi się jeden z następujących problemów:
- modem nieprawidłowo przełącza się między trybami wolnej transmisji UMTS (dioda ciemnoniebieska) i szybkiej transmisji HSPA (jasnoniebieska/turkusowa) głównie blokując modem w trybie UMTS, co ogranicza transfer do około 50kbit/s i uniemożliwia normalne korzystanie z Aero2
- modem odmawia zalogowania do sieci Plus mimo, że widać ją na liście operatorów i na starej karcie modem normalnie pracował w tej lokalizacji z Aero2

Jest także wątek poświęcony modemom ZTE: http://forum.jdtech.pl/Watek-wymuszanie-...demach-zte

To istnieje możliwość zablokowania modemu tak, aby pracował TYLKO w paśmie przeznaczonym dla Aero2, to znaczy UMTS 900 MHz.

UWAGA: nie należy próbować tej procedury z modemami innymi, niż Huawei, gdyż procedura ta może potencjalnie nawet uszkodzić modem!

UWAGA2: po tej operacji modem będzie działa TYLKO z siecią Aero2 oraz niektórymi nadajnikami sieci Play. Nie będzie możliwości wybrania innych sieci na większości terytorium Polski, gdyż tylko te sieci mają koncesję na nadawanie w tym paśmie.

Procedura:
1. Pobieramy program Top NetInfo w wersji 3.65 lub nowszej: http://www.sklepy.ehost.pl/top_netinfo.zip
2. Wyłączamy program Mobile Partner/Play Online, który steruje modemem.
3. Uruchamiamy Top NetInfo i w Ustawieniach na karcie Komunikacja AT i PIN włączamy komunikację AT.
4. Przechodzimy na kartę GPRS/UMTS i ustawiamy opcje jak na poniższym zrzucie:
[Obrazek: attachment.php?aid=316]
5. Zatwierdzamy zmiany przyciskiem Zastosuj.

Zamykamy TNI (Top NetInfo), uruchamiamy Mobile Partner i próbujemy się połączyć z Aero2.

-------
Jeżeli chcemy przywrócić ustawienia domyślne, ustawiamy zmienione opcje następująco:
Technologia: Automat
Kolejność: WCDMA, GSM
Pasmo: Wszystkie
Roaming: Włączony
Komutacja: CS i PS
i zatwierdzamy Zastosuj.
-------
Ogólne zrzuty ekranu i przydatne uwagi dotyczące Top NetInfo można znaleźć w (już nieaktualnym, bo nie ma blokady TS11) artykule: http://jdtech.pl/2011/08/aero2-na-czym-p...-e169.html

UWAGA: Metoda nie jest dostępna dla modemów w wersji HiLink (które nie są sterowane programem Mobile Partner lub jego odmianami).
-------
Dla osób, które chcą dokonać zmiany konfiguracji modemu za pomocą komend AT:
1. Ustawienia jak na zrzucie ekranu:
AT^SYSCFG:2,2,2000000000000,1,2
2. Z wymuszeniem pracy modemu tylko WCDMA:
AT^SYSCFG:14,2,2000000000000,1,2
3. Zalecane ustawienia domyślne:
AT^SYSCFG:2,0,3FFFFFFF,1,2
-------
Ciekawostka: Niektóre nowsze modemy Huawei mają problemy z właściwą reakcją na wymuszenie UMTS 900 MHz. Takim modemem jest Huawei E3131h-2 (nowa wersja dostępna od początku 2014 roku u polskich operatorów). Samo wymuszenie prawdopodobnie działa, jednak ustawienie powyższych opcji powoduje zablokowanie możliwości wyświetlenia listy sieci widzianych przez modem.
Więcej o tym modelu: http://jdtech.pl/2014/06/nowa-wersja-hua...dnosc.html
Sorry, ale w zakładce GPRS / UMTS teraz zaznaczamy W900? (było GSM900)
Raczej nigdzie nikt nie polecał zaznaczania trybu 2G dla pracy w sieci tylko 3G, którą jest Aero2.
(05-10-2012 11:41)jakubd napisał(a): [ -> ]Raczej nigdzie nikt nie polecał zaznaczania trybu 2G dla pracy w sieci tylko 3G, którą jest Aero2.

http://jdtech.pl/2011/08/aero2-na-czym-p...-e169.html Big Grin
W którym miejscu, bo nie widzę?
No chyba, że mówisz o (niedostępnych w tym układzie na ekranie - wyraźnie pokazuję tryb Wszystkie) opcjach pasm - jest tam GSM900 i W2100 - ale ponieważ są niedostępne (nie da się ich prestawić), nie wyróżniłem ich czerwoną obwódką i ich stan nie ma znaczenia.
(05-10-2012 14:14)jakubd napisał(a): [ -> ]W którym miejscu, bo nie widzę?
No chyba, że mówisz o (niedostępnych w tym układzie na ekranie - wyraźnie pokazuję tryb Wszystkie) opcjach pasm - jest tam GSM900 i W2100 - ale ponieważ są niedostępne (nie da się ich prestawić), nie wyróżniłem ich czerwoną obwódką i ich stan nie ma znaczenia.
No ja te ustawienie ze zdjęcia z tutorialu rozumiałem tak, że jak jest zaznaczone 'wszystkie' to dotyczy to wszystkich zaznaczonych, to jest dwóch pasm tzn. 'GSM900' oraz 'W2100'. Ale jest jak mówisz bo lista pasm przy wybraniu 'Wszystkie" jest nieaktywna (szara).
Mój błąd interpretacyjny Smile.
Prawdopodobnie nie tylko twój Smile Bardzo słuszna uwaga, przy przeglądzie artykułów na blogu zwrócę uwagę na to też.
Witam serdecznie,

Mam troche dziwny problem, a mianowicie: po tym jak zaczalem uzywac nowej karty aero2 postanowilem w top netinfo 3.64 ustawic komunikacje AT a nastepnie w GRPS/UMTS ustawilem preferowany UMTS/HSDPA i pasma pracy 900/WCDMA,2100 (do testow) - polaczylo mnie ale strasznie zamulalo...

I teraz wszedlem na forum, przeczytalem wypowiedz jakuba, sciagnalem wersje 3.65 ustawilem tak samo jak jest na screenie i po ustawieniu, kliknieciu zastosuj i zamknieciu, wlozylem na nowo do USB, mrygalo na zielono, pozniej dwa razy krotko na niebiesko i nie moge sie w ogole teraz polaczyc.. Zasieg w play managerze pokazuje na maxa (warszawa), co robic?
Witam.

Mój modem wogóle się nie łączy z siecią? jak to ugryźć?

W załączniku screeny z programów MP i TNI[attachment=328][attachment=329][attachment=330][attachment=331]
Czy jest odpowiednik programu TopNetInfo na Ubuntu 12.04 LTS ?
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Przekierowanie