Szybkie szukanie |
Yeti (by Netbeast) [Android, iOS]
|
29-04-2017, 00:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-04-2017 01:57 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Yeti (by Netbeast) [Android, iOS]
aplikacja umożliwiająca prostą integrację urządzeń (pracujących z wykorzystaniem sieci lokalnej, a głównie WiFi) kilku liczących się producentów w pewnego rodzaju namiastkę inteligentnego domu
to co mnie najbardziej martwi to fakt, że aplikacja na wstępie proponuje przejście na abonament "Yeti Premium" za 49,90€ rocznie (tak, mimo wszystko to nie wygląda na żart) lub płatność miesięczną w wysokości ??€/m-c - w obecnej promocji 1€/m-c (ale tylko przez pierwsze 3 m-ce, a co dalej?), a brak jest jakichkolwiek jasnych zasad, regulaminu itd. a płatność ma jedyny możliwy sposób - kartą (sądząc po grafice Visa i MasterCard) więc to wydaje się być przekrętem… druga sprawa to sam fakt proponowania dość wysokich opłat za usługę, którą można swobodnie nazwać czymś we wczesnej wersji beta oczywiście w ograniczonym zakresie można jej używać w wersji bezpłatnej z ograniczeniami, które nie są nigdzie jasno określone, ale dotyczą ilości możliwych do skonfigurowania pokojów reguł itd. zapewne do ilości uniemożliwiającej czy utrudniającej normalne użytkowanie tworząc tylko 1 pokój osiągnąłem limit darmowej wersji… jest możliwość utworzenia nielimitowanej ilości procedur (routine), ale tylko 1 z nich może być aktywna w wersji free, czy w przypadku "zaklęć" (nie wiem czy to najodpowiedniejsze tłumaczenie w aplikacji jest użyte słowo "charm") jest 10 w wersji darmowej jakkolwiek nie planuję dalszych testów praktycznego wykorzystania ze względu na koszt potencjalnego abonamentu druga sprawa, która mnie martwi to fakt, że aplikacja poradziła sobie ze znalezieniem w mojej sieci HS110 i jego podstawowym sterowaniem (włącz/wyłącz, ustawiona nazwa, choć bez odczytu wbudowanego pomiaru obciążenia) choć TP-Link nie udostępnia API z czego wnoszę, że to produkt reverse-engineeringu (ale tu też jest druga strona medalu - pozostali producenci bardziej przystają do współczesnych czasów i opublikowali swoje API) przetestowałem też współpracę z LEDówkami Yeelight i sobie z nimi radzi pod warunkiem włączenia trybu developerskiego (no jest to jakaś pozytywna informacja) w tej chwili (koniec kwietnia 2017) lista obsługiwanego sprzętu wygląda mniej więcej tak: - Sonos Play 1 Play 3 Play 5 - Nest Learning Thermostat gen3 Learning Thermostat gen2 - Netatmo welcome thermostat tags - TpLink HS100 HS110 - Belkin Wemo Switch Wemo Insight Wemo Lights - Yeelight Color White - Philips hue white lights hue color lights hue go - Lifx white gen2 color gen2 - General Electric lights linki coś zamiast strony producenta https://getyeti.co/posts aplikacja Android (>=4.1) https://play.google.com/store/apps/detai...yeti&hl=pl iOS (>=8.0) https://itunes.apple.com/us/app/yeti-sma...38808?mt=8 Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|