Szybkie szukanie |
Wydłużenie życia baterii w laptopie
|
05-02-2016, 09:36
|
|||
|
|||
Pracuję na laptopie cały czas podłączonym do sieci zauważyłem spadek pojemności akumulatora w laptopie Dell mam dwie dodatkowe funkcje ładowania akumulatora jedna ładuje od 50 % do 100% a druga od 88 do 100% ale wydaje mi się że te funkcje nie działają poprawnie, Laptop podłączony do sieci cały czas pokazuje 100%, baterii nie da się wyjąć
|
|||
05-02-2016, 11:51
|
|||
|
|||
Nie bardzo wiem co to za funkcje, bo nie wiem nawet jaki model (bym sobie poczytał choćby instrukcję).
Zasada jest dość prosta: używać normalnie, ale jeżeli zależy ci na tym, żeby wskaźnik poziomu baterii działał prawidłowo, należy co jakiś czas (od 1 do 6 miesięcy w zależności od wersji poradnika) wykonać pełen cykl - naładowanie do 100%, rozładowanie do wyłączenia samoczynnego laptopa (elektronika nie pozwoli wyładować poniżej progu bezpiecznego dla ogniwa), a następnie naładowanie na 100%. Można to zrobić podczas normalnej pracy. W ten sposób wykalibrujesz elektronikę baterii, aby wiedziała, w jakim stanie są ogniwa. |
|||
05-02-2016, 14:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2016 14:41 przez mshmaster.)
|
|||
|
|||
inspiron 7537 , po zainstalowaniu aplikacji od della ( Dell Quickset Application) pojawiają się dodatkowe opcje zasilania
1. tryb ładowania rozszerzonego pulpitu akumulator będzie ładowany od 50 do 100 % 2. opcje funkcji Dell Extended Battery Life korzystaj z tego trybu aby chronić akumulator przed częstymi cyklami ładowania i rozładowywania, akumulator będzie ładowany w zakresie od 88 do 100 % wybrałem tryb pierwszy , teraz obserwuje co się dzieje z poziomem naładowania baterii windows pisze bateria w pełni naładowana i nie widać żeby się coś działo |
|||
05-02-2016, 17:07
|
|||
|
|||
RE: Wydłużenie życia baterii w laptopie
No ale rozumiem, że odłączyłeś zasilanie i pozwoliłeś mu się najpierw rozładować
__________________ Wytaplano z WP |
|||
05-02-2016, 17:55
|
|||
|
|||
Teoretycznie w trybie 1 bateria nie będzie ładowania, póki nie rozładuje się poniżej 50%. Ale to może zająć (przy podłączonym zasilaniu) 2-3 miesiące - bo jedyne co rozładowuje aku to samorozładowanie, a to jest na poziomie około 1% na każde kilka dni a może nawet mniej, gdy elektronika baterii dostaje zasilanie z komputera, a nie z aku.
|
|||
05-02-2016, 19:45
|
|||
|
|||
rozładowałem do 86 % podłączyłem ładowarkę i ładuje normalnie te ustawienia chyba nic nie dają
|
|||
06-02-2016, 11:52
|
|||
|
|||
Czyli olać aplikację i robić po swojemu trzeba.
|
|||
06-02-2016, 13:05
|
|||
|
|||
I tak we wszystkich laptopach zgodnie z zasadą postarzania sprzętu są układy zliczające nie tylko cykle ładowania, czas pracy itd.
Po pewnym założonym okresie mimo, że bateria jest fizycznie w dobrym stanie elektronika sygnalizuje słabe ładowanie/za małe naładowanie i generalnie kłopoty z baterią. |
|||
06-02-2016, 15:21
|
|||
|
|||
Udowodniono to tylko dla jednego modelu HP - faktycznie w drukarce był w firmware zaszyty licznik. Poza tym znasz jakieś przykłady, gdzie po zmianie oprogramowania (dla mnie jedyny fizyczny dowód, że faktycznie licznik jest) urządzenie dalej działało poprawnie?
|
|||
06-02-2016, 17:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2016 17:49 przez szopen.)
|
|||
|
|||
no ja znam co najmniej parę przykładów (choć jeśli się nie mylę sądownie chyba udowodniono to tylko HP i Apple - przy okazji "słynnych" akumulatorów w iPhone, ale takie rzeczy to tylko w USA bo u nas nie ma to żadnego przełożenia na pozycję "szarego klienta" )
jeśli chodzi o drukarki to wręcz powszechne zjawisko a co do laptopów to w/w Dell też nie jest bez winy - w przynajmniej kilku seriach laptopów oprogramowanie, które obsługuje parę istotnych funkcji (w tym OSD i zdaje się "niebieskie klawisze") wyświetla przy każdym starcie ostrzeżenie o konieczności wymiany akumulatora gdy jego pojemność spadnie poniżej bodajże 67%, oczywiście tego wkurzającego komunikatu nie można wyłączyć w "normalny sposób" (problem jest do rozwiązania, ale w taki sposób, że 99% użytkowników tego nie zrobi) nie muszę chyba mówić, że z akumulatorem w takim stanie można pracować jeszcze przez minimum kilkanaście miesięcy a opisu czynności nie ma tam, gdzie należałoby się go spodziewać http://www.dell.com/support/article/pl/pl/19/SLN209465 http://www.dell.com/support/article/us/en/19/SLN209465 Statystyki Folding@home |
|||
06-02-2016, 18:16
|
|||
|
|||
Może mam szczęście, ale nigdy nie przejmowałem się akumulatorem w laptopie i zawsze wytrzymywał do "śmierci" laptopa.
A nawet gdyby nie, to koszt kilkudziesięciu złotych nie wart, zajmowania się tym przez kilka lat. Niektórzy wyjmują akumulator z laptopa i przy zaniku zasilania mają większy i często droższy problem. Ale jak kto woli. |
|||
06-02-2016, 19:09
|
|||
|
|||
izaw napisał(a):A nawet gdyby nie, to koszt kilkudziesięciu złotych nie wart, zajmowania się tym przez kilka lat. Niektórzy wyjmują akumulator z laptopa i przy zaniku zasilania mają większy i często droższy problem. Ale jak kto woli.wyjmowanie jest faktycznie słabym pomysłem, a wracając do tematu - ten sam Dell daje w niektórych seriach użytkownikowi możliwość decydowania czy akumulator ma być ładowany czy nie (klawisz z ikoną "baterii z piorunem w środku" - u mnie chodzi o skrót Fn+F2) Statystyki Folding@home |
|||
06-02-2016, 22:25
|
|||
|
|||
swoją drogą jak dell daje aplikacje to powinna działać , zapewne jest ona przeniesiona z win 8 do win 10 , tylko nikt jej nie przetestował
|
|||
06-02-2016, 22:55
|
|||
|
|||
Jak po drodze zmieniłeś ty OSa, to wiadomo, że nie musi działać. Jak dostałeś kompa z win10 od producenta - działać powinno.
|
|||
07-02-2016, 12:14
|
|||
|
|||
program jest w dziale sterowników do windows 10
|
|||
07-02-2016, 12:58
|
|||
|
|||
RE: Wydłużenie życia baterii w laptopie
(06-02-2016 18:16)izaw napisał(a): Może mam szczęście, ale nigdy nie przejmowałem się akumulatorem w laptopie i zawsze wytrzymywał do "śmierci" laptopa. Ekhm, kilkadziesiąt złotych to kosztuje jedno markowe ogniwo 18650 a aku w laptopie najczęściej składa się z 8 lub ewentualnie 6 plus do tego elektronika zgrzewanie obudowa itd. Dobrej baterii poniżej 150 zł najtaniej nie masz prawa kupić. |
|||
07-02-2016, 23:37
|
|||
|
|||
Polecam odwiedziny w trzewiach ultrabooków i całkiem sporej gruby cienkich laptopów z bateriami montowanymi na stałe - tam są albo płaskie ogniwa przypominające telefoniczne, albo wynalazki takie, jak w Macbookach, które szczelnie wypełniają nietypową objętość wnęk laptopa.
Czasy 18650 to już nie to - tylko tradycyjne duże laptopy z nich korzystają. |
|||
08-02-2016, 12:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2016 17:33 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Niczego to nie zmienia. Bateria o dobrych parametrach jest zawsze droga. Oczywiście pisząc "bateria" mam na myśli ( bo to forum było nie było techniczne nie jednorazową baterię , ale zestaw ładowalnych ogniw) , tutaj litowo-polimerowych - jeśli mówimy o takich płaskich w kopertach z folii aluminiowo jakiejś tam.
Technologicznie i eksploatacyjnie niewiele się różnią od tych litowo-jonowych , tym gorzej jak są montowane na stałe, choć i tu Polak pewnie znajdzie rozwiązanie. Tym bardziej zresztą w takim przypadku polecane jest podstawowe dbanie o taką baterię, no ale każdy robi jak uważa za swoje pieniążki. |
|||
08-02-2016, 17:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2016 17:46 przez szopen.)
|
|||
|
|||
@tps
jeśli już mamy być tak ściśle poprawni, to "bateria akumulatorów" (potoczna nazwa "bateria" dotyczy zarówno baterii ogniw np. 6F22 czy 2R12 jak i pojedynczych ogniw R6/AA - jako przykłady podałem akurat ogniwa jednorazowe, choć poprawne znaczenia słowa bateria to zespół/zbiór podobnych przedmiotów służących do wykonania jednego zadania, a tylko w szczególności chodzi o zespół akumulatorów czy ogniw, to jednak słowniki dopuszczają użycie słowa bateria w znaczeniu potocznym) w kwestii cen masz rację @mshmaster a jeszcze chciałem się odnieść do wadliwego działania w/w programu - i rodzi to pytanie czy zainstalowałeś cały komplet narzędzi i sterowników Della do swojego modelu, bo takie niskopoziomowe narzędzia często wymagają interakcji między kilkoma składnikami (czasem nawet w takiej kombinacji, która wydaje się być absurdalna) Statystyki Folding@home |
|||
08-02-2016, 19:50
|
|||
|
|||
nie zainstalowałem wszystkiego ,nie lubię zaśmiecać komputera ,mam do zainstalowania
Dell Foundation Services Dell Update Application Dell Digital Delivery Application nie wiem dokładnie co to za aplikacje |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|