Szybkie szukanie |
Wybór dekodera DVB T
|
24-02-2014, 11:00
|
|||
|
|||
Wybór dekodera DVB T
Nie bardzo się orientuję w temacie.
Poszukuję dekoder dla wujka. Chodzi mi o to, by był prosty w obsłudze. Jeśli się nie mylę to są dekodery z pilotami, które spełniają funkcje podstawowego pilota i wtedy nie ma potrzeby sterowania na raz dwoma pilotami. Chciałbym się zamknąć w budżecie 150 zł z kablem SCART (eurozłącze) Jeśli warto na coś jeszcze zwrócić uwagę to proszę o wskazówki. |
|||
24-02-2014, 11:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2014 11:52 przez K4r0lSz.)
|
|||
|
|||
Wybór dekodera DVB T
Miałem dwukrotną styczność z tunerem DVB-T Ferguson Ariva T65, prosty i łatwy w obsłudze, po skonfigurowaniu starszy użytkownik nie ma problemów z użytkowaniem.
Dodatkowe opcje, takie jak nagrywanie, tylko na plus. Pilot jest osobny - z tunera bowiem kontrolujemy numer programu i głośność (wychodzącą z tunera), mamy też wgląd w EPG... pilot z TV pozostaje więc do włączania TV, ustawiania głośności TV i współpracy z innymi urządzeniami (odtwarzacz wideo/DVD). Z tego co się orientuję, to pilot z tunera może kontrolować też sprzęt TV, ale to już jest indywidualna sprawa, zależnie od producenta TV. Funkcja SZUKAJ jest za darmo, nie na darmo. Moje oferty na olx.pl |
|||
24-02-2014, 11:43
|
|||
|
|||
RE: Wybór dekodera DVB T
Ja z kolei mam wiwę. Też prosty w konfiguracji. Pilot z memo więc do TV pasuje. Mam wersje 80 na dobrym procesorze.
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka |
|||
24-02-2014, 16:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2014 17:09 przez raven.michal17.)
|
|||
|
|||
Wybór dekodera DVB T
Grzechu ale konkretnie ten model ma system memo (pilot)? Gdzie mogę znaleźć taką informację?
Edit Początkowo nie zauważyłem podziału na zwykłe i memo Dzięki za odpowiedzi. Mój wybór padnie prawdopodobnie na wiwa hd 90 memo lub wiwa hd 95 memo |
|||
24-02-2014, 17:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2014 17:06 przez K4r0lSz.)
|
|||
|
|||
Test 6 dekoderów DVB-T do 150zł(w tym WIWA HD 100 Memo) oraz WIWA HD 95 Memo
Funkcja SZUKAJ jest za darmo, nie na darmo. Moje oferty na olx.pl |
|||
24-02-2014, 17:08
|
|||
|
|||
Wybór dekodera DVB T
Mam Wiwa HD 102 memo i za te pieniądze jest całkiem dobry. Główna bolączka to bardzo nieczuły pilot, którym trzeba celować bezpośrednio w dekoder. Poza tym jest jeszcze parę niedoróbek związanych z oglądaniem filmów z dysku zewnętrznego. Jednak do samego oglądania telewizji nadaje się w sam raz. Każdy z dekoderów ma swoje plusy i minusy.
|
|||
24-02-2014, 17:38
|
|||
|
|||
Wybór dekodera DVB T
Ile czasu w waszych wiwach trwa przelaczenie kanalu po wybraniu cyfrowo (np kanal 15)
|
|||
24-02-2014, 20:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2014 20:13 przez sauron76.)
|
|||
|
|||
RE: Wybór dekodera DVB T | |||
24-02-2014, 21:24
|
|||
|
|||
Wybór dekodera DVB T
W wiwe bardzo szybko się kanał zmienia.
Co do wiwy, są modele stare i nowe. Różnią się pilotami i procesorami. Jeśli chodzi o wady to dla mnie duże menu, przy 40" po HDMI miałem wrażenie że jest dla niedowidzącego (dziadek będzie zadowolony). Na codzień pracuje z kineskopem na działce, a tam dla mnie wszystko jest za małe. Mam dokładnie coś takiego http://allegro.pl/tuner-tv-wiwa-hd-80-ev...32760.html U dziewczny też śmiga aż miło, są aktualizacje OTA firmware - więc to też spoko. Pilot w nowej wersji, procesor spoko z tego co czytałem. |
|||
24-02-2014, 22:05
|
|||
|
|||
Odp: Wybór dekodera DVB T
Spoko dzieki, wskaze ktos roznice miedzy wiwo 90 hd memo a 95 hd memo? Bo srednio sie moge dopatrzyc wiekszych roznic w spec producenta. 95 to nowsza wersja poza wygladem dekodera i pilota jakies zmiany musza byc.Korci mnie by wziasc 2 inne, porownac w dzialaniu i jednego sobie zostawic a drugiego wujkowi oddac. Pytanie czy warto, cenowo podobnie w sieci rtv agd(promocja na oba) W 90 po prostu pilot ciekawy
|
|||
25-02-2014, 08:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-02-2014 08:59 przez sauron76.)
|
|||
|
|||
Wybór dekodera DVB T
Jak chcesz poczuć jakąś różnicę to weź jedną wiwę i fergusona, który ma nawet jakieś opcje internetowe po zainwestowaniu w moduł wi-fi (https://www.youtube.com/watch?v=Dm23F2z-LJE). Dekodery wiwy praktycznie są tym samym. Sam bez większego zastanawiania zdecydowałem się na najnowszy model (teraz to chyba dalej 102).
|
|||
25-02-2014, 10:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-02-2014 10:58 przez raven.michal17.)
|
|||
|
|||
Wybór dekodera DVB T
Stało się. Zamówiłem 2x wiwa 95 hd memo.
Do fergusona nie mam przekonania. Byłem ostatnio na wakacjach w Zakopcu, był tam właśnie dekoder wiwy, nie wiem czy to nie przypadkiem był przypadkiem młodszy brat czyli 90 memo. W każdym bądź razie byłem pozytywnie zaskoczony sprawnością urządzenia. Dla porównania u babci stoi dekoder bodajże manty. Ów dekoder nie zrobił zbyt dobrego wrażenia, jego czułość na dołączony pilot jest kiepska, a w dodatku nie ma systemu jak wiwa - memo control. Grzechu w jaki sposób odbywają się te aktualizacje bo nie chce mi się zagłębiać edit Doczytałem o aktualiazcji |
|||
25-02-2014, 11:25
|
|||
|
|||
Wybór dekodera DVB T
Koniecznie daj znać jak się sprawdzą.
|
|||
25-02-2014, 11:47
|
|||
|
|||
Same się pojawiają jak włączasz
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka |
|||
25-02-2014, 12:09
|
|||
|
|||
Wybór dekodera DVB T
Chyba chłopaki się minęliście
Aktualizacje na MUX'ach idą z automatu, tak ma większość tunerów. Aktualizacje FW dla tuneru trzeba pobrać z netu. Funkcja SZUKAJ jest za darmo, nie na darmo. Moje oferty na olx.pl |
|||
25-02-2014, 15:27
|
|||
|
|||
(25-02-2014 12:09)K4r0lSz napisał(a): Chyba chłopaki się minęliście aktualizacja firmware przez OTA jest możliwa dla wielu modeli tunerów, ale aby to było możliwe w praktyce, producent musiałby się dogadać z "wiodącym nadawcą" (TVP) póki coś takiego nie nastąpi pozostaje metoda usb w przypadku telewizji płatnych i tunerów przez nie dostarczanych tą metodę stosuje się od lat dla tunerów dvb-s, ale modeli dostarczanych przez nadawców było zaledwie kilka a na rynku dvb-t jest ich już kilkadziesiąt (jeśli nie kilkaset), więc jak przypuszczam OTA będzie dostępne tylko dla dekoderów dostarczanych przez nadawców (np. Polsat), bo TVP nie bierze udziału w dystrybucji sprzętu... Statystyki Folding@home |
|||
25-02-2014, 22:38
|
|||
|
|||
Wybór dekodera DVB T
Dziwne, bo na wiwie (nic nie podłączone do USB) wyświetliła się aktualizacja oprogramowania i robiło się tak samo jak z pendrive. Aż z ciekawości jutro sprawdzę wersję. Chociaż dopóki tego nie zobaczyłem, wydawało mi się też nie możliwe...
Swoją drogą, na forum emitela są często nowe firmware do dekoderów. |
|||
26-02-2014, 03:00
|
|||
|
|||
Wybór dekodera DVB T
tak jak wspominałem jest to głównie kwestia nadawcy (zależnie od multiplexu jest to TVP lub prywatni nadawcy), który musi udostępnić pasmo, a nie tylko wykonawcy (emitel), ale chyba kluczową stroną jest producent urządzeń, który taki update musi przygotować, ale nie śledzę tematu na bieżąco
tu wykopałem jakiś staroć http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=47&t=646 wiem że ze 2 lata temu były robione testy SSU, ale nie znalazłem nic konkretnego na ten temat gdyby naszym kluczowym nadawcą było BBC pewnie możnaby nieco więcej Statystyki Folding@home |
|||
28-02-2014, 13:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2014 13:46 przez raven.michal17.)
|
|||
|
|||
Wybór dekodera DVB T
Podzielę się pierwszymi wrażeniami ale na tą chwilę tylko odnośnie pilota.
Tak jak przeczuwałem nie do końca on mi leży. Nie miałem w rękach pilota z wiwa 90 memo, ale już z wyglądu mi bardziej odpowiedział (+ fluorescencyjne przyciski) ale przede wszystkich większe przyciski i za pewne większa trochę konstrukcja pilota. Pilot z wiwa 95 memo jest dla mnie za mały. Wciskanie przycisków jest równoznaczne z dość głośnym odgłosem, który jest trochę irytujący. Jednakże zasięg jest bardzo dobry. Programowanie przycisków też bajka. Teraz nie pozostaje nic innego jak się przyzwyczaić Jutro postaram się obejrzeć pilot z wiwa memo 90 hd. Dodam jeszcze, że samo przejście przez konfiguracje jest bardzo banalne. W sumie ograniczyło się do wciśnięcia OK (po wcześniejszym złączeniu kablami) |
|||
06-12-2015, 22:25
|
|||
|
|||
Podbijam temat mozecie coś polecić co jest obecnie w sprzedaży i będzie w moare aktualne przez jakis czas lub z jakimiś wodotryskami po podłączeniu do netu jakies vod etc.?
Wysłane z mojego GT-N7105 przy użyciu Tapatalka |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|