Szybkie szukanie |
Wybór anteny dla połączenia z innym niż najbliższy BTS Aero2
|
03-11-2012, 19:01
|
|||
|
|||
RE: Brak dostępu do sieci Kraków Pilotów
Podziekowal za informacje i za cierpliwosc do mej wiedzy
|
|||
03-11-2012, 20:36
|
|||
|
|||
A ja za cierpliwość do moich żartów
|
|||
08-11-2012, 15:19
|
|||
|
|||
Panowie, antena o której rozmiawialiśmy doszła mi dzisiaj.
Pytanie, jak sprawdzac czy lapie zasieg z innego nadajnika? Ja z dziewczyna bardzo amatorsko to testowalismy, a mianowicie, podlaczylismy antene do modemu, odpalilismy tni , no i probowalismy skierowac antene w kierunku innego nadajnika obserwujac, zmianę CID i LAC. Niestety nic sie nie zmienilo. Jedynie czesciej pokazywalo (chyba) 100% syngalu z spieprzonego nadajnika. Czy my cos zle robimy, czy jednak nic z tego nie bedzie i antena nadaje sie do zwrotu. |
|||
09-11-2012, 15:29
|
|||
|
|||
Pogubiłem się i nie wiem jaka to antena w końcu - ale jeżeli jesteś kilkadziesiąt metrów od nadajnika, to nawet antena kierunkowa może mieć problem z wyłuskaniem sygnału z innego nadajnika z powodu wszędobylskich odbić.
Pamiętaj poza tym, że przełączenie nadajnika (tzw. handover, jeżeli trwa połączenie) odbywa się dopiero po kilkunastu sekundach, nigdy od razu i tylko wtedy, gdy sygnał z innego nadajnika będzie faktycznie mocniejszy od dotychczasowego. |
|||
09-11-2012, 18:00
|
|||
|
|||
No okej, dzieki za odpowiedz. Chodzi o antene http://www.cybertech.com.pl/p89,antena-a...fme-z.html
Pewnie jednak problem tkwi w tym że jednak obecny nadajnik jest za blisko. Jak wyjde na balkon, to jak sie spojrzy w prawo to mozna zobaczyc miejsce gdzie on rzekomo jest. Pewnie dlatego nie moge mimo wszystko uzyskać sygnału z innego nadajnika, w którego celuje nawprost z balkonu :/ No nic, szkoda, miałem nadzieje że jakieś alternatywne wyjście znalazłem. Spróbuje jutro jeszcze raz, ale wydaje mi się że jednak antena do zwrotu:/ szkoda troche 40 zł za wysyłke no ale trudno, chociaz sprobowalem. Dzieki |
|||
09-11-2012, 18:39
|
|||
|
|||
Pooglądaj sobie charakterystyki kierunkowe anten typu Yagi - jak widać, nie są ode idealnie kierunkowe, tylko mają sporo wybrzuszeń w innych kierunkach także, a nawet... do tyłu anteny.
Możesz spróbować zastosować dodatkowo jakiś ekran, np. kawałek blachy, który ograniczy odbiór z niechcianego kierunku, ale sukcesu to nie zagwarantuje, ale tak jak mówisz - kto nie próuje, ten nie jedzie |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|