![]() Szybkie szukanie |
02-03-2015, 20:06
|
|||
|
|||
Mam pytanie - co ma wpływ na coraz częściej tragiczną jakość połączenia w Skypie? Chyba nie prędkość łącza bo raz przy niezłym połączeniu wyczaiłem, że rozmowa z video generowała tylko około kilkunastu kB/s ruchu. |
|||
03-03-2015, 00:55
|
|||
|
|||
1. Słabe połączenie z siecią twoje lub rozmówcy (przeciążenie łącza, np. przez wirusy, trojany itd.) 2. W przypadku połączenia p2p - problem ze znalezieniem dobrych punktów pośrednich pomiędzy tobą i rozmówcą. 3. Decyzja M$, żeby akurat twoje połączenie przepuścić przez swoje serwery, a nie przez sieć p2p i to przez jakiś serwer, który nie daje rady. |
|||
![]() pigwa (2015-03-04) |
03-03-2015, 08:53
|
|||
|
|||
Opcja 1 raczej odpada - nieczytelność i zacinanie rozmów występuje też przy ładnie śmigających innych moich transmisjach i różnych rozmówcach (często na smartfonach, gdzie wirusy są chyba mniej powszechne).
ad 2 i 3 - czy węzły pośrednie/serwery są konieczne w połączeniu? Co decyduje o wyborze pośrednika? Czy np przerwanie rozmowy i ponowne połączenie ma sens? tzn daje szanse na trafienie na jakąś lepszą ścieżkę? Zauważam że rzadko. Czytam też w wiki że Polska to ścisła światowa czołówka w ilości użytkowników Skype - może tu pies pogrzebany? |
|||
03-03-2015, 09:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2015 09:50 przez K4r0lSz.)
|
|||
|
|||
Połączenie wykonujesz z telefonu czy komputera?
Połączenie idzie przez sieć komórkową czy "kablem od ISP"? Teraz większość połączeń Skype'a, idzie przez serwery MS - chyba, że w Narzędzia>Opcje>Zaawansowane>Połączenia masz wybraną opcję "Zezwól na połączenia bezpośrednie..." (Skype dla Pulpitu Windows) O "konfiguracji połączenia" (ilość węzłów, jakość, etc.) decyduje algorytm Skype'a. Przerwanie i ponowne połączenie może "inaczej zestawić" połączenie między dwoma użytkownikami. Funkcja SZUKAJ jest za darmo, nie na darmo. Moje oferty na olx.pl ![]() |
|||
![]() pigwa (2015-03-04) |
03-03-2015, 11:02
|
|||
|
|||
Odp: Skype
Chyba serwery Mosadu (Viber) sa wydajniejsze
![]() 從我的 用 Galaxy Note II LTE 發送 |
|||
03-03-2015, 11:44
|
|||
|
|||
Od czasu przejęcia przez M$ Skype już nie jest bezpieczny - tak dla przypomnienia.
|
|||
04-03-2015, 07:48
|
|||
|
|||
RE: Skype
(03-03-2015 09:47)K4r0lSz napisał(a): Połączenie wykonujesz z telefonu czy komputera?Częściej ze stacjonarnego, ale dostęp z niego też mam poprzez siec komorkową. W smartfonie mam aero. Skromna przepustowość łącza chyba nie jest istotna, bo bywały kiedyś nienajgorsze sesje Skype poprzez aero na stacjonarnym (smartfona mam od niedawna). O niepewnym security dobrze wiedzieć, ale akurat nie ma to tutaj znaczenia - wykonuję głównie pogaduchy z rodziną typu "jak tam leci". |
|||
04-03-2015, 09:19
|
|||
|
|||
Z moich informacji wynika, że "wewnętrzne algorytmy", zarówno wersji Windows'owskiej, jak i na Androida, sprawdzają, na jakim "połączeniu" odbywa się transmisja danych, i odpowiednio ustawiają kodek/jakość/etc.; jest to jednak robione tylko na początku (przy zestawieniu połączenia), jeśli w trakcie (nawet po 5sek) się coś zmieni, no to mogą nastąpić istotne zmiany w jakości rozmowy/wideo.
Funkcja SZUKAJ jest za darmo, nie na darmo. Moje oferty na olx.pl ![]() |
|||
04-03-2015, 10:18
|
|||
|
|||
RE: K4r0lSz
Czyli dobrze rzucić okiem czy aero nie zrzuca do EDGE, co się czasem zdarza.
|
|||
04-03-2015, 10:56
|
|||
|
|||
Skype na bieżąco analizował kiedyś jakość połączenia i zmieniał jakość cały czas. Teraz już dawno nie prowadziłem tego typu rozmów na dłuższą metę, ale wątpię, żeby to wyłączyli.
|
|||
04-03-2015, 12:20
|
|||
|
|||
Odp: Skype
Kiedyś po aero jakość miałem lepsza niż po stalym łączu.
Wysłane z mojego GT-I9305 za pomocą Tapatalk 2 |
|||
04-03-2015, 12:36
|
|||
|
|||
Na jakość w Aero2 nie narzekam - ciągle to działa dobrze tam, gdzie bywam. Ale są miejsca, gdzie korzystać się nie da.
|
|||
23-03-2015, 22:52
|
|||
|
|||
Próbowaliście skorzystać z jakiegoś serwera VPN? Wtedy Skype na pewno będzie inaczej zestawiać połączenie. Najlepszy byłby jakiś wykupiony VPN (część usługodawców daje kilka dni na test). Od biedy pewnie nada się darmowy.
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|