[-]
Szybkie szukanie


Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem modem działa tylko UMTS
13-12-2012, 20:03
Post: #1
Problem modem działa tylko UMTS
Witam dziś zwiększyli zasięg na nowym nadajniku blisko mego domu,i pojawił się wieki problem modem automatycznie przełączył się na mocniejszy sygnał i działa tylko w UMTS nie przełącza się na HSDPA+ dioda ciągle niebieska czesto rozłącza.Sprawdziłem na innym kompie i modemie dokładnie to samo dodam że modemik mam 3131 z play w TNI ustawione by tylko łączył na 900 (według porady artykułu Jakuba z forum) Czy da się przełączyć na starego BTS? mam anten kierunkową i ustawioną dokładnie na niego ale sygnał jest zbyt silny i łapie nowy.Ma ktoś jakieś pomysły?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
13-12-2012, 20:36
Post: #2
RE: Problem modem działa tylko UMTS
Niestety nic sensownego nie zrobisz. Jeżeli wymusiłeś UMTS 900 MHz (jak na forum) to w zasadzie nic już więcej zrobić nie możesz, poza zgłoszeniem problemu do Aero2 (w zasadzie głównie do celów statystycznych).
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
13-12-2012, 20:44
Post: #3
RE: Problem modem działa tylko UMTS
dzięki za odpowiedż,porażka totalna teraz net ledwo chodzi a do nich zgłaszać to wiesz jak to bywa :-) szkoda zachodu moze to sami naprawią
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
16-12-2012, 19:02
Post: #4
Odp: Problem modem działa tylko UMTS
U mnie to samo (od 15.12) mam nadzieję że niedługo problemy ustąpią. Proszę napisz w jakiej lokalizacji te problemy i kiedy ustąpią. Moja lokalizacja to Nowy Tomyśl.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
16-12-2012, 20:06
Post: #5
RE: Problem modem działa tylko UMTS
Widze że nie jestem sam z danym problemem.Ja mieszkam pod Wawą (okolice Dębe Wielkie) u mnie to się zaczęło 2 dni temu jak zwiększyli moc nowego nadajnika nagle przełączyło i od tej pory zasięg mam ok 85% lecz tylko UMTS a net muli jak cholera.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
19-12-2012, 14:41
Post: #6
RE: Problem modem działa tylko UMTS
(13-12-2012 20:36)jakubd napisał(a):  Niestety nic sensownego nie zrobisz. Jeżeli wymusiłeś UMTS 900 MHz (jak na forum) to w zasadzie nic już więcej zrobić nie możesz, poza zgłoszeniem problemu do Aero2 (w zasadzie głównie do celów statystycznych).

Czy to oznacza, że nie można wrócić do ustawień wcześniejszych, przed "wymuszeniem"?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
19-12-2012, 14:52
Post: #7
RE: Problem modem działa tylko UMTS
Hm.. skąd ten wniosek? Smile Zmieniać ustawienia modemu możesz swobodnie, w opisie masz nawet powiedziane, jak przywrócić ustawienia.

Chodziło mi o to, że po prostu nic więcej, co by poprawiło sytuację, już się nie da zrobić.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
19-12-2012, 16:18
Post: #8
RE: Problem modem działa tylko UMTS
Hej Jakub troszkę kombinowałem top netem i kilkukrotnie udało mi się połaczyć z innym BTS i okazało się że oba nadajniki plusa i aero są na tym samym maszcie (ten sam adres)Podejrzewam że obecnie zmienili nadajnik plusa bo wcześniej sygnał był tylko 2g teraz leci już sygnał UMTS i to bardzo silny ja mam na antenie ok 75%.A znowu jak złapałem aero to sygnał z tego nadajnika wachał się w granicach 22-29% I to chyba jest powodem mojej bolączki? Podejrzewam że może z czasem bedzie tylko jeden nadajnik lecz na razie wskakuje mi ciągle ten plus i internet bardzo muli lub rozłącza.Chyba że ktoś ma jakiś patent aby łaczyć tylko z aero? dodam że wyłączałem roaming i nic to nie daje.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
19-12-2012, 17:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2012 17:47 przez to_ja.)
Post: #9
RE: Problem modem działa tylko UMTS
(19-12-2012 14:52)jakubd napisał(a):  Chodziło mi o to, że po prostu nic więcej, co by poprawiło sytuację, już się nie da zrobić.

OK małe nieporozumienie, ale teraz chciałem opisać swój problem podobny tego, z którym boryka się robert197648.

Otóż ja podając komendę
AT^SYSCFG=14,2,2000000000000,1,2 jak dobrze rozumiem ustawiłem tryb pracy na tylko 3G w WCDMA 900. Do przedwczoraj wszystko działało ok, pingi "podtrzymywały" HSPA (jasnoniebieski) tryb pracy i prędkości były w granicy 0.55, a pingi ok. 300-500.

Teraz wszystko jest na głowie. Pingi ok. 100 a prędkości w porywach 1.5, ale średnia pokazuje 0.20, przy czym najdziwniejsze jest to, że świeci prawie cały czas dioda ciemnoniebieska (UMTS). Jak przy trybie teoretycznie dużo wolniejszym można osiągnąć (wprawdzie tylko w porywach) 1.5 Mb ?

Druga dziwna sprawa to to, że teraz nawet pingując nie wprowadzam modemu w stan szybszego transferu danych (HSPA). Wprawdzie dioda na jasnoniebiesko czasem się zapala, ale tylko na max kilka sekund. I dzieje się tak tylko jak otwieram nową stronę. Czyżby się wycwanili i "uniewrażliwili" na pingi? :>

Ostatnia ciekawostka to to, że:
echo -e "AT+CSQ\r" >/dev/ttyUSB2; grep -m1 "CSQ:" /dev/ttyUSB2 | sed "s/+CSQ/Moc sygnału/g" kiedyś pokazywało ok. 4,99 a teraz jest to nawet 12,99

Teraz patrzę, że nie tylko pingiem nie daje się "wzbudzić" do szybszego trybu. Próba obejrzenia filmiku na YT - przy otwarciu strony jasnoniebieski ale już przy próbie obejrzenia filmu wskakuje na ciemnoniebieski.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
19-12-2012, 21:01
Post: #10
Odp: Problem modem działa tylko UMTS
U mnie dziś już nawet w UMTS nie nawiązuje połączenia... do sieci się loguje, dioda mruga na ciemnoniebieski. Sprawdzałem w innej lokalizacji (Poznań) - tam połączenie nawiązywane bez żadnych problemów, modem wchodzi w tryb HSPA. Tak więc jest to raczej związane z rekonfiguracją/konserwacją/naprawą/rozbudową sieci w miejscu mojego zamieszkania. Ciekawe tylko kiedy problemy ustąpią...

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
19-12-2012, 21:03
Post: #11
RE: Problem modem działa tylko UMTS
Bardzo dziwnie zachowuje się ten twój modem, to_ja. Choć powiem, że miałem przypadek, w którym modem E3131 połączył się i działał w HSPA+, a cały czas migał na niebiesko, jakby połączenia nie nawiązał wcale.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
19-12-2012, 22:51
Post: #12
Odp: Problem modem działa tylko UMTS
To prawie jak ulubieniec pawelarc k3805z nawet przy migajacym czerwonym potrafi połączyć Big Grin

Wysyłane z mojego S3 LTE za pomocą Tapatalk 2
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
20-12-2012, 11:33
Post: #13
RE: Problem modem działa tylko UMTS
(19-12-2012 21:03)jakubd napisał(a):  Bardzo dziwnie zachowuje się ten twój modem, to_ja. Choć powiem, że miałem przypadek, w którym modem E3131 połączył się i działał w HSPA+, a cały czas migał na niebiesko, jakby połączenia nie nawiązał wcale.

To raczej nie wina modemu, bo dziś znowu wszystko działa tak jak do tej pory czyli OK. Myślę, że to sprawa nadajników (pewnie aero2 coś miesza). Moje kilkudniowe problemy zaczęły się jak ludzie z wawy zaczęli donosić na forach o dziwnym zachowaniu sieci aero. Również we wrocku były podobne problemy. Wygląda na to, że jesteśmy królikami doświadczalnymi :>
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
25-12-2012, 21:11
Post: #14
Odp: Problem modem działa tylko UMTS'
dziś zrobiłem sobie świąteczną wycieczkę celem sprawdzenia nadajnika z którym powinienem mieć łączność. I okazało się że nadajnik jest wyłączony - nie emituje sygnału Aero2. Wracając obserwowałem w TNI poziom sygnału, wg mojej opinii jestem obecnie na granicy zasięgu innego nadajnika, gdyż zasięg poprawia się "sektorowo" - nawet do 60-70%, po czym zanika całkowicie (modem zaczyna mrugać na zielono), powrót o kilka metrów - znów 60-70%.
W związku tym pytanie: czy zastosowanie anteny ATK-10 w kierunku miejsca z dobrym sygnałem rozwiąże problem z pracą tylko w UMTS? Czy zastosowanie anteny kierunkowej "przez blok" ma wogóle jakiś sens w tej sytuacji?

Na szczęście przeglądając nowe zezwolenia - u mnie w miejscowości mają powstać dwa nadajniki Aero - więc pozostaje oczekiwanie na ich uruchomienie Smile

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
25-12-2012, 22:42
Post: #15
RE: Problem modem działa tylko UMTS
Antenę należy ustawiać nie na oko, a patrząc na wskazanie siły sygnału w programie, np. TNI. Inaczej to nie ma sensu.
Teoretycznie "przez blok" sensu nie ma, ale może dookoła jest jakieś odbicie, które anteną uda się złapać.

A jak odpalą te nadajniki, to... problem z głowy, antena nie będzie potrzebna.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z zasięgiem Aero2 w miejscowości STALE k. Tarnobrzega bogdanzieba 58 29 279 10-08-2020 14:11
Ostatni post: szopen
  Aero2 - zasieg 3G, 4G i UMTS damianosr3 3 4 239 19-08-2016 01:11
Ostatni post: szopen
Brick Problem z Aero2 po 3 miesiącach Heibonna 10 7 332 04-08-2016 10:07
Ostatni post: K4r0lSz
  Problem z Aero2 w 3G (Jiayu F1) rustin 3 5 121 10-08-2015 13:19
Ostatni post: K4r0lSz
  Aero2 BDI w 2G - działa czy nie? petekolakowski 5 5 896 25-07-2015 21:41
Ostatni post: jakubd