Szybkie szukanie |
Konfiguracja strefy DNS
|
14-01-2017, 21:23
|
|||
|
|||
Konfiguracja strefy DNS
Tutaj chyba jest kilka osób kumatych w sieciach więc postanowiłem zapytać co należałoby zrobić aby podpięta domena (od zewnętrznego rejestratora) pod hosting w ovh mogła działać tak:
Kod: mojastrona.pl Kod: www.mojastrona.pl Kod: mojastrona.p Robi się to niby poprzez IN CNAME kombinowałem, ale nie wychodzi więc zapodam przykład: To jest formularz, w którym można dokonać ręcznej edycji strefy DNS co powinienem w nim dopisać i jak aby domena z www czyli http://www.mojastrona.pl była zamieniana/przekierowywana na mojastrona.pl bez tego www. Teraz strona działa mi jako Kod: www.mojastrona.pl oraz mojastrona.pl Jak sprawdzam domenę jdtech.pl w WHO.IS to mam coś takiego: więc rekord IN CNAME jest tu zastosowany, ale sam takiego nie mogę uzyskać dla swojej domeny i jak sprawdzam pomimo wprowadzania różnych kombinacji w strefie w panelu zarządzania swojego hostingu dopisując IN CNAME zmieniając kombinując to jednak takiego rekordu w wykazie nie mogę uzyskać i translacja subdomeny na domenę główną mi nie działa. Inne pytanie o adres IP jak wezmę sprawdzę adres IP jakiejś strony i wpiszę w okno przeglądarki to albo wyskoczy Error 404, albo nie ma takiej strony więc jak też blokuje się adres IP aby wpisując go w pasek adresu www nie była dostępna z niego dana strona? Pozwoli mi to wykluczyć sytuacje, że pod domeną mojastrona.pl będzie jeszcze strona ta sama, ale z adresu IP jak i z subdomeny. |
|||
14-01-2017, 22:22
|
|||
|
|||
Konfiguracja strefy DNS
Wyrzuć rekordy z WWW. Wtedy będziesz mógł wejść tylko z adresu "mojastrona.pl". Adres "www.mojastrona.pl" wtedy nie zadziała.
|
|||
14-01-2017, 23:32
|
|||
|
|||
Konfiguracja strefy DNS
To ja teraz wejdę z mojastrona.pl ale jak ktoś wpisze http://www.mojastrona.pl i dostanie info nie ma takiej strony to też niedobrze, tu musi działać przekierowanie z www na mojastrona.pl ale nie chcę tego robić poprzez plik htaccess tylko w konfiguracji panelu zarządzania w strefie DNS tak jak się to robi w takich przypadkach wykonać.
|
|||
14-01-2017, 23:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2017 23:38 przez jakubd.)
|
|||
|
|||
Konfiguracja strefy DNS
Kamil, to błąd taktyczny, nie ogranicza się ludziom dostępu przez wycięcie www - raczej się dodaje. http://www.jdtech wpisuje spora grupa osób cały czas. Statystyk nie robiłem, ale jest tego trochę.
W skrócie: tego się nie robi na poziomie DNS, tylko HTTP. DNS potrafi zwrócić w zasadzie jedynie IP na podstawie nazwy (domeny), a co dalej z tą nazwą to zależy już od tego, kto ją obsługuję (serwer WWW). Czyli zasada konfiguracji jest taka: 0. Dodajesz obsługę obu adresów (www i bez www, albo * żeby wszystkie podadresy obsłużyć, np. dupa.jdtech.pl też - ja nie chcę dupy i innych durnych pomysłów, dlatego * nie ma u mnie w pliku strefy). CNAME używa się dla wygody, żeby można było szybko zmienić IP w razie potrzeby bez grzebania w wielu miejscach w pliku strefy. CNAME to w skrócie taki alias. 1. Wybierasz który adres ma być tym właściwym (www czy bez) 2. Serwer WWW ustawiasz, żeby obsługiwał obie wersje lub wszystkie poddomeny (*) - konfiguracja szczegółowa zależy od tego, jaki masz hosting albo serwer. Ja używam lighttpd dla jdtech (ale już niedługo), więc jest nieco inaczej, niż dla apacza, czy nginx I teraz zaczyna się zabawa. Albo: - Używasz inteligentnego CMS (np. Wordpress ma to wbudowane) i ustawiasz, jaka domena jest tą właściwą. Cały ruch przychodzący na inne domeny zostanie automatycznie przekierowany na właściwą domenę przez wysłanie headera HTTP z kodem 301 (strona przeniesiona na stałe). A jak jesteś na właściwym URL, po prostu CMS zacznie pracę. - Nie używasz CMS, lub używasz zbyt prostego CMS, wtedy serwer WWW ustawiasz tak, żeby te inne poddomeny wskazywały na folder z plikiem index.html i w nim robisz przekierowanie jest na właściwą poddomenę, albo robisz plik php z odpowiednim wysłaniem nagłówka HTTP z kodem 300, albo już na poziomie serwera WWW ustawiasz takie przekierowanie. https://pl.wikipedia.org/wiki/Przekierowanie_URL I ogólnie masz rację, jedna treść nie powinna być widziana przez google i inne wyszukiwarki pod różnymi FQDNami (w skrócie adresami URL) w sieci, bo to źle działa na wyniki wyszukiwania. Kod: I przypominam, że takie rzeczy jak pliki stref najłatwiej wrzucać w blok kodu jak ten tekst tutaj. Kod: nslookup Kod: Serwer: google-public-dns-a.google.com |
|||
15-01-2017, 00:49
|
|||
|
|||
RE: Konfiguracja strefy DNS
Dzięki za obszerne info. Ale zapytam Ty w wykazie WHO.is masz rekord CNAME więc on pochodzi z ustawienia w pliku na serwerze np. htaccess czy jak?
Więc wychodziłoby, że najlepiej zastosować przekierowanie 301 w htaccess aby domenę z www zamieniać na bez www.: Kod: RewriteEngine On Chyba tak powinien wyglądać kodzik. Cytat:Dlatego nie wiem skąd na zrzucie ekanu powyżej jest TTL 3599, jak jest 3600.Ja to ze strony who.is brałem. A Ty młody doucz się. |
|||
15-01-2017, 02:12
|
|||
|
|||
Konfiguracja strefy DNS
Bo tak to napisałeś, że zrozumiałem, że chcesz po prostu wywalić alias WWW
Dane, które podałeś w 1. poście pochodzą z serwera DNS. Who.is faktycznie jakoś dziwnie zaniża wszystkie wyniki o 1... Ten przykład wpisu do .htaccess masz z Home? Powinien działać. |
|||
15-01-2017, 03:32
|
|||
|
|||
Konfiguracja strefy DNS
phiphi napisał(a):Ale zapytam Ty w wykazie WHO.is masz rekord CNAME więc on pochodzi z ustawienia w pliku na serwerze np. htaccess czy jak?CNAME to jest element pliku strefy, więc pochodzi z serwera DNS. Z żadnego innego miejsca nie może pochodzić. A przy okazji pliki .htaccess to w sumie dotyczą tylko Apache, którego kilka lat temu zarzuciłem z powodu wydajności (współcześnie to głównie te pliki powodują, że jest taki powolny). Kamil napisał(a):Więc wychodziłoby, że najlepiej zastosować przekierowanie 301 w htaccess aby domenę z www zamieniać na bez wwwAle tylko wtedy, gdy sama strona (i ew. CMS na niej) sobie z tym sam nie poradzi. Inaczej szkoda pracy, a czasem może to nawet przeszkadzać (np. w analizowaniu statystyk wejść przez różne domeny przez Google Analytics). Ale przy dużym ruchu (setki tysięcy wejść dziennie) i taki redirect nas poziomie serwera może być szybszy. phiphi napisał(a):Ja to ze strony who.is brałem.Jak grzebiesz na poziomie DNS najelpiej jednak używać narzędzi do tego przeznaczonych natywnie, inaczej takie bzdury się pojawiają. Polecam instrukcję nslookup (jest w Windows) oraz dig (to już unix). phiphi napisał(a):A Ty młody doucz się.Nie no bez przesady, Kamil podał jedną z radykalnych metod rozwiązania problemu, tylko nieco suboptymalną, jakby to Niemcy powiedzieli. Generalnie wszyscy na forum się douczamy, o to w sumie chodzi. |
|||
15-01-2017, 11:43
|
|||
|
|||
RE: Konfiguracja strefy DNS
Jak jeszcze robiłem w SEO to z zasady wszystkich klientów (z których większość była na WordPressie) przerabialiśmy w .htaccess trzystajedynkami. (Żeby roboty google nie karały za duplikaty). Potem podobno coś się pozmieniało, ale metoda wciąż jest dobra.
|
|||
16-01-2017, 09:14
|
|||
|
|||
Konfiguracja strefy DNS
Duplikacja treści nadal jest odradzana. I to nie tylko z powodu czystego SEO, ale po prostu żeby nie robić kłopotu czytelnikom i kierować ich do jednej kopii, konkretnej treści zgromadzonej z innymi wartościowymi tekstami.
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|