Szybkie szukanie |
Jak to jest z łączeniem się z najnowszejej karty po 1 października?
|
03-10-2012, 20:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-10-2012 04:07 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Witam Wszystkich!
Czy może mi ktoś wytłumaczyć jakoś po ludzku jak to jest z łączeniem się z nowej karty? Bo z tego co widzę to znacznik Aero2 zniknął i został zastąpiony Plusem, ale karta nie loguje się na inne nadajniki Plusa. Czyli skąd ja mam teraz wiedzieć czy jestem w zasięgu Aero2 czy nie? Zasięg Plusa jest prawie wszędzie ale wychodzi na to, że teraz trzeba zgadywać czy akurat jesteśmy w zasięgu nadajnika Plusa, który kiedyś był Aero2 czy nie. Przecież to jakieś mega kretyństwo! W moim przypadku (zawsze miałem bardzo słaby zasięg z node-b Aero2) na dzień dzisiejszy nie mam możliwości połączenia w żaden sposób, bo modem głupieje i wyświetla na zmianę "szukanie sieci" i "nieprawidłowy obszar usług". szopen: mam teraz mało czasu na moderację, więc proszę trzymajmy się jakiejś terminologii - proponuję Karty "NAJNOWSZE" - te, które Z DEFINICJI działają po 1.10.2012, karty "nowe" to te z blokadą TS11 obecnie nie powinny już działać, karty "stare" to te z pierwszych edycji przed wrześniem 2011, również już wyłączone |
|||
03-10-2012, 21:36
|
|||
|
|||
RE: Jak to jest z łączeniem się z nowej karty po 1 października?
Z punktu widzenia użytkownika do faktycznie nie ułatwia życia, do tego rodzi wiele nowych problemów, między innymi wskazany powyżej. Jednak ekonomiczne uzasadnienie jest i to całkiem spore po stronie operatora.
Można ręcznie sprawdzić, czy jesteś w zasięgu Aero2 mając odpowiedni sprzęt, a mianowicie modem Huawei z możliwością wybrania jednego pasma (UMTS 900) na sztywno. Opis na forum za godzinkę lub dwie umieszczę. PS: czyżby nick związany z HP? |
|||
03-10-2012, 21:41
|
|||
|
|||
To nie jest głupota, tylko poszerzenie zasięgu nadajników plusa i CP.
|
|||
03-10-2012, 22:59
|
|||
|
|||
grzech1991 napisał(a):To nie jest głupota, tylko poszerzenie zasięgu nadajników plusa i CP. Z punktu widzenia użytkowników BDI nawet głupotą nie można tego nazwać. To co teraz zrobili z tą usługą jest absurdalne. "Zwykła osoba" bez większego obycia z komputerem i wiedzy o tym jak funkcjonuje sieć komórkowa nie ma szans w tej chwili normalnie korzystać z BDI! Myślę, że jeśli w ciągu najbliższych dni sytuacja się nie poprawi sprawą powinna się zająć UKE. jakubd napisał(a):PS: czyżby nick związany z HP? Nie sądziłem, że ktoś to kiedyś rozszyfruje Trafiłeś w 10, mam wielki sentyment do tego modelu |
|||
03-10-2012, 23:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-10-2012 01:28 przez szopen.)
|
|||
|
|||
(03-10-2012 20:13)nx9020 napisał(a): [...]Czyli skąd ja mam teraz wiedzieć czy jestem w zasięgu Aero2 czy nie? Zasięg Plusa jest prawie wszędzie ale wychodzi na to, że teraz trzeba zgadywać czy akurat jesteśmy w zasięgu nadajnika Plusa, który kiedyś był Aero2 czy nie.[...]Używając TNI po CID możesz wyszukać , czy na maszcie masz tylko plusa czy tez AERO ( przynajmniej u mnie pokazuje, ze CID= abcde jest i plus i aero) Moderator - tniemy cytaty! |
|||
04-10-2012, 02:02
|
|||
|
|||
nx9020 - wiesz, to i tak już wcześniej była sieć dla wybranych - pisałem o tym felieton na blogu kiedyś. Teraz jest tylko nieco trudniej Dzięki temu ja mam co robić
Co do laptopa - z tego samego okresu miałem nc6000 i też wspominam go ciepło. nx90xx były za duże jak na moje potrzeby, ale teraz używam... 17" |
|||
04-10-2012, 21:27
|
|||
|
|||
RE: Jak to jest z łączeniem się z nowej karty po 1 października? | |||
05-10-2012, 01:13
|
|||
|
|||
Podejrzewam, że chodzi o to:
1. Na stronie http://www.btsearch.pl/nobbimonitor.php generujesz sobie bazę danych BTSów dla wybranego rejonu 2. Wrzucasz ją do folderu Top NetInfo 3. Ładujesz na życzenie z menu Informacje->Lista BTSów (clf) I szukasz aktualnego BTSa - jeżeli znajdzie na tej samej lokalizacji nadajnik Aero2 i Plus to wszystko jasne TNI to na prawdę zacny kawał softu diagnostycznego. |
|||
05-10-2012, 07:38
|
|||
|
|||
Jeszcze prościej
Uruchamiamy TNI ( oczywiście musimy mieć połączenie z netem przez TNI lub inne) i klikamy w "Informacje" Wybieramy (Lista BTS clf. v.3) i ukaże się nam komunikat: zatwierdzamy i przechodzimy tym samym do strony http://www.btsearch.pl/nobbimonitor.php Zaznaczamy interesujące nas sieci i województwo/a i klikamy eksportuj - poproszeni zostaniemy jeszcze o wskazanie katalogu z TNI i tam zapisujemy. Po przejściu do TNi jak klikniemy w "Informacje" i Lista BTS clf. v.3 to mamy wyszukiwarkę |
|||
05-10-2012, 11:39
|
|||
|
|||
No proszę, jak pięknie
Może warto to wyłączyć do nowego wątku. |
|||
05-10-2012, 11:57
|
|||
|
|||
A proszę bardzo wydzielić
W powodzi innych postów faktycznie może się nieco zagubić . pozdrawiam |
|||
11-10-2012, 10:10
|
|||
|
|||
RE: Jak to jest z łączeniem się z najnowszejej karty po 1 października?
Ha! a ja jednak nadal mam problem. Mam kartę najnowszą. Modem Huawei 173 u-2 (z Play). Przeprowadziłem testy za pomocą TNI, utworzyłem profil w PlayOnLine. Port Com (w tym wypadku 13 - Port HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface (COM16)) utworzony, komunikacja AT włączona, sprawdzałem różne konfiguracje przy GPRS/UMTS. W tej chwili ciągle pokazuje komunikat BTS: nieaktywny. Czy własnie to może być przyczyną braku połączenia. Dodam, że przy próbie łączenia przez Playonline pojawia się komenda "zarejestruj się w sieci" oraz że udało mi się nawiązać połączenie na równą godzinę.
z góry dziękuję za pomoc. |
|||
11-10-2012, 10:19
|
|||
|
|||
Modem miga ci na zielono (podwójnie) - nie ma połączenia z siecią, bo pewnie sygnał jest za słaby. Dopóki nie będzie migał na niebiesko, nie ma szans na połączenie.
|
|||
11-10-2012, 10:27
|
|||
|
|||
dzięki, najczesciej widzę moc sygnału na 38%. Dodanm, że 300-400 metrów ode mnie jest stacja bazowa dla Aero...
|
|||
11-10-2012, 10:52
|
|||
|
|||
Ale stacja, czy pozwolenie na jej budowę?
|
|||
11-10-2012, 11:08
|
|||
|
|||
Mieszkam 300 metrów od siedziby Polsatu. Zakładam, że stacja już tam jest. Ale pytanie słuszne... W każdym razie zakładam, że to nie jest problem braku zasięgu. |
|||
11-10-2012, 16:57
|
|||
|
|||
Pytanie - której siedziby Centralne studia są na Ostrobramskiej (tutaj nadajników chyba nie ma), ale znowu główna ich fabryka jest na Łubinowej - i tu są wszystkie nadajniki, łącznie z LTE 2,6GHz.
|
|||
02-07-2013, 22:25
|
|||
|
|||
(05-10-2012 01:13)jakubd napisał(a): Podejrzewam, że chodzi o to: Witam Bardzo proszę o napisanie tak po chłopsku krok po kroku w jaki sposób należy wrzucić listę BTSów do folderu Top NetInfo.Program ściągnąłem, baze danych wygenerowałem.lecz nie potrafię wrzucić jej do katalogu.Jestem laikiem komputerowym. Pozdrawiam |
|||
03-07-2013, 09:25
|
|||
|
|||
Program Top NetInfo rozpakowałeś do jakiegoś katalogu na dysku twardym. Po uruchomieniu topnetinfo.exe utworzył sobie w nim dodatkowe 3 pliki - razem masz 4 pliki. W tym folderze należy umieścić plik z bazą danych BTSów.
Samo kopiowanie plików zaliczamy do podstaw i raczej mało kto będzie miał siłę to wyjaśnić Ale po prostu wystarczy przeciągnąć. |
|||
03-07-2013, 11:46
|
|||
|
|||
Witam
Dzięki za szybką odpowiedż.Zrobiłem tak ja opisałeś i się udało co prawda nie znalazłem bts,którego szukałem CID 1106 LAC 1033,ale dzięki Tobie nauczyłem się czegoś.Naprawdę jestem bardzo słaby w temacie komputerów. Pozdrawiam |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|