Szybkie szukanie |
Jak skonfigurować modem od Aero2 pod Plusa?
|
05-02-2013, 16:04
|
|||
|
|||
Jak skonfigurować modem od Aero2 pod Plusa?
W związku z bardzo częstym braku transmisji w Aero2, postanowiłem nabyć internet na kartę w Plusie.
Posiadam modem Huawei E3131 od Play skonfigurowany pod Aero2 za pomocą programu TopNetInfo (TNI). Jakie ustawiania wprowadzić w PLAY ONLINE i TNI tak aby w zależności od włożonej karty korzystać z internetu w Aero2 lub w Plusie? Proszę o precyzyjnie podanie gdzie co wpisać aby modem poprawnie działał. Czy za pomocą tego samego modemu można korzystać także z innych dostawców internetu np Play, Orange lub innych? Z góry dziękuję za pomoc. |
|||
05-02-2013, 16:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2013 16:34 przez szopen.)
|
|||
|
|||
RE: Jak skonfigurować modem od Aero2 pod Plusa?
dla Plusa najprościej stworzyć nowy profil z wpisanymi trzema wartościami: APN, użytkownikiem i hasłem, wszystkie o treści:
internet w przypadku MP trzeba wybrać właściwy profil przed połączeniem w przypadku PO dodatkowo należy profil używany do łączenia ustawić jako domyślny (po każdej zmianie karty SIM) w TNI każda karta SIM jest rozpoznawana osobno, więc można dla każdej z nich wprowadzić odrębne ustawienia (wymaga to włączenia komunikacji AT oraz włączenia tworzenia statystyk dla każdej karty SIM osobno) PS w Plusie możliwe są też inne ustawienia, ale są one zależne od wybranego abonamentu, dodatkowo powinny działać też stare ustawienia używane dawniej w Plusie, lista ustawień dla różnych sieci jest dostępna np. tam: http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?title=APN Statystyki Folding@home |
|||
05-02-2013, 19:14
|
|||
|
|||
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
Mam gorącą prośbę o bardziej jasne przedstawienie tej konfiguracji i sposobu jej realizacji. Co znaczą skróty MP i PO? Jak utworzyć nowy profil w PLAY ONLINE i co tam wpisać? Jaka jest szybkość transferu dla internetu na kartę w Plusie? "w przypadku PO dodatkowo należy profil używany do łączenia ustawić jako domyślny (po każdej zmianie karty SIM)" Rozumiem, że określenie domyślny, należy usunąć z poprzedniej konfiguracji? Jak włączy tworzenie statystyk dla każdej karty SIM? Dysponuję wyjątkowo mizernym internetem, więc nie mogę szukać wyjaśnień. Z góry dziękuję za cierpliwość, wyjaśnienia i pomoc. |
|||
05-02-2013, 19:24
|
|||
|
|||
MP - Mobile Partner
PO - Play Online Konfiguracja Play Online krok po kroku: http://forum.jdtech.pl/Watek-play-online Nazwa APN dla Plusa to "internet" zamiast "darmowy". Prędkość maksymalna możliwa (przy zastosowaniu odpowiedniego modemu, których w Play nie ma) to dla prepaid 42 Mbit/s w zasięgu technologii HSPA+DC. Sieć LTE nie jest dostępna dla prepaidów (na razie). Nie spotkałem się z możliwością monitorowania ruchu oddzielnie dla każdej z karty SIM. Jedna z możliwych metod to mogłoby by użycie dwóch różnych programów do zarządzania połączeniami - jednego (np. Play Online) do Aero2, a drugiego (np. TNI/Top NetInfo, albo Mobile Partner) dla drugiej karty. |
|||
05-02-2013, 19:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2013 19:58 przez spag.)
|
|||
|
|||
Odp: RE: Jak skonfigurować modem od Aero2 pod Plusa?
(05-02-2013 19:14)Anaret3 napisał(a): Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Nie odbieraj tego jak spuszczenie na drzewo ale na YouTube jak dasz radę obejrzeć to sa filmiki jak wpisywać apn do programów MP. Jeden obraz=tysiąc słów Wysłane z mojego GT-I9305 |
|||
05-02-2013, 21:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2013 21:32 przez szopen.)
|
|||
|
|||
MP=Mobile Partner
PO= Play Online instrukcja obrazkowa wpisywania APN (dla Aero2) jest w dziale Oprogramowanie http://forum.jdtech.pl/Watek-play-online w APN zamiast darmowy wpisujesz słowo internet zamiast pustych pól użytkownik i hasło wpisujesz w oba słowo internet Anaret3 napisał(a):Rozumiem, że określenie domyślny, należy usunąć z poprzedniej konfiguracji? samo się usunie - tylko jeden profil może być domyślny Statystyki Folding@home |
|||
05-02-2013, 21:33
|
|||
|
|||
Odp: Jak skonfigurować modem od Aero2 pod Plusa?
Kolega może tez zajrzeć w tni tam jest lista polskich apn
Btw dla plusa używałem apn plus login i hasło chyba puste lub plusgsm Wysłane z mojego GT-I9305 |
|||
05-02-2013, 21:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2013 21:36 przez szopen.)
|
|||
|
|||
jakubd napisał(a):Nie spotkałem się z możliwością monitorowania ruchu oddzielnie dla każdej z karty SIM. TNI to załatwia Statystyki Folding@home |
|||
05-02-2013, 22:03
|
|||
|
|||
No proszę - tego nie znałem.
Pytanie jeszcze - jeżeli rozpoznaje SIMy, to dlaczego autor nie dodał automatycznego przełączania profili... |
|||
05-02-2013, 23:42
|
|||
|
|||
na moje oko to proste - do poprawnego działania wymaga uprzednio poprawnie ustanowionej komunikacji AT
(a pełna autokonfiguracja programu jest możliwa tylko dla wybranych modeli modemów) Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|