Szybkie szukanie |
Integracja skromnego zestawu do oświetlenia, załączania i monitoringu.
|
22-12-2018, 01:20
|
|||
|
|||
ikea chyba nie ma rgb żarówek?
Co do tej reklamy z kevinem, jest fajna ale ludzie to łykają jak pelikany. Nikt nie myśli, że to google które szpieguje i jeszcze cały czas słucha. Ekonomista, no zmieni się to, że będzie PL. Na telefonie nie wiem co zmieni, ale rozpoznawanie poleceń to chyba co innego niż dialog. |
|||
22-12-2018, 01:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-12-2018 01:46 przez szopen.)
|
|||
|
|||
1. ma
http://forum.jdtech.pl/Watek-ikea-tradfr...1#pid46001 2. dlatego mnie nie jarają asystenty głosowe 3. wydawanie poleceń głosowych nie wymaga wciskania przycisku (no chyba, że mówimy o telefonie, ale w telefonie zwykle łatwiej skorzystać z widżetu) Statystyki Folding@home |
|||
03-01-2019, 19:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2019 20:00 przez Ekonomista.)
|
|||
|
|||
A, że tak zapytam o te Ikea Tradfri: Do wyłączania przy bezruchu, z czujką ruchu to wystarczy ta magiczna żarówka i czujka, czy jeszcze bramka albo coś?
I czy to cudo można połączyć z google home, bo niby Philips Hue można, to chyba coś podobnego? |
|||
04-01-2019, 03:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2019 03:13 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Ekonomista napisał(a):Do wyłączania przy bezruchu, z czujką ruchu to wystarczy ta magiczna żarówka i czujka, czy jeszcze bramka albo coś? Nie używam, ani nie używałem ich czujnika ruchu (PIR), więc się nie wypowiem jak to działa - w szczególności mam na myśli zastosowanie którego się domyślam (warto wiedzieć - bezprzewodowe czujniki PIR nie wykrywają bezruchu, tylko ruch, po aktywacji taki czujnik przechodzi w stan głębokiego uśpienia, jak jest to realizowane w Ikeowskich nie mam pojęcia - być może po wyjściu z uśpienia przy braku ruchu wysyła komendę gaszenia, ale przyznam się szczerze - nie wnikałem w dokumentację Zigbee na ten temat, ani nie sprawdziłem "organoleptycznie"), a mojej instalacji ID na razie odpuściłem "wykrywanie bezruchu" - po prostu do skutecznej detekcji obecności nie wystarcza jeden czujnik PIR, aby to działało niezawodnie czujników musi być kilka, warto się też wspomóc innymi sposobami wykrywania obecności, a automatyka bazująca jedynie na PIR sprawdza się takich miejscach gdzie się nie przebywa w normalnych warunkach - korytarze, wejście, od biedy WC, choć to ostatnie jest do skutecznej realizacji możliwe tylko w instalacjach z centralką, ewentualnie w z-wave, gdzie można programować zachowanie poszczególnych klocków, gdy pracują w trybie autonomicznym). Ale generalnie PIR możesz sparować bezpośrednio z żarówką (oczywiście nazwa umowna bo to LED i w dodatku ZLL ) - nawet są takie ich starter-kity "ściemnialna żarówka + PIR" ale należałoby poczytać instrukcje czy obejrzeć filmy instruktażowe. Podejrzewam, że konfiguracja z bramką może być bardziej elastyczna (ale nie będę kupował na siłę niepotrzebnych mi teraz gadżetów, chociaż intryguje mnie czy PIR Ikei będzie działał z bramką Philipsa). TLDR: sterowanie światłem za pomocą czujnika PIR (szczególnie bezprzewodowego) ma sens jedynie w miejscach typu korytarz czy wejście Ekonomista napisał(a):I czy to cudo można połączyć z google home, bo niby Philips Hue można, to chyba coś podobnego?Nie używam, wiem że można (niestety kumpel który dostał mój stary mostek Tradfri jest ajfonowcem, a nie będę mu siedział na głowie dla eksperymentu no i przecież nie mam GH) załączone screenshoty chyba i tak mówią wiele. Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|