[-]
Szybkie szukanie


Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Huawei E353u-2, problem z logowaniem
19-03-2014, 23:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-07-2014 03:54 przez szopen.)
Post: #1
Huawei E353u-2, problem z logowaniem
Witam,

Na wstępie - nie bardzo wiedziałem jak nazwać temat, ponieważ nie wiem dokładnie w czym tkwi problem.
Od 3 dni walczę z modemem i próbuję go zmusić do pracy w Aero2.
Przeczytałem już chyba pół internetu, wypróbowałem różne programy (mobile partner, top net, internet manager), a także standardowy od plusa.
Konfigurację stosuję podstawową, znalezioną na stronie Aero, jak to nie pomogło, to chwytałem się wszystkich porad, głównie z tego forum, bądź bez kabli.
Niestesty nic nie pomaga. (cały czas mruga zielone światło)

W top net info dostaje komunikat "błąd dial up 678, karta sim nieaktywna"
i kompletnie nie wiem co z tym fantem począć. Próbowałem zmieniać wartości w zakładce gprs/umts, resetowałem modem (wedle zaleceń) i sam już nie wiem czego jeszcze.

Wszystko to na marne. Generalnie nie uważam się za speca, aczkolwiek to moja pierwsza przygoda z modemem usb i nigdy jeszcze żadno urządzenie nie sprawiło mi tylu problemów. Nawet jak odpalałem aero (no właśnie - karta jest ok) na moim x10 mini pro, to nie zajęło mi to tyle czasu, choć też miałem przeboje.

Niestesty tym razem problem mnie przerasta i potrzebuję jakiejś fachowej porady. Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. Zastosuje się do wszelkich wskazówek i będę pisał wiadomości czy to pomogło.

Ale w związku z powyższym mam także 2 pytania - pierwsze czy da się jakoś wygasić autostart z modemu? Bo mi za każdym razem wyskakuje program plusa, co jest strasznie irytujące. Gdzieś znalazłem poradę, żeby wyłączyć stacje dysków, ale jak to robię, to za każdym razem gdy modem jest podłączany na nowo (przez reset modemu, restart kompa, czy wyciągniecie i włożenie do gniazda) efekt jest taki, że mi dopisuje nowe urządzenie do listy dysków i plus się nadal pojawia.

Drugie - czy jest jakikolwiek sposób, żebym mógł zdiagnozować czy mój modem jest sprawny? Dostałem go od kogoś, teoretycznie działał, nie ma simlocka. Być może tutaj pies pogrzebany?

pozdrawiam,
Rafał
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
20-03-2014, 02:27
Post: #2
huawei e353u-2, problem z logowaniem
dwie sprawy
1) nie przeczytałeś połowy internetu - sposobów na wyłączenie autostartu w windows (jakim?) jest co najmniej kilka
a) moja ulubiona bezinwazyjna (dla modemu) metoda
http://support.microsoft.com/kb/967715
lub
http://www.wintips.org/how-to-disable-au...n-windows/
b) wyłączenie wirtualnego cd-romu komendą AT (musisz znaleźć opis dla tego modelu modemu)
c) zmiana dashboardu w modemie na jakiś pozbawiony funkcji autouruchamiania (ta jest najbardziej inwazyjna)

swoją drogą pewnie warto pozbyć się aplikacji iPlus z systemu (mając na uwadze, że deinstalacja usunie sterowniki, więc warto najpierw pobrać jakieś)

2) najprościej - włożyć kartę SIM innego dostawcy, skonfigurować profil połączenia i połączyć się przy jej pomocy z internetem, jeśli nie jesteś pewien, czy faktycznie brak simlocka to włóż kartę Plusa

status simlocka można sprawdzić w TNI
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
20-03-2014, 10:18
Post: #3
huawei e353u-2, problem z logowaniem
witam,

dziękuję za szybką odpowiedź.
oczywiście nie przeczytałem połowy internetu, ale naprawdę starałem się samodzielnie rozwiązać problem. największy polegał na tym, że nie wiem w czym on tkwi, więc nawet nie wiedziałem jak poprawnie pytanie w googlu zadać, ale mniejsza z tym.
ad 1:
a) mój windows to xp, metoda ze strony supportu nie działa, ponieważ w podanej zakładce nie mam ani zakładki system, ani zasad autoodtwarzania, być może są jakoś ukryte (?), teraz jestem w pracy, więc tego nie sprawdzę. tej drugiej metody spróbuję dziś po pracy.

b) jeśli chodzi o komendy w top net info - nie wiem czy o tym samym piszesz, ale tam na własną rękę próbowałem uruchomić komendę "włącz tylko modem urządzenia" czy coś takiego i albo mi to zadziałało, ale nie dało efektu, albo wyskoczył mi błąd (nie pamiętam teraz przy której funkcji ten błąd wyskakiwał, ale nie był w żaden sposób opisany, tylko informacja "error")

c) tak jak pisałem, to moja pierwsza styczność z modemem usb. z tego co znalazłem o dashboardach - można modemowi zrobić krzywdę jak się robi to w sposób nieumiejętny, a ponieważ wiedza moja znikoma - wolałem to zostawić.

aczkolwiek - jeśli zmiana dashboardu nie wpłynie bezpośrednio na sam problem z połączeniem - póki co wolałbym to zostawić nienaruszone, problem spróbuje rozwiązać podanymi sposobami jeszcze raz.

ad 2) no właśnie, nie posiadam takiej karty, tylko zwykły pre-paid do dzwonienia/smsowania - czy to wystarczy? pewnie nie, generalnie podłączałem i bez efektu. rozumiem, że to musi być karta konkretnie do obsługi internetu?

simlock jest na pewno ściągnięty (taką też informację dostaje od tp oraz taką otrzymałem od osoby, która mi ten modem dała - podobno był używany w różynch sieciach)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
20-03-2014, 12:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2014 13:20 przez szopen.)
Post: #4
huawei e353u-2, problem z logowaniem
tuku napisał(a):b) jeśli chodzi o komendy w top net info - nie wiem czy o tym samym piszesz, ale tam na własną rękę próbowałem uruchomić komendę "włącz tylko modem urządzenia" czy coś takiego i albo mi to zadziałało, ale nie dało efektu, albo wyskoczył mi błąd (nie pamiętam teraz przy której funkcji ten błąd wyskakiwał, ale nie był w żaden sposób opisany, tylko informacja "error")
niestety nie mam E353 więc nie mogę ani potwierdzić ani zaprzeczyć, dla niektórych modemów komenda AT jest po prostu inna niż dla większości
błąd w TNI może wynikać z... niepoprawego skonfigurowania TNI

tuku napisał(a):c) tak jak pisałem, to moja pierwsza styczność z modemem usb. z tego co znalazłem o dashboardach - można modemowi zrobić krzywdę jak się robi to w sposób nieumiejętny, a ponieważ wiedza moja znikoma - wolałem to zostawić.

masz rację - grzebiąc na ślepo można uszkodzić modem, ale zmiana dashboardu zazwyczaj nie jest jeszcze na tyle niebezpieczna Big Grin ale lepiej dmuchać na zimne, dużo bardziej niebezpieczna jest zmiana firmware

tuku napisał(a):nie posiadam takiej karty, tylko zwykły pre-paid do dzwonienia/smsowania - czy to wystarczy?
wystarczy, każda (prawie, ale nie rozpatrujemy tu nietypowego przypadku) karta SIM nadaje się do połączenia z internetem, jedyie w przypadku "nieinternetowych" taryf problem stanowią koszty połączenia (po prostu nie opłaca się z tego korzystać), skoro to prepaid i masz obawę o koszty, to włącz jakiś najmniejszy pakiet danych na czas testów

tuku napisał(a):taką też informację dostaje od tp
od kogo?

i na koniec najczęstsze błędy, bo coś mi szklana kula podpowiada, że tu może przeszkadzać jeden z nich:

- przeświadczenie o tym, że w miejscu instalacji modemu jest zasięg (z tyłu peceta przeważnie go nie ma z powodu zakłóceń generowanych przez komputer)

- sygnał sieci Aero2 jest obecnie w prosty sposób nierozróżnialny od sieci Plus (tu pomaga przestawienie modemu do pracy TYLKO w zakresie WCDMA 900MHz, ale niektóre programy inicjalizują modem przed połączeniem w/g swoich ustawień, więc pozostaje używanie TNI lub MDMA, dodatkowo - NIE chodzi o przełączenie modemu w tryb "tylko GSM 900MHz" bo ten tryb uniemożliwia połączenie z Aero2)

- próba użycia kilku różnych programów sterujących modemem naraz (przed uruchomieniem następnego należy poprzedni zamknąć i odczekać kilkannaście-kilkadziesiąt sekund, przy czym nie chodzi o zwinięcie do traya lecz o całkowite zamknięcie programu)

a co możesz zrobić aby pomoc była łatwiejsza? - wykonać screenshoty z programów które próbujesz używać (może na początek iPlus, bo jeśli mnie pamięć nie myli nawet on daję się skonfigurować dla Aero2)
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
20-03-2014, 14:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2014 14:24 przez tuku.)
Post: #5
huawei e353u-2, problem z logowaniem
tni konfigurowałem na podstawie zaleceń autora, potem robiłem poprawki na podstawie zaleceń użytkownika tego forum, który też bardzo mocno się udziela na bez kabli i jak dla mnie jest sporym autorytetem w tych tematach - chodzi o użytkownika jakubd
w każdym razie nie wiem z czego ten błąd wynika, ale też postaram się porobić zdjęcia.

dashboard na razie sobie podaruje o ile nie ma to przełożenia na łączność (no chyba, że ma to postaram się poszerzyć wiedzę na ten temat)

koszty nie są problemem, mogę te kilka złotych zainwestować, zeby potestować ten modem. być może ustawienia standardowe źle wpisałem, dzisiaj się temu przyjrzę dokładniej.

od kogo - chodziło mi o TNI oczywiście.

zasięg jest, tak jak pisałem powyżej, przejściowo używam na moim x10 mini pro. widziałem w internecie tę uwagę o zakłóceniach, więc od razu telefon wylądował w to samo miejsce gdzie wystaje modem - zasięg spadł do 91 bdi, ale nadal mogłem korzystać z internetu, aczkolwiek byłem już zalogowany. na te chwilę komputer stoi tyłem do okna, dziś go obrócę - może to pomoże w jakikolwiek sposób. Docelowo planuje dokupić antenę, ale najpierw muszę wszystko uruchomić.

co do zasięgu, mieszkam w dużym mieście - Wrocław, mam 2 nadajniki Aero w odległości do 500m każdy, tylko jestem innymi blokami zasłonięty, ale jak pisałem - zasięg jest, bo na komórce normalnie łapie. zwykle mam bdi w granicach 70-83 (70 pomaga mi złapać antena z puszki po piwie:)
i jeszcze jedno - pisałeś o tym plusie. abstrahując od problemów z zalogowaniem do sieci - czy w ogóle powinienem te sieci widzieć? chodzi o to, że jak w komendach AT wszedłem do zakładki "zmień operatora" czy jakoś tak - nie odnajduje mi żadnego operatora. może tutaj tkwi problem?

co do urządzeń, również widziałem takie informacje i przy okazji robienia testów zawsze był uruchomiony tylko 1 program (w trayu)

dziwi mnie tylko jedna rzecz, jak się loguje przez plusa, najpierw dostaje info, że nie może się połączyć z siecią, informację o tym, że nie widzi karty sim dostaje dopiero gdy pozmieniam ustawienia w TNI.

postaram się pozałączać zdjęcia, choć będzie z tym trochę problemów ze względu na przełączanie z modemu na komórkę oraz wrzucenie ich na stronie ze względu na ograniczenia transferu, ponadto mam ograniczony ruch do stron http (używam easy tether lite, więc https odpada, mam konto na imageshack i tam jest https, poszukam jakiegoś serwisu pracującego w trybie http). w najgorszym wypadku jutro w pracy to powrzucam.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
20-03-2014, 14:39
Post: #6
huawei e353u-2, problem z logowaniem
tuku napisał(a):tni konfigurowałem na podstawie zaleceń autora, potem robiłem poprawki na podstawie [...] użytkownika jakubd
więc źródła informacji masz możliwie najlepsze Big Grin, jednak czasem trafia się np. literówka której sam nie zauważasz bądź gdzieś zaznaczona jedna niepotrzebna opcja (znam to z autopsji) dlatego skriszoty są czasem niezbędna dla właściwego zdiagnozowania problemu

tuku napisał(a):widziałem w internecie tę uwagę o zakłóceniach, więc od razu telefon wylądował w to samo miejsce gdzie wystaje modem - zasięg spadł do 91 bdi, ale nadal mogłem korzystać z internetu, aczkolwiek byłem już zalogowany. na te chwilę komputer stoi tyłem do okna, dziś go obrócę - może to pomoże w jakikolwiek sposób. Docelowo planuje dokupić antenę, ale najpierw muszę wszystko uruchomić.
no cóż jeśli masz możliwość załatw przedłużacz usb, antena zwykle nie jest potrzebna jeśli tylko modem przemieścimy w miejsce o niższym poziomie zakłóceń

tuku napisał(a):mieszkam w dużym mieście - Wrocław
ja też, więc jeśli chcesz mogę to zobaczyć osobiście Big Grin - w takim wypadku ślij info na PW
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
20-03-2014, 14:42
Post: #7
huawei e353u-2, problem z logowaniem
Prawidłowo ustawiony modem E353(u/s)-2 (zalecam użycie wbudowanego dashboardu i wybranie opcji "preferowane WCDMA") powinien widzieć wszystkie sieci (przy wyszukiwaniu operatorów, także zalecam użyć wbudowanego softu).
Dopiero potem jest sens szukać kolejnych problemów.
Jeżeli wymusiłeś pasmo UMTS 900, odwróć to i użyj ustawień domyślnych.

Sprawdź także gniazdo antenowe - nie może się ruszać. Jego uszkodzenie nawet lekkie powoduje, że modem staje się bezużyteczny do czasu wymiany na nowy lub naprawy gniazda.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
20-03-2014, 15:34
Post: #8
huawei e353u-2, problem z logowaniem
ok dziękuję za sugestie, podziałam i zobaczymy.
gniazdo jest ok, tzn jest sztywne (mam modem przy sobie), ale być może jest to faktycznie jakaś usterka, ponieważ tych sieci nie wykrywa, a jeśli dobrze rozumiem, problem z logowaniem jest zupełnie czym innym niż problem z wykrywaniem sieci samych w sobie.
ah zapomniałem dodać, wczoraj w pracy próbowałem przetestować go na lapku i też był ten sam problem, zasięg jest (bo mam go w telefonie).
szopen jeśli nie uda mi się samemu tego ogarnąć to z pewnością się odezwę :)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
20-03-2014, 16:15
Post: #9
huawei e353u-2, problem z logowaniem
Za pomocą TNI ustaw pełną automatykę (odwrócenie ustawień z tego wątku: http://forum.jdtech.pl/Watek-wymuszanie-...ach-huawei
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
20-03-2014, 23:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2014 23:51 przez tuku.)
Post: #10
RE: huawei e353u-2, problem z logowaniem
Wszystkie moje próby dzisiejsze spełzły na niczym.

Odinstalowałem wszystko, zainstalowałem sterowniki znalezione na chomiku lesiolo (pewnie kojarzycie źródło), żeby mi ten przeklęty plus się nie uruchamiał.
Robiłem restart modemu, wprowadziłem następującą konfigurację, zgodnie z zaleceniami:

   

   

   

   

wyświetla mi czasami różne info w operatorze i BTS
   
   

to wyskakuje przy próbie połączenia
   

jakubd próbowałem wrócić do ustawień początkowych, nic to nie dało. w każdym razie wydaje mi się dziwne, że jak próbuję ręcznie wprowadzić komendy AT na konfigurację z tematu, do którego podałeś odnośnik, to wyskakuje za każdym razem taki błąd:
   
i dzieje się tak we wszystkich 3 konfiguracjach. ręczne przestawianie działa i w teorii dostaje komunikat, że zakończyło się powodzeniem.



tutaj zdjęcie z narzędzia diagnostycznego mobile doctor od huawei. wczoraj dashboard działał, a dziś nie - być może dlatego, że plusa wywaliłem?
czy network function status nie odpowiada w pewien sposób za antenę? w sensie takim, że jak jest na zielono, to znaczy, że teoretycznie mogę uzyskiwać połączenie?
   

ponadto rozebrałem modem. antena jest stabilna, nie widzę, żeby były jakieś mechaniczne uszkodzenia. był jednak bardzo zabrudzony w środku (porówanłbym to do zabrudzeń, które się znajduje gdy otworzy się klawiaturę), ale chyba wiele szkody z tego tytułu się tam nie wydarzyło.


Załączone pliki Miniatury
   
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Huawei E3276 nie rozpoznaje Sieci Aero2- uszkodzona Antena ? AdamK 11 7 418 06-12-2017 12:05
Ostatni post: jakubd
  huawei e3531 s2 nie przełancza automatycznie sieci po zmianie karty? Lorek 14 1 310 11-11-2017 10:46
Ostatni post: Lorek
  huawei e372 vs Huawei E3531 Lorek 13 3 581 08-03-2017 07:19
Ostatni post: jakubd
Lightbulb Wymuszanie UMTS 900 MHz w modemach Huawei jakubd 185 205 791 04-02-2017 18:11
Ostatni post: jakubd
  Huawei e372 - Linux - zmienne ttyUSB aggman 9 2 440 02-02-2017 01:11
Ostatni post: szopen