[-]
Szybkie szukanie


Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Huawei E353 Wysyła, nie odbiera
08-03-2013, 16:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2013 17:42 przez szopen.)
Post: #1
Huawei E353 Wysyła, nie odbiera
Witam

W w/w modemie mam drobny problemik mianowicie Jest połączenie i transmisja w dwie strony... jednakże po jakimś czasie tak jakby zawieszał się odbiór danych.

Zacznę od SpeedTest:

[Obrazek: 56722857]

Następnie jaki mam zasięg i sygnał:

[Obrazek: 24092279077386271445_thumb.jpg]

Objaw jest taki:

[Obrazek: 35998001979374589940_thumb.jpg]


W Mobile Partner ciągle coś wysyła lecz nie odbiera po chwili połączenie się restartuje.
W modemie: (LED z jasnoniebieskiej (jeszcze internet działa) zmienia kolor w ciemnoniebieską (wysyłanie działa odbiór już nie) po czym mignie raz na zielono (czyli rozłączony) po czym znów ciemnoniebieski (lecz gdy odświeżę stronę znów zapala się na jasnoniebieski i internet działa)

Czasem nie resetuje się szybko i stronki się nie odświeżają jednak upload działa.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
08-03-2013, 17:17
Post: #2
RE: E353 Wysyła, nie odbiera
To problem z UMTS 2100 i 900 - propozycja podstawowa - spróbuj wymusić UMTS 900 i daj znać, czy pomogło. http://forum.jdtech.pl/Watek-wymuszanie-...ach-huawei
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
08-03-2013, 17:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2013 17:52 przez lukkki.)
Post: #3
RE: E353 Wysyła, nie odbiera
Albo też nie masz tam czasem po drodze nadajnika Play UMTS 900? Ja miałem podobne "dławienie". Zmieniłem nadajnik przy użyciu anteny kierunkowej i po kłopocie (tyle, że poprzedni BTS też miałem przy użyciu anteny).
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
09-03-2013, 08:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-03-2013 09:07 przez xpytonx.)
Post: #4
RE: E353 Wysyła, nie odbiera
Witam

Zrobiłem jak w tym linku co podałeś i nic to nie zmieniło...

[Obrazek: 26660108122921027626_thumb.jpg]

W lini prostej mam około 8,5km do nadajnika AERO2.

Antena nie widzi nadajnika mimo iż jestem prawie na samej górce... więc pewnie sygnał jest odbity... ale z drugiej strony celuje idealnie na ten nadajnik i wtedy mam najlepszy efekt (patrz wyżej)

Czy problem może tkwić w antenie?
Lub
W 80cm przedłużce USB (z tym że podpięty jest modem do USB 1A)

W programie: MDMA (wyżej screen)
Parametry:
RRSI się nie zmieniają czyli sygnał jest stały 89 czasem odchyłka +/- 2.0
SNR także nie ma wielkich wahań. +/- 1.0

Modem bardzo szybko loguje się do sieci i uzyskuje połączenie.

Test z rana:
[Obrazek: 56764224]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
09-03-2013, 09:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-03-2013 09:28 przez lukkki.)
Post: #5
RE: E353 Wysyła, nie odbiera
Widać jak byk że w niemal linii prostej stoi nadajnik Play UMTS 2100 Smile U mnie też zakłócał, dopiero jak ustawiłem antenę w zupełnie inną stronę na BTS oddalony o 18 km jest okej....

Jak masz antenę kierunkową to ustaw w drugą stronę do Olkusza, tam widzę jakiś nadajnik. Chociaż znam tamte tereny, teren bardzo nierówny górki, pagórki, itd. A tam daleko na Sosnowiec ile tam nadajników Aero2...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
09-03-2013, 09:59
Post: #6
RE: E353 Wysyła, nie odbiera
Da się sprawdzić który nadajnik aktualnie łapie?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
09-03-2013, 10:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-03-2013 10:34 przez lukkki.)
Post: #7
RE: E353 Wysyła, nie odbiera
Używasz Top netinfo? Na dole masz CID i LAC nadajnika. Jak jest w bazie to go wyszukasz. Menu Informacje - Lista BTS (xls) pierwszy raz wyskoczy, że musisz pobrać listę, jak pobierzesz to tam już będziesz miał pola do wyszukania, zaznaczasz LAC, wpisujesz i szukaj, następnie patrzysz na BTS ID (CID bez ostatniej cyfry) danego nadajnika. Problem w tym, że wielu nadajników po prostu nie ma naniesionych do bazy. Rozpoznasz wtedy tylko, że jest to inny nadajnik, a który to jest to byś musiał podjechać w tym kierunku pod same anteny i go zidentyfikować.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
19-03-2013, 19:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2013 02:31 przez szopen.)
Post: #8
RE: E353 Wysyła, nie odbiera
Pokręciłem "antenką" i w MDMA:

------------------------------------------
Poprzednio
------------------------------------------
RSSI: -89dBm
MCC: 260
MNC: 01
Operator: Plus
RAT: 3G

LAC: 29001
CELL ID: 19314
SNR: -88,-15 (tu gdy miałem problem z połączeniem lub zrywało połączenie wartość ponad -145 )


------------------------------------------
Aktualnie
------------------------------------------

RSSI: -93dBm
MCC: 260
MNC: 01
Operator: Plus
RAT: 3G

LAC: 29001
CELL ID: 5114
SNR: -92,-14

Jeszcze spróbuje lepiej wycelować - ale śnieg teraz przeszkadza.

------------------------------------------

Internet działa lepiej bywają problemy z połączeniem. Podejrzewam ze to wina słabego sygnału. Jeśli dobrze zrozumiałem opis jak sprawdzić skąd odbieram to byłby to Chorzów?

Nie da rady przerzucić się na Olkusz musiał bym maszt wystawić ponad dach.

Jeśli chodzi o "Antenkę" jest to dzieło zrobione pod wpływem impulsu (potrzebowałem na szybko);p Jednakże modem w miejscu "anteny" czasem łapie sygnał ale szybko go traci lub nie da się połączyć. Z "Antenką" jest dużo lepiej.

Konstrukcja powstała w 10 minut (Rurka PCV + trochę drutu 2,5mm2) i powstała Yagi 8 elementów. Więc proszę się nie śmiać.

szopen: opis budowy i dyskusję o antenie przeniosłem do nowego wątku
http://forum.jdtech.pl/Watek-anteny-wlas...y-yagi-uda
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  huawei e3531 s2 nie przełancza automatycznie sieci po zmianie karty? Lorek 6 149 Dzisiaj 06:25
Ostatni post: jakubd
  huawei e372 vs Huawei E3531 Lorek 13 2 727 08-03-2017 06:19
Ostatni post: jakubd
Lightbulb Wymuszanie UMTS 900 MHz w modemach Huawei jakubd 185 197 536 04-02-2017 17:11
Ostatni post: jakubd
  Huawei e372 - Linux - zmienne ttyUSB aggman 9 1 891 02-02-2017 00:11
Ostatni post: szopen
  HiLink API dla urządzeń Huawei VipeRsan 33 56 356 11-01-2017 09:06
Ostatni post: marrrecki