![]() Szybkie szukanie |
Huawei E3372 - operatorzy i wersje (tradycyjna/HiLink)
|
15-04-2015, 14:32
|
|||
|
|||
Artykuł o E3372 trzeba jak najszybciej przygotować, ale mam tyle pracy, że nie wyrabiam się
![]() |
|||
02-12-2015, 14:04
|
|||
|
|||
RE: Huawei E3372 - operatorzy i wersje (tradycyjna/HiLink)
(24-01-2015 01:32)jakubd napisał(a): ROBI SIĘ CIEKAWIE: Dzisiejsza informacja od konsultantki Play: modemy e3372 sprzedawane w pakiecie ze starterem (zestaw Play Online LTE na kartę za 199zł) to wersje "zwykłe", nie hilink. |
|||
02-12-2015, 14:50
|
|||
|
|||
W tej chwili wszystkie modemy Play są tradycyjne, to już wiemy - na pewno te opisane jako E3372h. Ale jak to jakiś leżak sklepowy sprzed roku, to może być s i to jeszcze ten hilink.
|
|||
02-12-2015, 19:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-12-2015 19:07 przez arturs.)
|
|||
|
|||
(02-12-2015 14:50)jakubd napisał(a): W tej chwili wszystkie modemy Play są tradycyjne, to już wiemy - na pewno te opisane jako E3372h. Ale jak to jakiś leżak sklepowy sprzed roku, to może być s i to jeszcze ten hilink. Dzisiaj się dowiedziałem, więc postanowiłem się podzielić tą wiedzą ![]() Leżak to nie będzie, bo mam zamiar zamówić przez eShop Play. Ale czy dostanę wersję "s" czy "h" tego niestety nie wiem. Przy okazji zadam pytanie: czy ten modem (zwykły, nie hilink) będzie prawidłowo działał z routerem wdr3600 (zamierzam oczywiście zainstalować na nim gargoyle)? Czytałem oczywiście wątki o dodatkowym zasilaniu z aktywnego huba, chodzi mi raczej o to, czy mogą pojawić się jakieś problemy (jakie?) w zależności od tego, czy będzie to wersja "s" czy "h"? Dodam jeszcze, że zamierzam używać również bramki VoIP PAP2T, więc wersja "zwykła" będzie chyba dla mnie lepsza (to w kontekście propozycji zmiany na hilink - chciałbym uniknąć "grzebania" w oprogramowaniu modemu). |
|||
03-12-2015, 18:51
|
|||
|
|||
arturs napisał(a):czy dostanę wersję "s" czy "h" tego niestety nie wiem. na 99% będzie to wersja "h-xxx" ("s-xxx" to starsza wersja) arturs napisał(a):Przy okazji zadam pytanie: czy ten modem (zwykły, nie hilink) będzie prawidłowo działał z routerem wdr3600 (zamierzam oczywiście zainstalować na nim gargoyle)? […]czy mogą pojawić się jakieś problemy (jakie?) w zależności od tego, czy będzie to wersja "s" czy "h"?osobiście nie sprawdzałem, sądzę jednak, że nie ma problemów, bo nie rzucił mi się w oczy żaden raport o niekompatybilności (mimo, że gargoyle by obsy 1.6.2.2 to jest dość stara wersja - oparta na openwrt AA 12.09), ale uprzedzam - nie jestem na bieżąco "w razie W" Cezary dla tego modelu routera przygotowuje też świeże gotowe obrazy openwrt z interfejsem LuCI (już CC 15.05) http://eko.one.pl/ arturs napisał(a):Dodam jeszcze, że zamierzam używać również bramki VoIP PAP2T, więc wersja "zwykła" będzie chyba dla mnie lepszatak wydaje się, że rozwiązanie NIE-hilinkowe jest lepsze - unikasz dodatkowego i niepotrzebnego NATu Statystyki Folding@home |
|||
03-12-2015, 22:43
|
|||
|
|||
Dzięki za odpowiedź! Zdążyłem już wcześniej zamówić modem w Play, ale Kolegi post mnie uspokoił
![]() (03-12-2015 18:51)szopen napisał(a): "w razie W" Cezary dla tego modelu routera przygotowuje też świeże gotowe obrazy openwrt z interfejsem LuCI (już CC 15.05) Dzisiaj zacząłem czytać o interfejsie LuCI i zastanawiam się, dlaczego Kolega napisał o możliwości jego użycia "w razie W" w ten sposób sugerując, że pierwszym wyborem powinien być Gargoyle. Jakie są przewagi Gargoyla rekompensujące starszą wersję openwrt (pomijając łatwość konfiguracji, w sensie bardziej przyjaznego GUI)? Wiem, wiem, mogę zainstalować oba (oczywiście po kolei ![]() Nie potrzebują żadnych dodatkowych funkcji ponad to, co oferuje "fabryka" (+ oczywiście obsługa modemu). Chcę raz skonfigurować modem+router i o tym zapomnieć, więc "trudniejszy" LuCI nie jest mi aż tak straszny (tak mniemam...). |
|||
04-12-2015, 01:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2015 01:11 przez szopen.)
|
|||
|
|||
arturs napisał(a):Jakie są przewagi Gargoyla rekompensujące starszą wersję openwrt"wszystko" daje się łatwo i banalnie wyklikać przy pomocy webui (dla typowych zastosowań, włączając w to niemal dowolne modemy USB jako WAN) więc to idealne rozwiązanie dla początkujących i/lub leniwych UWAGA: nie jestem na bieżąco natomiast w przypadku Luci (parę generacji wstecz, nie wiem jak to wygląda w obecnych wersjach) może się okazać, że cześć konfiguracji należy wykonać przez ręczną edycję plików lub z konsolowego uci (tak było jakiś czas temu, niestety nie mam wystarczającej ilości czasu i sprzętu, aby być na bieżąco - możesz spróbować i się pochwalić) arturs napisał(a):więc "trudniejszy" LuCI nie jest mi aż tak straszny (tak mniemam...).jeśli poświęcisz trochę czasu na czytanie, to z pewnością sobie poradzisz jednak czy ma sens instalowanie najnowszej wersji rozwojowej skoro nie planujesz jej zmieniać wraz z rozwojem? arturs napisał(a):Wiem, wiem, mogę zainstalować oba (oczywiście po kolei Smile), żeby porównać, ale chcę tego uniknąć (jak najmniej zmian, żeby zminimalizować ryzyko, że coś pójdzie "nie tak" i będę musiał kupować nowy router).aby zminimalizować ryzyko w zasadzie do zera wystarczy, że 1) przed zmianą na soft alternatywny zaktualizujesz fabryczny soft - w miarę świeże firmware do tej linii routerów (mam na myśli TL-WDRxxxx) zawiera bootloader z funkcją recovery opis jak sprawdzić czy masz funkcję recovery http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja-...2nd-v2%29/ 2) i nie będziesz próbował do niego wracać (zabrzmiało prawie jak przykazanie ![]() w razie konieczności fabryczne oprogramowanie bez bootloadera można znaleźć np. tam http://ftp.ftp.tplink-forum.pl/orgin_bez_boot/ http://dl.eko.one.pl/orig/ ale należy zawsze sprawdzić czy faktycznie jest bez niego 3) zmiany między gargoyle i/lub różnymi buildami openwrt będziesz dokonywał używając plików z członem w nazwie "sysupgrade" oraz bez zachowywania ustawień (zachowanie ustawień może prowadzić do nieoczekiwanego zachowania, a nawet bootloopa) UWAGA w przypadku dd-wrt procedura flashowania jest INNA aaa i wracając do tego arturs napisał(a):zastanawiam się, dlaczego Kolega napisał o możliwości jego użycia "w razie W"nie wiem jak wygląda kwestia współpracy dziś już starawego gargoyle 1.6.2.2 (ma sporo ponad rok) z modemami w wersji "h" (tzn. czy usbmodeswitch posiada w tej wersji pliki konfiguracyjne prawidłowo rozpoznające te stosunkowo nowe wersje modemów) Statystyki Folding@home |
|||
![]() arturs (2015-12-06) |
04-12-2015, 10:40
|
|||
|
|||
Podsumowując: Gargoyle - najprostszy w użyciu, nieco ograniczone możliwości (na co dzień: bez znaczenia)
LuCI - skomplikowany, bo koncentruje się na tym, jak skonstruowany jest OpenWRT - więcej możliwości, ale trzeba dobrze czuć OpenWRT, żeby się w coś nie wkopać Gargoyle 1.6.2.2 (wersja z eko.one.pl) - obsługuje prawie wszystko, choć w przypadku niektórych modemów trzeba czasem coś doinstalować. Na routerach z 4 MB pamięci flash czasem nie ma takiej możliwości. Nie ma problemu z modemami HiLinkowymi Huawei, w tym E3372h-153. Tradycyjny - do sprawdzenia. Nowsze Gargoyle z wbudowaną obsługą modemów nie istnieją (niestety projekt oryginalny trochę zszedł na manowce i Cezary z eko.one.pl na razie tego nie tyka zwłaszcza, że 1.6.2.2 robi wszystko jak trzeba). |
|||
![]() arturs (2015-12-06) |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|