[-]
Szybkie szukanie


Baner sklepu jdtech.pl
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Huawei E173u-2 (Play) - dziwny problem, może uda się coś odkryć
26-06-2012, 13:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-01-2013 01:30 przez szopen.)
Post: #1
Huawei E173u-2 (Play) - dziwny problem, może uda się coś odkryć
Witam szanownych specjalistów :-)

Sytuacja wygląda następująco:
1. Huawei E173u-2 z PlayOnline, z odblokowanym pasmem UMTS 900 MHz
2. Nowa (sprzed miesiąca) karta Aero2
3. Dwa, niemal identyczne laptopy z Vistą, stojące obok siebie.

Modem, z włożoną kartą Aero2, podłączam do prądu, tzn do ładowarki USB. Dioda mruga kilka razy podwójnym zielonym, a po chwili pojawiają się niebieskie, pojedyncze błyski, czyli modem widzi sieć Aero2.

Wkładam modem do laptopa nr 1, w którym uprzednio:
- zainstalowałem PlayOnline
- skopiowałem sobie na bok katalog Driver
- odinstalowałem PlayOnline
- zainstalowałem drivery z Drivers
i niezależnie od wszelkich kombinacji, opisanych na jdtech, bezkabli itd, w żaden sposób nie mogę osiągnąć niebieskiej diody ani połączyć się z Aero2. Naprawdę próbowałem po kolei wszystkiego.

Wkładam modem do laptopa nr 2, na którym niczego nie instalowałem, poza domyślną instalacją driverów, która następuje automatycznie po włożeniu modemu, czyli driver samego modemu, karty sieciowej i pamięci usb. Modem mruga na niebiesko i łączy się bez żadnych problemów.

Starannie sprawdziłem konfigurację modemu na obu laptopach, wersję driverów, parametry połączenia i wpisy do rejestru. Wszystko jest identyczne. Jeszcze jedna ciekawostka: laptop nr 1, przewieziony w inne miejsce (5km dalej), łączy się z Aero2 bez żadnego problemu i żadnych zmian w konfiguracji.

Pytanie: na czym może polegać problem? Ciekawi mnie to m.in. dlatego, że jeśli da się gdzieś w systemie operacyjnym podać jakieś parametry, które wpływają na działanie modemu bezpośrednio po podłączeniu go do gniazda USB to może da się tam też podać polecenie połączenia z Aero2. Mielibyśmy ładne rozwiązanie: podłączamy modem do USB i po chwili mamy internet, bez żadnego uruchamiania dodatkowych programów.

Jakieś pomysły? Coś mam sprawdzić? Potrafię się podłączyć do modemu i wysłać mu polecenia AT, używam do tego putty, bo pod Vistą nie ma HyperTerminala.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Podziękuj Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Huawei E173U-2 znika z systemu Theofilos 16 2 023 10-06-2016 09:59
Ostatni post: Theofilos
  Huawei E303s-2 zmiana hilink na normalny adamos11 9 1 913 19-01-2016 20:21
Ostatni post: szopen
  Huawei E173u2 - zanika transfer danych przychodzących tamyja 1 1 553 01-09-2015 18:56
Ostatni post: jakubd
  Huawei E303s - 2 problem adamos11 48 10 968 09-06-2015 21:19
Ostatni post: szopen
  Huawei E173s-2 (Plus) nie widzi Aero2 ElAnka 10 4 405 04-04-2015 16:29
Ostatni post: jakubd