Szybkie szukanie |
Huawei B315 + atena dualna = bardzo marny upload.
|
02-12-2016, 17:30
|
|||
|
|||
Witam
Niedawno zamówiłem antenę Dualną LTE Cybertecha 15dBi wraz z 10m kablem. Kabel od razu był przystosowany pod Huawei B315. Wczoraj zamontowałem, kierując na najbliższy nadajnik (~6-7km) 1800MHz. Parametry mam mniej więcej takie: Ping na mniej więcej takim poziomie: Kod: Pinging wp.pl [212.77.98.9] with 32 bytes of data: A speedtest wypada tak: Jak widać download jest w miarę spoko. Z pingiem też nie ma problemu. Natomiast upload wygląda tak jakby go nie było. Test powtarzałem kilkukrotnie i za każdym razie na porównywalnie niskim poziomie. Generalnie nie robiłoby to problemu, jednak grając w gry tak niski upload bardzo przeszkadza. Kod: Wersja sprzętu modemu: WL1B310FM01 Powyżej dane o firmware sprzętu. Aktualizacji rzekomo żadnej nie ma. Parametry sygnału może dupy nie urywają, jednak skoro download jest w dość wysoki to czemu występuje tak niski upload? Drugi speedtest: DL jeszcze wyższy, a upload wygląda tak jakby coś go perfidnie blokowało. |
|||
02-12-2016, 17:56
|
|||
|
|||
Sprawdź innym sprzętem (telefon?) - może to kwestia stacji bazowej i nic nie zrobisz z tym. A może lokalne zakłócenia na częstotliwości upload tego bts.
|
|||
02-12-2016, 18:01
|
|||
|
|||
Zanim wziąłem B315, miałem ODU-IDU200 na 14 dniowy okres próbny. Tam niby było wszystko w porządku, tj. upload był na normalnym poziomie 6-8Mbps. Tutaj sytuacja wygląda tak jakby coś perfidnie blokowało up.
Nawet robiąc speedtest ta "kreska postępu" nie idzie płynnie tak jak przy DL, a skacze, np. z 0->0.26->0.45 i tak, aż nie osiągnie tego śmiesznego "maksimum". |
|||
02-12-2016, 18:59
|
|||
|
|||
jedno bardzo istotne pytanko - masz komputer podpięty kablowo do routera?
i drugie - antenę masz w tym samym miejscu gdzie maiłeś ODU? oraz trzecie bierzesz pod uwagę fakt, że ODU ma antenę dookólną, a obecna panelowa jest kierunkowa? (może wystarczy ją wycelować w inną stację bazową?) i ostatnie: a jak się sprawy mają przy fabrycznych antenach dookólnych i umieszczenie routera możliwie wysoko na czas testów (no nie proponuję umieszczenia na dachu, chyba, że masz możliwość zrobienia tego bez kombinacji) Statystyki Folding@home |
|||
1 użytkownik podziękował użytkownikowi szopen za tę wiadomość: vwik (2016-12-02) |
02-12-2016, 19:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-12-2016 19:34 przez vwik.)
|
|||
|
|||
Tak, router podpięty kablem ethernet.
Obecna antena znajduję się tak jakby cofnąć ODU o jakiś metr z tego względu, że kabel jest krótszy. Może rzeczywiście spróbuje z tą anteną wcelować się w inny BTS, chociaż póki co mierzyłem w tej najbliższy. Zanim przyszła antena, wyniosłem router na zewnątrz i postawiłem na schodach. Poziom sygnału był słabszy o jakieś 10dBm, połączyłem się po wifi i sprawdziłem na szybko speedtest, nie robiłem go do końca (dl wyniósł 20Mbps+, a upload pominąłem) i to był błąd, bo nie wiem jak wtedy wyglądał upload. Antena MiMO ma 2 kable, oba są podłączone do routera, jest jakaś różnica który kabel, do którego gniazda się wsadzi? #edit Dzięki kolego za naprowadzenie z tym wcelowaniem się z anteną w inny BTS. Antena wycelowana co prawda w oddalony o dodatkowe 3km BTS, jednak poziom sygnału nawet się poprawił i... w końcu normlany upload |
|||
28-12-2016, 16:22
|
|||
|
|||
vwik napisał(a):Zanim wziąłem B315, miałem ODU-IDU200 na 14 dniowy okres próbny. Tam niby było wszystko w porządku, tj. upload był na normalnym poziomie 6-8Mbps. szopen napisał(a):ODU ma antenę dookólną, a obecna panelowa jest kierunkowa?Pytanie do autora, jaki DL miales na ODU? Jesli podobne to w Twoim przypadku kierunkowa antena nic na dala, co jest bardzo dziwne. Zreszta czemu na UL predkosci na obydwu antenach sa idetyczne przy znacznej odleglosci od BTSa? |
|||
28-12-2016, 17:59
|
|||
|
|||
Mario80 napisał(a):Zreszta czemu na UL predkosci na obydwu antenach sa idetyczne przy znacznej odleglosci od BTSa?nawet dobra antena (do LTE to w zasadzie zestaw 2 anten) nie jest panaceum na całe zło tego świata… a wyniki zależą nie tylko od siły i jakości sygnału, ale niezwykle często od obciążenia danej stacji bazowej czy choćby od łącza na świat jakie dana stacja posiada (czyli od jej możliwości) Statystyki Folding@home |
|||
28-12-2016, 23:05
|
|||
|
|||
szopen napisał(a):a wyniki zależą nie tylko od siły i jakości sygnału, ale niezwykle często od obciążenia danej stacji bazowej czy choćby od łącza na świat jakie dana stacja posiada (czyli od jej możliwości)Autor w obu przypadkach logowal sie do Plusa i prawdopodobnie do tego samego BTS. vwik napisał(a):najbliższy nadajnik (~6-7km) 1800MHzTesty przeprowadzane byly przez kilkanascie dni, wiec stwierdzenie vwik napisał(a):upload był na normalnym poziomie 6-8Mbps.sugeruje, ze tak bylo prawie za kazdym razem na antenie dookolnej. Zreszta czy mozliwe jest aby uzyskiwac UL 6-7Mbps na antenie dookólnej i BTS oddalonym o te 6-7km? Studiujac przez ostatni miesiac fora o necie mobilnym nie znalazlem podobnego info przy zastos. anteny dookolnej, bo kierunkowa to juz inna bajka. |
|||
29-12-2016, 02:04
|
|||
|
|||
helou czy my czytamy ten sam wątek?
vwik napisał(a):Dzięki kolego za naprowadzenie z tym wcelowaniem się z anteną w inny BTS. Antena wycelowana co prawda w oddalony o dodatkowe 3km BTS, jednak poziom sygnału nawet się poprawił i... w końcu normlany upload ODU100 (v1 bo taki rozbierałem) ma anteny dookólne mimo spłaszczonej obudowy swoją drogą gdzieś nawet widziałem zestawy do przeróbki ODU do współpracy z zestawem panelówek co do ostatniego pytania - podejrzewam, że jest to możliwe do uzyskania w specyficznych warunkach (co najmniej przy wzajemnej widzialności anten) Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|