Szybkie szukanie |
Emule i Aero2
|
28-05-2012, 10:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2012 11:34 przez fenton.)
|
|||
|
|||
Emule i Aero2
Witam,
Ma ktoś z Was ma doświadczenie w używaniu emula łącznie z Aero. Ciągle mam low-id, gdybym miał do czynienie z routerem lub nie potrafiłbym skonfigurować firewalla to bym wiedział gdzie szukać. Jakieś sugestie, możliwości konfiguracji parametrów...itp. |
|||
28-05-2012, 11:01
|
|||
|
|||
RE: Emule i Aero2
Aero blokuje porty ? Jesli tak to niewiele da sie zrobic.
|
|||
28-05-2012, 13:11
|
|||
|
|||
Nie zwalczysz problemu low-id, bo nie ma możliwości nawiązania połączenia z tobą bezpośrednio od strony Internetu - to nie jest blokowanie portów, a stanowy firewall mający za zadanie ochronę użytkowników i przy okazji uniemożliwiający stawianie serwerów. Identycznie są "chronieni" abonenci Cyfrowego Polsatu.
|
|||
24-08-2012, 03:33
|
|||
|
|||
a czy jest jakiś sposób żeby nie być chronionym łącząc się przez modem na kartę sim? Wszystko jedno plus, era, orange, play, areo czy virgin? Czy jedyny sposób to internet z kablówki, radiówki bądź te-Psy z publicznym IP?
|
|||
24-08-2012, 09:36
|
|||
|
|||
W przypadku sieci komórkowych NIKOMU nie zależy na tym, żeby ci ułatwiać dostęp do twojego terminala z zewnątrz (to zwiększa obciążenie sieci i naraża nieświadomego użytkownika na problemy, jeżeli nie posiada firewalla) i takie usługi są po prostu płatne - Plus na pewno ma taką usługę w postaci po prostu zewnętrznego, routowalnego adresu IP z 10 czy 15 PLN miesięcznie.
|
|||
25-08-2012, 11:20
|
|||
|
|||
(28-05-2012 13:11)jakubd napisał(a): Nie zwalczysz problemu low-id, bo nie ma możliwości nawiązania połączenia z tobą bezpośrednio od strony Internetu - to nie jest blokowanie portów, a stanowy firewall mający za zadanie ochronę użytkowników i przy okazji uniemożliwiający stawianie serwerów. Identycznie są "chronieni" abonenci Cyfrowego Polsatu. A czym się różni firewall od blokowania portów? Dla mnie to jedno i to samo. |
|||
25-08-2012, 11:46
|
|||
|
|||
1. Wszystkie te operacje są robione przez urządzenie do monitorwania ruchu, które można nazwać firewallem.
2. Blokowanie portów to operacja bezstanowa: Firewall mówi: - Cześć pakiet, na jaki port chcesz dotrzeć? XXX? No to do kosza z tobą. 3. Stanowe filtrowanie ruchu inicjującego połączenia działa inaczej: - Cześć pakiet. Masz flagę SYN? Nie ma z tobą powiązanego żadnego nawiązanego połączenia. To do kosza. Efekt jest bardzo odmienny: Jeżeli nawiążesz połączenie np. za pomocą ftp i przypadkiem połączenie na twojej maszynie zostanie nawiązane na danym porcie, który jest blokowany głupim firewallem z przykładu 2, to ruch ci nagle zdechnie i pliku nie pobierzesz, a kolejna próba się już uda i nikt łatwo nie dojdzie, co się stało. Natomiast firewall stanowy z punktu 3 nie uniemożliwi takiej transmisji. (dla zaawansowanych: tak wiem, dochodzi tutaj jeszcze sposób dobierania numerów portów dla kolejnych połączeń itd., potem dojdziemy do technik lcamtuf'a identyfikacji systemów i jego programik p0f Poza tym jak po prostu na chama zablokujesz 100% ruchu na wszystkie 65 tysięcy portów, to klient nie będzie w stanie w ogóle korzystać z Internetu. To tak pokrótce oczywiście. |
|||
16-11-2012, 09:12
|
|||
|
|||
Witam
Czyli nikomu nie udało połączyć się z "zewnątrz" do sieci wewnętrznej np na własny routerek ? Wczoraj właśnie próbowałem i mam problem. DDSN działa poprawnie, ale na routerek z Tomato do którego dopięty jest modem AERO.....nie mogę się wbić z zewnątrz. Z wewnątrz po nazwie DDNS-owej wchodzi bez problemu. Ma ktoś jakieś ciekawe pomysły ? Może przez "wdzwonienie" się z Tomato z AERO na zewnętrzny serwer ( free konto shellowe ) przez ssh i wtedy po przez to konto wrócić z powrotem na routerek ? ; ) |
|||
16-11-2012, 16:06
|
|||
|
|||
Nie ma możliwości nawiązania aktywnie połączenia z zewnątrz - blokuje to firewall nieprzepuszczający pakietów TCP z flagą SYN w kierunku internet->użytkownik. Tak samo jest w Cyfrowym Polsacie i od niedawna Plusie (o ile nie wykupi się odpowiedniej usługi).
Możesz tylko "wrócić" po połączeniu nawiązanym od strony użytkownika do sieci - tak robi Skype i wszystkie rozwiązania oparte na VPN. Generalnie jednak emule działa (w tryli LowID niestety) ale jednak. |
|||
16-11-2012, 16:28
|
|||
|
|||
Osiołek nie jest dostosowany do internetu mobilnego. Co innego Ares albo torrenty.
|
|||
16-11-2012, 19:19
|
|||
|
|||
Emule działa nieźle z Aero2, ale tylko na tych popularniejszych plikach. Torrent też nie przebija się tak łatwo przez Aero2, ale mniej to widać przy popularnych plikach.
|
|||
18-11-2012, 12:43
|
|||
|
|||
Wiem że to nie jest może właściwy topic... ale chodziło mi bardziej o dostanie się z zewnątrz przez Aero w celu np dostania się na router, albo np zaglądnięciu na kamerkę . Czy komuś udało "wbić" się z zewnątrz po przez Aero ?
|
|||
18-11-2012, 14:31
|
|||
|
|||
Odpowiedź dostałeś już tutaj kila razy i jest w wielu miejscach na forum - bezpośrednio nie dostaniesz się nigdy, pośrednio możesz pociągnąć VPN do jakiegoś serwera w sieci i łączyć się przez niego.
Są także kamery i soft, który po prostu korzysta z komputerów pośredniczących - takiego mini VPNa (ktoś pisał o kamerkach niedawno z taką usługą oraz np. skype i teamviewer mają takie wynalazki). |
|||
08-01-2013, 14:58
|
|||
|
|||
E3131 HiLink przekierowanie/otwarcie portu
Witam,
mam pytanie do forumowiczów w jaki sposób mogę otworzyć/przekierować port w modemie E3131 HiLink? Przeczytałem wcześniej wnikliwie wątek http://forum.jdtech.pl/Watek-huawei-e313...cji?page=3 ale niestety nie zrozumiałem albo w informatycznych sprawach jestem za słaby. Czy mógłby ktoś przedstawić krok po kroku jak można rozwiązać nurtujący mnie problem? Potrzebuję tego aby poprawić pracę programu soulseek który jeśli odpytam o nasłuchujący port to wyświetla mi komunikat IP: 78.XX.XXX.XXX Port: 2234/tcp CLOSED. Jeżeli wcześniej napisałem coś głupiego to z góry przepraszam, gdyż jak już wspomniałem nie znam się na tym za bardzo. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam |
|||
08-01-2013, 15:26
|
|||
|
|||
RE: E3131 HiLink przekierowanie/otwarcie portu
Nie da sie requestowac hostów postawionych na AERO. Operator domyślnie blokuje porty, wiec Twoj modem (serwer) nie odpowie na pakiet SYN, a wiec polaczenie nie zostanie nawiazane. Jest na ten temat dlugi watek na tym forum.
|
|||
28-01-2015, 23:45
|
|||
|
|||
Emule i Aero2
Mi nie działa Emule. Czy mogę coś zrobić w tej sprawie?
|
|||
29-01-2015, 00:13
|
|||
|
|||
Emule i Aero2
"Od wieków" nie korzystałem z emule/donkey2000. Najnowszy klient był aktualizowany 1,5 roku temu, ale średnia to 3-5 lat, gdy mniej więcej i ja sobie darowałem ten protokół.
A jaki masz dokładnie problem? LowID, brak serwerów, czy nie możesz spiąć się z siecią KaD? Bo jako takie Aero2 niczego tutaj specjalnie nie blokuje poza tym, że LowID (lub odpowiednik w KaD) będziesz zawsze miał. |
|||
29-01-2015, 00:16
|
|||
|
|||
Emule i Aero2
Cały czas wisi na "podłączanie". Lista serwerów robi się szara i po ptokach. Czytałem, że działa (tutaj właśnie) co troszkę mnie ucieszyło, bo miałem do załatwienia pewną rzecz już od zeszłego roku, a tu okazuje się, że nic z tego.
|
|||
29-01-2015, 00:29
|
|||
|
|||
Emule i Aero2
Sprawdziłem przed sekundą - bez problemu działa, tylko trzeba oczywiście albo bootstrap mieć świeży, albo podać aktualne jakieś serwery (np. http://www.emule.com/server.met ) - bez tego faktycznie nie zadziała.
Szybkie szukanie wykazało, że mało kto tego używa teraz, z Polski chyba prawie nikt - polskich materiałów prawie nie ma. |
|||
1 użytkownik podziękował użytkownikowi jakubd za tę wiadomość: KasparHauser (2015-01-29) |
29-01-2015, 00:34
|
|||
|
|||
Emule i Aero2
Bum, bum, bum! Udało się! Podziękowania!
Dawno nie korzystałem i pewnie stąd te problemy . |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|