Szybkie szukanie |
Aplikacja Signal
|
23-03-2017, 17:53
|
|||
|
|||
Aplikacja Signal
Czy koś z was korzystał lub korzysta z aplikacji Signal? Ja sobie testuję tego appka i jestem w zasadzie pod wrażeniem jego możliwości.
Signal szyfruje E2E całą komunikację między kontaktami wliczając w to SMS, rozmowy głosowe, video i wszystko inne. Cała komunikacja leci przez Internet więc w sumie wymagane jest połączenie z siecią 3G, LTE lub WiFi. Początkowo myślałem, że karta SIM jest wymagana do prawidłowego działania aplikacji Signal, bo jest potrzeba rejestracji w tym programie, tj. trzeba powiązać z nią jakiś numer, a ten numer musi być ważny i działający, by odebrać SMS aktywacyjny. Postanowiłem jednak wyciągnąć kartę SIM ze smartfona i aplikacja w dalszym ciągu działa, tj. można dzwonić i robić wszystko do czego przeznaczony jest telefon. Można też wsadzić karę SIM do drugiego telefonu, zostawić go w domu, a do kochanki wziąć ten telefon z Signal. Mam jednak pytanie dotyczące prywatności. Standardowo jak mamy ze sobą telefon i ten ma kartę SIM, to operator praktycznie zawsze wie, gdzie się znajdujemy. Jeśli teraz usuwa się z telefonu kartę SIM, to czy telefon jest w stanie jakoś zdradzić swoje położenie. Załóżmy, że wyłączyliśmy w nim WiFi i po prostu mamy go przy sobie i się z nim przemieszczamy. |
|||
23-03-2017, 19:09
|
|||
|
|||
Aplikacja Signal
Ja korzystam z Signala na innym telefonie, niż ten do którego przypisałem aplikację. Bez problemu.
W drugiej kwestii: jeżeli telefon ma włączony moduł GSM, to tak czy inaczej zawsze jest połączony z jakimś operatorem w celu realizacji połączeń alarmowych. Więc de facto cały czas jesteśmy śledzeni po IMEI, choć bez uprawnień do połączeń taryfikowanych. Jak ustawisz telefon w trybie offline, to wtedy już nie (w każdym razie teoretycznie), ale z Signala nie skorzystasz, bo nie masz netu żadnego |
|||
23-03-2017, 22:48
|
|||
|
|||
Aplikacja Signal
A da się ten moduł GSM wyłączyć?
|
|||
24-03-2017, 00:15
|
|||
|
|||
Aplikacja Signal
Tryb samolotowy załatwia sprawę (w każdym razie co do zasady).
|
|||
24-03-2017, 00:19
|
|||
|
|||
Aplikacja Signal
Faktycznie znikają karty SIM po aktywowaniu tego trybu.
|
|||
24-03-2017, 17:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2017 17:21 przez morfik.)
|
|||
|
|||
Aplikacja Signal
Sprawdziłem czy Aero2 poradzi sobie z obsługą połączeń głosowych i video przez Signal. Wygląda na to, że działa to bez większego problemu. Transfer jest na poziomie około 300 kbit/s.
BTW tych kart Aero2. Czy one mają przypisany zwykły numer i zablokowane połączenia GSM, czy one w ogóle numeru nie posiadają? |
|||
24-03-2017, 21:32
|
|||
|
|||
Aplikacja Signal
Zgodnie z podstawami działania sieci GSM one muszą mieć przypisany MSISDN, bo bez tego nie działa sieć GSM. Jednak nie trzeba tych numerów ujawniać użytkownikowi i zablokować wszystkie usługi poza transmisją danych. I tak jest w Aero2 - choć na samym początku działania sieci można było sprawdzić powiązany numer za pomocą kodu USSD.
|
|||
25-03-2017, 15:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-03-2017 15:07 przez morfik.)
|
|||
|
|||
Aplikacja Signal
A jeszcze w sumie mam takie pytanie odnośnie tych połączeń alarmowych. Jeśli nie ma karty SIM to do jakiego operatora taki telefon zostanie podłączony? Losowo czy jak to jest?
I dodatkowe pytanie. Czemu na tym trybie samolotowym bateria szybciej się rozładowuje? |
|||
25-03-2017, 16:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-03-2017 16:41 przez szopen.)
|
|||
|
|||
Aplikacja Signal
zapewne do tego który ma najlepszy zasięg, ale "organoleptycznie" nie sprawdzałem
(logika tak nakazuje, jakkolwiek nigdy na to nie trafiłem w dokumentacji, a w każdym razie nie zwróciłem uwagi) to coś masz skopane a) w samym systemie (bo w trybie samolotowym wszystkie moduły radiowe telefonu są wyłączone, w tym GSM, WiFi i BT) i w normalnych warunkach pobór prądu jest sporo mniejszy niż średni w trybie online i/lub b) chodzą w tle jakieś aplikacje, które są wadliwie napisane (i usiłują się np. połączyć z internetem), bo powinny stwierdzić tryb offline i "dać sobie siana" Statystyki Folding@home |
|||
25-03-2017, 23:48
|
|||
|
|||
Aplikacja Signal
Hmm, ja poszukałem trochę na sieci za tym szybszym rozładowaniem się baterii w trybie samolotowym i wychodzi na to, że nie tylko ja tak mam. Dziwna sprawa.
|
|||
26-03-2017, 02:45
|
|||
|
|||
Aplikacja Signal
dziwne,
ba nigdy tak nie miałem w żadnym smartfonie (tzn. u mnie rozładowanie jest wolniejsze w samolotowym) z tym, że staram się pozbywać niepotrzebnych aplikacji i raczej dbam o to, aby zbyt wiele apek nie hulało w tle (i tak jest ich kilkanaście, ale przy 200+ apkach to chyba nie jest zły rezultat) Statystyki Folding@home |
|||
26-03-2017, 08:43
|
|||
|
|||
Aplikacja Signal
Też mi się wydało bardzo dziwne to, że w trybie samolotowym więcej prądu zjada niż normalnie. Może faktycznie coś ten telefon wybudza. Trzeba by sprawdzić dokładnie w betterbatterystats.
|
|||
26-03-2017, 20:50
|
|||
|
|||
Aplikacja Signal
Tryb offline może powodować problem z aplikacjami, które tego nie przewidziały i z jakiegoś powodu zaczynają częściej próbować się kontaktować z bazą i wybudzają urządzenie.
Zwykle to jedna aplikacja jakaś, trzeba szukać. |
|||
27-03-2017, 20:55
|
|||
|
|||
RE: Aplikacja Signal
(23-03-2017 17:53)morfik napisał(a): Czy koś z was korzystał lub korzysta z aplikacji Signal? . Polecam zapoznać się też z aplikacją Wire. Wg mnie ma wiele zalet w porównaniu z Signal. 1. Również OpenSource. Podobno niedługo mają udostępnić kod źródłowy dla serwerów - czy coś takiego. 2. Również wspiera szyfrowanie end-to-end. 3. Nie wymaga posiadania aktywnej karty SIM. To duża zaleta. 4. Konto można zarejestrować na numer karty SIM lub na e-maila. 5. Bezproblemowo wspiera rozmowy audio i video; Signal miał jeszcze do niedawna z tym spore problemy. 6. Klient aplikacji występuje na systemy: Android/Windows/Linux/MacOS. <- multiplatformowość. 7. Wire można przesyłać różne pliki, nie tylko audio/wideo/zdjęcia. (w Singal da się, ale trzeba zmieniać rozszerzenia np. na MP3). 8. Wire ma klienta www, czyli nawet bez instalacji aplikacji można za pomocą nowszej przeglądarki (równej lub nowszej niż: Internet Explorer 11, Firefox 31 , Chrome 26 , Safari 7 , Opera 27). 9. Wspiera grupowe konwersacje, coś chyba 64 osoby lub więcej. Naprawdę bardzo fajna aplikacja. Wire przeszedł już co najmniej jeden audyt. |
|||
1 użytkownik podziękował użytkownikowi nowy za tę wiadomość: dalmashin (2017-03-27) |
27-03-2017, 21:04
|
|||
|
|||
Aplikacja Signal
Ciekawe. Rzucę okiem przy najbliższej okazji.
|
|||
29-03-2017, 06:51
|
|||
|
|||
Aplikacja Signal
Wire napisali podobno autorzy Skype po tym, jak sprzedali go Microsoftowi.
Warto testować, ale na razie prawie nie ma użytkowników. |
|||
29-03-2017, 10:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-03-2017 10:43 przez morfik.)
|
|||
|
|||
Aplikacja Signal
Póki co patrzyłem czy ten Wire jest w Debianie. Może i pakiet o takiej nazwie jest ale to nie jest to samo oprogramowanie czyli z jakiegoś powodu Debian nie jest zainteresowany tym komunikatorem Wire. Ciekawe dlaczego. Raczej wszystkie projekty do których nie ma zastrzeżeń pod względem otwartości i mają kilkaset watch'ów na github'ie są już w Debianie, a ten Wire ma w porywach do 2K i nawet nikt go nie spakietował jeszcze? Dziwna sprawa, może coś z nim nie jest do końca tak jak piszą.
Takie coś znalazłem: https://www.reddit.com/r/linux/comments/...en_source/ Czyli nieładnie. |
|||
29-03-2017, 18:22
|
|||
|
|||
Aplikacja Signal
Wire napisali podobno autorzy Skype po tym, jak sprzedali go Microsoftowi.
Warto testować, ale na razie prawie nie ma użytkowników. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|