Szybkie szukanie |
50fps i więcej na TV - hit czy kit?
|
02-12-2018, 12:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-12-2018 12:13 przez grzech1991.)
|
|||
|
|||
Przecież na tym polega slow-mo, jak montujesz czy coś, zmniejszasz ilość FPS od faktycznie nagranych. Ewentualnie rozciągasz 240fps 8x wolniej itd.
|
|||
02-12-2018, 12:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-12-2018 13:40 przez Ekonomista.)
|
|||
|
|||
RE: 50fps i więcej na TV - hit czy kit?
(01-12-2018 19:35)grzech1991 napisał(a): Przy 40" 2-3 metrach to może nie widać 4k. FHD raczej widać, a 720p to ślepy zobaczyJezu. Człowieku może nawet zobaczysz różnicę między 4k, a FHD w 40" z 2-3m, ale chodzi o to, że wrażenie estetyczne i pełen przekaz filmowy jest zachowany przy DVD, czyli coś około 0,4 MPix. I naprawdę tu nie chodzi o to czy ktoś ma lepszy czy gorszy wzrok, bo po założeniu okularów dostrzegam takie rzeczy, których inni nie widzą, np. wiatrak parę miejscowości dalej na horyzoncie.. Sam mam taki TV i odtwarzacz BD i Mam dwa filmy fabularne na BD (czarno-białe), a całą półkę DVD plus kilkadziesiąt oryginalnych DVD z koncertami Dream Theater, gdzie chodzi zarówno o dźwięk jak i obraz - dla mnie obraz: rewelacja. Jeszcze zależy co oczekujesz od filmu i jakie oglądasz, jeśli kino rozrywkowe to może jakieś szczegóły zrobione na komputerze mają znaczenie. Dla mnie jeden z najlepszych filmów jaki widziałem pod względem przekazu pierwszy raz widziałem chyba na 14" TV w analogu i zrobił na mnie większe wrażenie niż prawdopodobnie dowolny film puszczany dzisiaj w kinie w pierdyliard k. Spróbuję posty na temat różnic wrzucić w nowy wątek, więc na razie tu nie piszcie. edit: Nowy wątek na temat różnic w odbiorze artystycznym filmu z wybranymi postami (nie chciałem usuwać ich tu, by nie zaburzać obrazu dyskusji) jest tu: http://forum.jdtech.pl/Watek-roznice-w-o...ideo--5418 |
|||
02-12-2018, 13:28
|
|||
|
|||
Ale to wy ciągniecie wątek slow-motion z 100fps do 50fps. Ja tylko napisałem że sprzętem za 10K, nagranie amatorskie w zbliżeniach z walki boksu, tak ma wyglądać?
|
|||
02-12-2018, 13:31
|
|||
|
|||
@whiteindian Napisałem, żeby tu nie pisać, akurat już wolno od paru minut.
|
|||
02-12-2018, 13:53
|
|||
|
|||
whiteindian napisał(a):Ja tylko napisałem że sprzętem za 10K, nagranie amatorskie w zbliżeniach z walki boksu, tak ma wyglądać?tak ma wyglądać, szkoda tylko, że operator był cienki jak polsilver howgh Statystyki Folding@home |
|||
02-12-2018, 14:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-12-2018 14:24 przez Ekonomista.)
|
|||
|
|||
Ekonomista napisał(a):Spróbuję posty na temat różnic wrzucić w nowy wątekZajęło mi to z godzinę... @Szopen: Naprawdę szanuję, że to wszystko robisz na tym forum. Nie dosyć, że moderujesz ten bajzel (który nie raz sam zrobiłem pisząc offtopy, a Ty bez kręcenia nosem poukładałeś) to jeszcze piszesz tyle od siebie. ...Aa: I jeszcze walczysz ze spamerami. Oczywiście niektórzy moderatorzy też tu moderują: Nie chcę umniejszać ich zasług. Teraz widzę, że to nie jest takie łatwe. Wymaga na pewno czasu, którego pewnie każdemu brakuje. Sorry za OFFTOP, ale chyba nie będziemy robić z tego wątku... |
|||
04-12-2018, 01:38
|
|||
|
|||
Nie jest łatwe bo skrypt forum i jego możliwości są do 4 liter Nie znaczy, że się nie da oczywiście...
Co do okularów, to jest przenośnia, nie wnikam jaki masz wzrok. Oglądanie DVD na 16:9 to już samo w sobie jest słabe. Oczywiście, masz też rację, że "przekaz jest" ale po co się tak męczyć niską rozdzielczością, a przez to ogólnie pojętą (a nie dosłownie = bitrate) jakością? Jak by mi na jakości nie zależało, to dalej bym używał kineskopa który jest aktualnie na działce Różnica między 480p a 720 przy 40" jest ogromna. Między 720p a 1080p pewnie duża (ja siedziałem za daleko albo posiadając całą kolekcję filmów dla mnie jest bez sensu posiadać 1080p, chociaż do atmosa trzeba mieć REMUXy). |
|||
11-12-2018, 21:12
|
|||
|
|||
Właśnie na Polsacie był świetny test jakości upłynniaczy - tyłówka (tzw. lista płac ) Świata w/g Kiepskich,
generalnie każdy odcinek tego serialu kręcony w HD 1080i50 (czyli przynajmniej od kilku lat, łatwo poznać, bo jest w 16:9, stare odcinki SD są w 4:3) ma tyłówkę świetnie testującą te rozwiązania - jeśli napisy płyną równo i bez rwania/przeskoków/szarpania to upłynniacze działają OK, jeśli wygląda to nieciekawie, to pozostaje ich wyłączenie, oczywiście do tego potrzeba odbioru polsatu HD (akurat we Wrocławiu mamy TVN HD i Polsat HD w naziemnym lokalnym multiplexie) Statystyki Folding@home |
|||
21-12-2018, 11:19
|
|||
|
|||
Czyzby liczył się "kontent"? Ja lubię ten obraz nawet przy 30fps, a może różnicy później nie widzę? To byz naczyło może, że większość "kontentu" jest tak słąba że bez 60fps się nie obejdzie
https://www.youtube.com/watch?v=LXb3EKWsInQ |
|||
21-12-2018, 16:38
|
|||
|
|||
europejskie telewizje nie nadają 30/60fps tylko zawsze 25/50fps
w statycznych czy ruchowo mało dynamicznych scenach nie zobaczysz różnicy między 25 (lub 30) fps, a 50 (czy 60) fps Statystyki Folding@home |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|